Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 07:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cel Poszukiwaczy..i dlaczego Deus?
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:09 
Moderator
Moderator

rizar : nie trzeba bylo sprzedawac CF77 :pupa :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:10 
Generał Broni
Generał Broni

rizar
Dlaczego akurat reakt na 3 a nie na 2 czy nawet 1 ?
Warto też spróbować tx na 3 i wtedy zobaczyć jaki będzie zasięg.
Co do Deusa zasięg może nie jest największy wśród wysokich topowych detektorów ale wygoda użytkowania niezaprzeczalna i żaden sprzęt jej nie pobije. Nawet lekkie Tesoro jest "cięższe" ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wątek do cna prowokacyjny.

Wszyscy praktycznie jednak zapominają o rzeczy podstawowej - każdy z nas szuka na swój sposób, na swoich miejscach i ma swoje preferencje - więc "jego" wykrywaczem będzie taki, który będzie spełniał jego wymogi, zaś jego specyfikacja będzie odpowiednia dla eksplorowanych miejsc.

Deus nie jest ani świętym graalem, ani celem wszystkich poszukiwaczy. Zwyczajnie jego charakterystyka pasuje wielu poszukiwaczom, ale ilość sprzedanych sztuk nie czyni go najlepszym. Trzeba też pamiętać, że na poszukiwanie składa się duet sprzęt plus operator.

Podsumowując, temat jest z założenia bez sensu, bo gdyby oceniać wykrywacze po tym, jak dużo się o nich czyta/słyszy, to ACE 250 pozostałby mistrzem świata jeszcze na wiele kolejnych lat.

Celem poszukiwacza jest czerpanie przyjemności z hobby - tak się składa że na przyjemność z poszukiwań składają się bardzo różne czynniki, zaś charakterystyczne cechy detektora są tylko częścią tej całości, wcale nie najważniejszą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:38 
Pułkownik
Pułkownik

rizar napisał(a):
sieni napisał(a):
Mam wrażenie, ze dla większości tu wypowiadających sie wykrywacz jest dobry wtedy i tylko wtedy kiedy sięga głęboko najlepiej 70cm na cel wielkości ptasiej obrączki.

No ale bez jaj żeby wyżyłowany deus nie widział monety PRL (które są przecież duże!) z 23cm.
Na reakt 3 dołki to max 10cm w terenie, czyli taki zbieracz z wierzchu na polach, bo do lasu czy na łąki to straszna kicha.

react=3 to bardzo dobre ustawienie na specyficzne miejscówki do tego multitone i z miejsc gdzie inni nie znadują nic koledzy wyciągają na raz kilkadziesiąt denarków

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:42 
Plutonowy
Plutonowy

wclan napisał(a):
rizar : nie trzeba bylo sprzedawac CF77 :pupa :lol:

Poczekam aż wystawisz swojego :h

damiano napisał(a):
rizar
Dlaczego akurat reakt na 3 a nie na 2 czy nawet 1 ?
Warto też spróbować tx na 3 i wtedy zobaczyć jaki będzie zasięg.
Co do Deusa zasięg może nie jest największy wśród wysokich topowych detektorów ale wygoda użytkowania niezaprzeczalna i żaden sprzęt jej nie pobije.

Reakt 2 to takie minimum, już przy tej wartości zaczyna się dławić i trzeba powoli przemiatać, na jedynce to można sobie zakrętek od słoików szukać, a nie monetek.
W nagranym przeze mnie teście dałem częstotliwość 8khz i TX na 3 (bo podobno na wyższych częstotliwościach, zwiększenie TX power nie poprawia zasięgu, a nawet go zmniejsza przy mniejszych celach), i nadal nie widzi dużej, prl'owskiej monetki na 23cm.

