Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 09:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 08:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hi hi hi
Taki profesjonalny sprzet do wyciagania zelastwa, to nie na neodymkach.
Ja to widze tak:
Solidny kuter, na kutrze generator pradu, tral, a w trale elektromagnes taki jak uzywa sie w hutach do przenoszenia zlomu dzwigami....
takim sprzeciorem to niejednego szczpaka za blache by wyciagnal...
Tylko jak trafisz na czolg to kuter staje demba :jump

Z radosna mina
baxter

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 09:49 
Małomówny czytacz

Panowie - temat taki ciekawy a coraz więcej dywagacji..
Moje odczucia dotyczące poszukiwań magnesem są jak najbardziej pozytywne, ale podobnie do wielu poszukiwaczy - "wolę" kolorki..

Jakoż nie mogę się zdecydować na zakup neodyma zwzgl na to iż jakoś nie wierzę w dużą ilość ciekawych stalowych znalezisk..

Przekonajcie mnie.. pokażcie zdjęcia z wypadów, mogą być na @ jeśli boicie sie panów w "niebieskich strojach do nurkowania" :D:D:D

Co ciekawego leżało na dnie naszych zbiorników wodnych??

A teraz co do trałowania - przyjmując że trał będzie miał 2 metry szerokości - będzie zostawiał za sobą 2 metry "wygolonego" z roslinności dna. BAAARDZO szybko zdobylibyśmy wrogość "straży wodnej"??

Straty na jakie narażony by był dany zbiornik wodny w przypadku takiego trałowania byłyby o wiele większe niż te które można obserwować na komarowej wyspie po przejściu setek poszukiwaczy (z których dość wysoki procent w życiu nie słyszał o zakopywaniu po sobie dołków).

Taką metodę poszukiwań mogę porównać jedynie do wynajęcia pługa do głebokiej orki i przejechanie nim przez cały las.
myślę że wściekłość leśników byłaby dokładnie taka sama jak "rybiarzy" nad jeziorem..

Pozostańmy więc przy pojedynczych magnesach a udoskonalmy sposoby rzucania magnesem.. może jakaś pneumatyczna wyrzutnia?? coś na kształt wielkiej procy??
trzeba to przemyśleć :)

jaka jest masa magnesu wraz z zaczepem??
może zestaw do połowów morskich by się nadał?

wędka o możliwościach wyrzucania przynety o masie do 0,5 KD by starczyła??
do tego przypon z kilku plecionek wolframowych lub może nawet strun do fortepianu?? no i profesjonalna plecionka do połowów oceanicznych..

z takim zestawem wyrzut rzedu 100m jest doprawdy błachostką :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 13:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam wszystkich zainteresowanych.
Jako że przeszliśmy już do sprzętu cięzkiego to powiem tak .
Największym naszym wrogiem i naszego Neodymu jest muł .
Jeżeli ktoś chce już używać do tego celu łodzi pełnomorskiej to proponuję założyć wyciągarkę , bloczek i 4 magnesy .
Dotatkowym ulepszeniem będzie założenie ciężarka ze sztangi z 20 kg . Będzie się wbijał głęboko . I wtedy nie trałować tylko macać dno .
Ja myślę że najlepiej to traktować hobbystycznie nie przemysłowo i bawić się z jednym neodymkiem z brzegu ew z małej łódki .
Oczywiście nie za każdym razem coś można znaleźć , ale tak samo jest z detektorem co chyba wszyscy znają z własnych doświadczeń .
Za parę dni wybiorę się na poszukiwania z magnesem do upatrzonego i pewnego stawiku , ale to jest w centrum wioski i jeszcze muszę obmyśleć taktykę . Ja osobiście nie zabieram często ze sobą aparatu bo nie mam możliwości błąd ortograficzny!!! go do ręki , całej ze szlamu .
Ale na następne poszukiwania wezmę i obiecuję fajne fotki . Na pewno nie wszystkich trafiejek ,ale części na 100% .
Nie daję 100% pewności że jeżeli ktoś kupi magnes znajdzie najlepsze fanty w swoim życiu . Ale na pewno coś wyjdzie . Tak samo sprawa stoi
z wykrywaczem , możesz szukać całe życie i nic nie znajdziesz ciekawego , a możesz wyjść w pierwszy dzień na próbę i będzie strzał życia .
Ja mam akurat szczęście nowicjusza i pamiętam że 15 lat tem jeszcze z wykrywaczem WP w pierwszy dzień trafiłem tyle że chyba nigy się to nie powtórzy .
Druga sprawa ja mieszkam na terenie gdzie walczyli na sam koniec wojny i tutaj dużo wojska WH się demobilizowało , większość wyposażenia
szło pod ziemię lub do wody . Następna ie mam zbytnio konkurencji , na moim terenie i łatwo mi coś trafić .Moje miasto było zawsze twierdzą i zawsze tutaj było dużo wojska . Panowie to wszystko zależy od szczęścia , ilości przeczytanych książek , godzin przegadanych ze starszymi osobami i lat praktyki .
Więc kto chce przeżyć nową przygodę kupuje magnes kto nie chce idzie za te pieniądze na :piwo i też coś przeżyje .
Wkrótce jakieś zdjątka się pojawią .
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 20:51 
Porucznik
Porucznik

