Wypad był istną karuzelą emocji. Zaczął się od lekkiego rozczarowania, bo na pierwszy rzut oka pole nie nosiło żadnych śladów "historii", żadnej ceramiki. No ale już wytypowane, więc atakujemy. Blaszka. Drucik. Śmieć. Drucik. Jakiś ołów. Śmieć. I tak w kółko. Już pojawia się myśl o złym wytypowaniu miejscówki, już zaczynam myśleć o odwrocie, o zmianie miejscówki. Wtedy kolega trombek woła i wznosi ręce w geście triumfu. Domyślam się co to może oznaczać. Biegnę, nie patrzę na swoją godność. Pierwszy werdykt na polu - WESPAZJAN! A w drodze na miejscówkę zamęczałem właśnie kolegę, że Wespazjana mi w kolekcji brakuje, że kolega santi znalazł takiego cudnego, że też bym chciał... No to ciśnienie lekko skoczyło. Rzucam się na pole, szarpię jak Burek nogawki. I wyciągam blaszkę, drucik, puszkę, drucik, kulkę, blaszkę... Ale wiedząc o tym, że rzymki lubią występować stadnie, cierpliwie skanuję. Aż w końcu wpada i mi coś obrzydliwie rzymkopodobnego. Krążek wytarty jak diabli, ale bardzo rzymkowaty. Dostrzegam zarys antycznej głowy - para uchodzi, mam i ja swojego romana (jakkolwiek by to nie brzmiało). Już zadowolony skanuję dalej i za jakiś czas wpada drugi. Pole wydało jeszcze 10 groszy 1840 i trzy liche miedziaki. W drodze powrotnej oczywiście siedziałem wlepiając swój wzrok w rzymka kolegi - pierwsza okazja aby potrzymać Wespazjana w swojej dłoni. No i zagwozdka - bo Wespazjanów się już trochę naoglądałem, a rewersu jakoś nie kojarzyłem. I w samochodzie już zwróciłem uwagę, że na legendzie jest wyraźnie TITVS, więc czyżby był to nie Wespazjan, ale jego syn Tytus? I tak ostatecznie się okazało :1
Dorzucam swoją część:
Jakiś jakby koralik z brązu?
Załącznik:
IMG_9255.jpg
Załącznik:
IMG_9254.jpg
dwa guziki:
Załącznik:
IMG_9253.jpg
całkiem ładna dziesięciogroszówka:
Załącznik:
IMG_9243.jpg
Załącznik:
IMG_9244.jpg
Publius Crepusius, 82 rok p.n.e.:
Załącznik:
IMG_9249.jpg
Załącznik:
IMG_9250.jpg
A tu wielkie zaskoczenie i jeszcze większa radość. Rok 54 p.n.e., moneta Marcusa Juniusa Brutusa, jednego z zabójców Cezara:
Załącznik:
IMG_9245.jpg
Załącznik:
IMG_9246.jpg