Wychodzi na to, że jest to sprzęt dla dziadków (bo każdy z użytkowników piszę, że waga jest najważniejsza, uj tam z zasięgiem czy innymi parametrami), którym nie chce się kopać więcej niż pół sztyca :n

Na dniach będę z forumowym kolegą Mroku testował tryb FA w F75 vs reakt 3-4 w Deusie, zobaczymy jak z separacją i zasięgami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

-warlock- napisał(a):
Denar, mam pytanie.
Jak wygląda zużycie sztycy w detektorze Deus? Dokładniej określając, chodzi mi o ...
Załącznik:
20160321-79cbbf870c009f8016feffc503529b0c.JPG

Moje pytanie było w prawdzie skierowane do Denara i otrzymałem już jedną odpowiedź, chętnie przeczytam zauważenia innych. By dokładniej określić o co mi chodzi, na stronie 2(tego tematu), pokazałem sztycę od mojego CTX3030 i jej zużycie.
Jak wygląda to w Deusie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:59 
Generał Broni
Generał Broni

Nie uważam że jest to sprzęt dla dziadków tylko każdy sprzęt powinien sprawiać przyjemność operatorowi.
Jeżeli komuś sprawia przyjemność chodzenie 8-10h z Etrakiem czy Sovereignem to czemu nie - ja tego nie neguję.
Niektórzy po prostu nie mają do tego warunków lub zdrowia czy chęci.
Choroby kręgosłupa to niestety choroby społeczne.
Praca siedząca daje w pupę.
Fakt że są fanatycy i to nie tylko Deusa lecz wielu innych sprzętów i to jest niezdrowe...
Każdy wybierze sprzęt taki jaki mu pasuje i za tyle ile będzie w stanie za niego zapłacić. A czy warto? Nie dowiemy się dopóki sami się nie przekonamy :1

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 16:59 
Generał Broni
Generał Broni

Ja chodzę na reaktywność 1, wyciszacz -1, TX 2, dyskryminacja 2. Monetki siorbie jak odkurzacz. Czasami nad celem zwiększam reaktywność do 2 lub 3 i stopniowo siła sygnału spada i przestaje być tak silny i wyraźny. Nie wiem skąd teoria, że reaktywność 2 to minimum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 17:11 
Pułkownik
Pułkownik

rizar napisał(a):
Reakt 2 to takie minimum, już przy tej wartości zaczyna się dławić i trzeba powoli przemiatać, na jedynce to można sobie zakrętek od słoików szukać, a nie monetek.
W nagranym przeze mnie teście dałem częstotliwość 8khz i TX na 3 (bo podobno na wyższych częstotliwościach, zwiększenie TX power nie poprawia zasięgu, a nawet go zmniejsza przy mniejszych celach), i nadal nie widzi dużej, prl'owskiej monetki na 23cm.

tx=3 nigdy nie uzywam bo zwiększa ilośc zakłóceń i na małe cele nie widziałem , żeby cokolwiek zmieniało

react=2 chodzi się bardzo wygodnie. react=1 też używam na polach ale dość czystych gdy ziemia nie jest gliniasta i nie jest za bardzo żyzna i chodzi się bez problemu - bywało, że kilkanaście sreberek wpadło i to głównie drobnych.
może za szybko chodzisz albo za szybko machasz cewką dla takich wartości react. ja chodzę dość powoli i dokładnie, zwracam uwage na te nieco rwane sygnały albo takie głębokie lekko rozmyte.

czestotliwosc=8 używam tylko do depozytowych miejscówek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 17:14 
Podporucznik
Podporucznik

damiano napisał(a):
Każdy wybierze sprzęt taki jaki mu pasuje i za tyle ile będzie w stanie za niego zapłacić.

Właśnie.

PS - Rizar - nie podoba mi się Twój awatar.
Bardzo mi się nie podoba :evil:
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 19:01 
Szeregowy
Szeregowy

ja tam w sumie zadowolony jestem choc brak panela da sie odczuc , demon glebokosci to niestety niejest , ale i tak czlowiek potrafi na polu sie nakopac ( czasem dobrze ze moze nielapie glebiej )

Jesli ktos szuka glebokosci to niech wybierze sobie inny ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 19:09 
Plutonowy
Plutonowy

BRAT_MIH napisał(a):
Ja chodzę na reaktywność 1, wyciszacz -1, TX 2, dyskryminacja 2. Monetki siorbie jak odkurzacz. Czasami nad celem zwiększam reaktywność do 2 lub 3 i stopniowo siła sygnału spada i przestaje być tak silny i wyraźny. Nie wiem skąd teoria, że reaktywność 2 to minimum.