Witam
Bardzo przylozylem sie do wykonania obudowy magensu, oraz reszty sprzetu... Z tego co wyczytalem doszedlem do wniosku, ze magnesik moze zostac w mule. Tak wiec z 2 krazkow znajomy wytoczyl mi 2 walce puste w srodku, ktore otaczaja magnes ( 4mm ) Wszystko to zostalo zaspawane w sposob, aby nie nagrzac magnesu ponad te 80 stopni. Linke o wytrzymalosci okolo tony kupilem w castoramie z 85 zl 25 m. Linke z magnesem laczy karabinczyk o wytrzymalosci 2 ton;) Do gornej czesci tego walca otaczajacego magnes zostal przyczepiony, a potem zaspawany zaczep, ktory spokojnie wytrzyma pare ton. Ostateczny efekt jest taki, ze tym zestawem spokojnie daloby sie wyciagnac samochod z wody ( oczywiscie jesli magnes by wytrzymal ;)
Dzisaj bylem na pierwszej akcji z magnesem i szczerze mowiac troche sie zawiodlem. Po przeszukaniu czesci rzeki, oraz paru pobliskich stawikow nie znalazlem nic, co by mialo zwiazak z wojna :/ Dodatkowo ilosc smieciowatych przedmiotow rowniez nie jest imponujaca - troche sprzetu wedkarskiego i to by bylo na tyle. Wyciagajac magnes z bajora najczesciej ciagnalem za soba jakis metrowy ogon z roznych roslin... Pierwsza wyprawa troche mnie zniechecila, zwlaszcza, ze tereny na ktorych szukam powinny byc zasypane conajmniej luskami i odlamkami... Jesli szukacie magnesem w jakichs zarosnietych bajorkach miejcie na uwadze, ze to bardzo brudna zabawa. Podsumowujac wrocilem dzisaj do domu spragniony ( zapomnialem zabrac wody ), brudny, spocony i zmeczony. Mam nadzieje, ze po prostu mialem pecha, a szukanie magnesem, to nie zwykly mit i zeby co kolwiek błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" nie trzeba miec stawu nadzianego przedmiotami...
Oto jak wyglada moje cudo :

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 września 2005, 21:16 
Specjalista
Specjalista

Marti napisał(a):
witam
Panowie,
fotki, wiecej fotek !

