Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 18:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA KLESZCZE
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 18:39 
Generał Broni
Generał Broni

Koledzy bądźcie czujni,wystarczyło kilka cieplejszych dni a to dziadostwo znowu łazi.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 grudnia 2015, 14:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mamy grudzień, a tu wciąż trzeba zachować odrobinę czujności. W sobotę szedłem przez łąkę przy skraju lasu i w pewnym momencie na ubraniu dojrzałem dorosłego kleszcza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 grudnia 2015, 17:08 
Porucznik
Porucznik

Ja postanowiłem odwiedzić wysoką trawę w zeszłą sobotę i też mnie oblazły . Nie jeden czy dwa ale naliczyłem 5 !!! Jednego nawet zobaczyłem jak siedział na czubku trawy i jakoś błyskawicznie stosując technikę ze star treka teleportował się na moje spodnie . Wielkie byki na szczęście mało ruchawe z uwagi na temperaturę . Niestety trzeba pozostać czujnym .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 16:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja podczas ostatniego wypadu do lasu zdjąłem z siebie 3 sztuki... Trzeba być czujnym cały rok

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 15:42 
Podporucznik
Podporucznik

Kilka tygodni temu na lewym boku tułowia poczułem lekkie swędzenie, rozdrapałem. Po kilku dniach zobaczyłem czerwoną plamkę, która w dość błyskawiczny sposób zaczęła rozlewać się, dosłownie. Nie widziałem kleszcza, więc nie panikowałem, ale gdzieś w podświadomości brałem pod uwagę, że to rumień wędrujący. Nie był to rumień typowy tzw bawole oko, i to jeszcze trzymało mnie w nadziei, że to może jakaś alergia skórna. Postanowienie idę do lekarza! Pani lekarz stwierdziła nic takiego,ugryzienie owada,ale nie kleszcza, w tym miejscu to bym go na pewno zauważył.Przepisała maść, która spowodowała blednięcie rumienia,ale nie jego powiększanie się. Tak chodziłem z tym kolejne dwa tygodnie. Dzień przed świętami poszedłem do przychodni po skierowanie do dermatologa....i dostałem się na zaraz po świętach. Piszę świeżo po wizycie, diagnoza: Rumień po kleszczowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 18:33 
Kapral
Kapral

Witam w klubie, ja miałem rumień już kilka ładnych lat temu. Generalnie mogłeś kleszcza nie widzieć, bo rumień wychodzi raczej nie szybciej niż dopiero 2 tygodnie od ugryzienia. Może ugryzł Cię na jednym z wcześniejszych wypadów, a dopiero teraz się pojawił ślad. Dodatkowo kleszcz wcale nie musiał "wisieć" w miejscu ugryzienia. Np. szedł i gryzł jak szukał najlepszego miejsca, i wtedy zakaził. Ja swojego w miejscu gdzie miałem rumień też nie widziałem, a mam to przed oczami codziennie, więc powinienem go niby od razu namierzyć, niestety nic takiego nie miało miejsca...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 20:48 
Podporucznik
Podporucznik

Zachodziłem w głowę jak to mogło się stać,do lasu wybieram się zawsze zapięty na ostatni guzik.....Trudno stało się :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 20:58 
Generał Broni
Generał Broni

Jak masz rumień z "oczkiem", to wiesz, że masz boreliozę. Ale jeśli odczyn jest inny, lub nie ma go wcale, to na dwoje babka wróżyła :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 23:10 
Podporucznik
Podporucznik

Rumień z oczkiem to najczęściej pokazywany przykład rumienia wędrującego. Polecam film https://www.youtube.com/watch?v=qWTo9-K5qWY
oraz to co ma do powiedzenia w necie pani Prof. dr hab. n. med. Joanna Zajkowska. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 13:47 
Szeregowy
Szeregowy

W minionym roku już 20 lutego kleszcz mi zaatakował rocznego pieska ,jamnika szorstkowłosego,z którym wspólnie polujemy.Wcześniej był oczywiście zabezpieczany różnymi środkami przeciw kleszczom,ale w styczniu i lutym nie był,wydawało mi się ,że w tym czasie nie ma zagrożenia.!!Dobrze,że trafiło na weta prawdziwego fachowca i mi psiaka z tego wyprowadził.Tydzień czasu kroplówek,zastrzyków itp itd!Przeżyłem horror i on też! Ja się też zawsze pryskałem jakimiś wynalazkami przeciw kleszczom i wydawało mi się ,że jest ok,a jednak ok nie było.Pokapowałem się ,że te środki kleszcze tylko odstraszają ,a nie zabijają.Ja po przyjściu z lasu do domu byłem rozsiewaczem kleszczy,które wnosiłem na swoim ubraniu,po prostu łaziły dalej po domu,aż kogoś ugryzły.Z nami mieszka moja mama,osoba starsza,która siedzi tylko w domu,a pole nie wychodzi i w domu złapała kleszcza!!!Stąd się pokapowałem ,ze to ja je przynoszę.Zacząłem czytać w internecie co by można na to zaradzić i znalazłem super środek,który faktycznie działa .Jest to permetryna.Robię z tego roztwór,którym pryskam odzież do lasu,po przyjściu do domu wszystko wkładam do worka i jeszcze raz na to pryskam.Odzieży to nie niszczy,a kleszcze zabija .Od tego czasu już na sobie kleszcza nie miałem. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 21:04 
Moderator
Moderator

Gringo : chociaz nie jest nowoscia to co piszesz , to warto czasem przypominac bo srodek skuteczny :1

Ja uzywam sprayu Pess "Muszka" - temat sprawdzony , podlapalem go od kolegi z forum , latwiej sie go dozuje niz roztwor permetryny (ktory uprzednio trzeba przygotowac)

- nie wiem jak to dziala na nasz organizm , ale na kleszcze jest skuteczne ... wczesniej zdarzalo mi sie przynosic kleszcze do domu , po zastosowaniu preparatu na bazie permetryny jak na razie nic nie zlapalem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2016, 00:34 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

30 stycznia, na dworze od kilku dni temperatura dodatnia, dlatego wybrałem się dziś na pola po zimowej przerwie. Po dotarciu na miejsce i upatrzeniu poletka postanowiłem skrócić sobie drogę i przejść przez wąski nieużytek. Po dojściu na pole i przejściu kilku kroków z wykrywaczem na moich spodniach zauważyłem kleszcza, szybko wspinającego się do góry. Jak więc widać ostatnie mrozy wcale im nie zaszkodziły i cały czas trzeba zachować czujność. Poszukiwania jednak nie były zbyt udane ponieważ tylko wierzchnia warstwa gleby dopiero rozmarzła (głębiej niż na 15 cm ciężko było się przebić przez zmarzlinę).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 21:42 
Pułkownik
Pułkownik

W lubuskim kleszcze ruszyły do akcji, już szukają swoich ofiar ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 22:08 
Porucznik
Porucznik

Dziś wlazłem już ryjem w dwie świeże pajęczyny więc i kleszcze pewnie aktywne :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 17:14 
Porucznik
Porucznik

Kleszcze w lubuskim mają już imprezę na full . W zeszły weekend po godzinnym spacerze w wyższej trawie zrzuciłem z siebie około 10 . Najgorsze ze jednego ( mam nadzieję ) przyniosłem do domu który odnalazł się na przedramieniu mojej dziewczyny :/

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]