:o :o :o

O panie, reakt 1 w Deusie?! Ja to traktuje jako dodatkowa, zbędna opcja (chodząc tylko za monetkami), zresztą zapraszam do filmiku, warto oglądnąć (ze zrozumieniem) cały:

https://www.youtube.com/watch?v=dwUQarymvUw

Miałem wiele sygnałów gdzie na reakt 3 ładnie sygnalizował, a przy zmianie na wartość 2 i szybszym machnięciu, kolorowo już nie było (czyt. brak sygnału), podobno w v.4 ma być coś pośredniego pomiędzy 2, a 3.

Dlatego uważam, że reakt 2 to jest takie minimum, w innym wypadku to garrettem znajdziesz więcej (zakładając, że chodzisz za monetkami, a nie np. depo).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 19:26 
Szeregowy
Szeregowy

Koledzy spokojnie:)

Absolutnie nie jestem naganiaczem, sprzedawcą,importerem i uwierzcie bądź nie ale tworząc ten temat miałem czyste intencje.

No właśnie temat niby prosty i z zamysłu przyjemny bo w końcu mieliśmy porozmawiać o tych naszych "Świętych Graalach", ewentualnie wymienić się informacjami o najlepszym sprzęcie na rynku- a wyszło jak zwykle -to takie polskie:)

Ktoś tam napisał o prowokacji, inny by zamknąć ten temat -może faktycznie to jest pomysł. Koledzy więcej dystansu:)

p.s Tak na koniec napiszę o moim celu sprzętowym:)
Chodziłem z Eurotekiem 8, Teraz GM5 no i chyba tym moim następnym wykrywaczem będzie ten haniebny D**s (bez reklamy :cop ) kto wie, możliwe, że będę tego żałował ale takie jest życie:) Aaa no i by się przydał pinpointer Garretta a nie gówienko za 130 zł no ale to już raczej "Graal' którego nie osiągnę z powodów finansowych.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 20:39 
Chorąży
Chorąży

Nie mam długiego doświadczenia jako poszukiwacz. Zaczynałem z Deltą 4000. Obecnie posiadam Argo z którego jestem zadowolony. Wpasował się idealnie w profil moich poszukiwań. Gdyby finanse pozwoliły skusiłbym się na coś ze stajni AKA. Signum lub Sorex. To moje małe marzenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 21:06 
Plutonowy
Plutonowy

Wasyl997 napisał(a):
Koledzy spokojnie:)

Absolutnie nie jestem naganiaczem, sprzedawcą,importerem i uwierzcie bądź nie ale tworząc ten temat miałem czyste intencje.

No właśnie temat niby prosty i z zamysłu przyjemny bo w końcu mieliśmy porozmawiać o tych naszych "Świętych Graalach", ewentualnie wymienić się informacjami o najlepszym sprzęcie na rynku- a wyszło jak zwykle -to takie polskie:)

Ktoś tam napisał o prowokacji, inny by zamknąć ten temat -może faktycznie to jest pomysł. Koledzy więcej dystansu:)

p.s Tak na koniec napiszę o moim celu sprzętowym:)
Chodziłem z Eurotekiem 8, Teraz GM5 no i chyba tym moim następnym wykrywaczem będzie ten haniebny D**s (bez reklamy :cop ) kto wie, możliwe, że będę tego żałował ale takie jest życie:) Aaa no i by się przydał pinpointer Garretta a nie gówienko za 130 zł no ale to już raczej "Graal' którego nie osiągnę z powodów finansowych.

Pozdrawiam

Proszę bardzo. Dla mnie cel i Święty Gral to Garrett At pro + Nel Attack + Mars Universal Shaft + "marchewa" Garretta, żeby w jednej dziurze nie grzebać przez tydzień. Wykrywacze z wbudowanymi akumulatorami skreślam od razu - jestem bateriowym fanatykiem :D . Więc deus nie jest dla mnie :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]