Wszyscy juz wiedza jak zrobic obudowe, gdzie kupic itd ale na pewno nie maja jeszcze opanowanej w sposob doskonaly techniki rzucania magnesem do wody :luv (w tzw systemie polowow odbrzeznych :) )
Dlatego wiec razem z Superstefanem przedstawiamy krotki fotograficzny instruktarz rzutow :)
Zdjecie nr 1 przedstawia prawidlowy rozklad liny frunacego nad woda magnesu :)
Zdjecie nr 2 przedstawia prawidlowy wyrzut :)
Zdjecie nr 3 tez :)
A zdjecie nr 4 wrecz przeciwnie :)
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano środa, 19 kwietnia 2006, 15:02 przez Szary Wilk, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 września 2005, 21:20 
Specjalista
Specjalista

Dorzucamy jeszcze razem z Superstefanem wynik calodziennych polowow w rzece na litere B .
Kto wie od czego to kolo ?? my wiemy :)
pozdrawiamy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 września 2005, 22:48 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
no ladnie
mimo ze wyglada na ostre :piwo :piwo :piwo
to my nawet nic nie pilismy :D:D:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 13:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To koło to nie jest przypadkiem od pzkpfw I????? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 17:37 
Chorąży
Chorąży

Dzisiaj trafił mi się taki złom. Stan agonalny , wszysko poszło do doła.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 22:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Ja właśnie czekam na swój magnes, który niedawno zamówiłem. Pod koniec września jadę na lubelszczyznę i mam tam na oku kilka interesujących studni, w tamtejszym terenie silnie działała partyzantka a po wojnie ludzie pozbywali się niepotrzebnej broni. Może uda się coś trafic. Ale tym czasem pozostaje mi penetrowanie stawów i jeziorek w mojj okolicy.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 września 2005, 22:08 przez kamil.wwo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 22:07 
Generał Broni
Generał Broni

Szary Wilk napisał(a):
Marti napisał(a):
witam
Panowie,
fotki, wiecej fotek !

Wszyscy juz wiedza jak zrobic obudowe, gdzie kupic itd ale na pewno nie maja jeszcze opanowanej w sposob doskonaly techniki rzucania magnesem do wody :luv (w tzw systemie polowow odbrzeznych :) )
Dlatego wiec razem z Superstefanem przedstawiamy krotki fotograficzny instruktaz rzutow :)
Zdjecie nr 1 przedstawia prawidlowy rozklad liny frunacego nad woda magnesu :)
Zdjecie nr 2 przedstawia prawidlowy wyrzut :)
Zdjecie nr 3 tez :)
A zdjecie nr 4 wrecz przeciwnie :)
Pozdrawiam

witam

ciesze sie, ze ktos powaznie potraktowal
moja sugestie :),
no i mam nadzieje, ze ta tendencja sie utrzyma..

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 22:55 
Główny Moderator
Główny Moderator

co do kola to mala podpowiedz :)
jest betonowe z pretem w srodku :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 września 2005, 03:06 
Podporucznik
Podporucznik

witam
Po szesciu piwach , powiem: :ups: koło od podnoszenia flaka na odpoeiednią wysokosć
ale nie wiem od jakiego flaka, nie ma pionowego (zdjęcia) namiaru na to koło.
pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 września 2005, 14:11 
Główny Moderator
Główny Moderator

dobra koniec z zagadkami
kolo jest od pomnika postawionego na miejscu przeprawy polakow w 39 przez rzeke B. niestety miejscowi w ramach planowanej redukcji pomnikow postanowili sprawdzic czy beton plywa a ze eksperyment wykazal ta nieznana im wlasciwosc betonu to musiel go powtarzac dwukrotnie, teraz przy kamieniu upamietniajacym przeprawde sa tylko 2 kola z czterech :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 września 2005, 18:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Dostałem swój magnes. Jego siła przeszła moje najśmielsze oczekiwania. 12kg hantle przyciąga tak, że trzeba się nieźle nameczyć by go odrewać :). Teraz muszę tylko skombinować jakąś linkę i do dzieła. Tylko musi być dłuuuga bo studnie które chcę wyczyścić mają ponad 60m głębokości.
A co sądzicie o tej http://allegro.pl/show_item.php?item=63339348 nadaje się??

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]