Cytuj:
czy mam wpływ do jakiego muzeum trafi przedmiot ? chcę w swoim lokalnym muzeum
To zależy od kilku czynników. Jeżeli w terenie znaleziska były uprzednio prowadzone prace archeo, to znaleziony zabytek trafi do muzeum, które posiada większość znalezisk. Generalnie taka jest u nas tendencja, aby skarb pozostawał w jednym miejscu (lokalizacja w tym przypadku nie ma większego znaczenia). Poza tym o ile dobrze pamiętam o takich kwestiach zazwyczaj decyduje WKZ - należy przez to rozumieć, że teoria nie zawsze będzie zgodna z praktyką (w tym przypadku losy twojego przedmiotu mogą zależeć od subiektywnego poglądu urzędnika)
Cytuj:
- czy po oddaniu temat nie ucichnie i skarb nie ujrzy światła słonecznego :(
Tak najczęściej to wygląda. Zabytek (o ile trafiłeś na coś szczególnego) zostanie w dalszej kolejności dokładnie opisany, a zasługi przywłaszczy sobie najprawdopodobniej któryś z pracowników naukowych, publikując wyniki badań w jakimś periodyku lub wygłaszając pracę na konferencji (punkty KBN i jakiś Impact factor zawsze się przydadzą). Jak będziesz miał szczęście unikniesz pomówienia o dewastację stanowiska i celowe zniszczenie kontekstu. Informacja, że przedmiot został znaleziony przez poszukiwacza i dobrowolnie oddany Państwu nie pojawi się w takiej publikacji.
Cytuj:
- nie chcę nagrody :) no może troszkę rozgłosu w lokalnej prasie
Jeżeli zdecydujesz się oddać znalezisko to bardzo proszę - postaraj się wywołać jak największy rozgłos i reakcję ze strony prasy i mediów. Nasze środowisko jest w ostatnim czasie masowo szkalowane, dlatego przyda się każdy pozytywny wydźwięk naszej działalności. Najlepiej opisać sprawę w lokalnych mediach - artykuł o skarbie porusza tłumy więc nie martwiłbym się o zainteresowanie tematem. Pamiętaj tylko aby zrobić to mądrze - nieprzychylni nam archeolodzy tylko czekają, aby dysponować kolejnym argumentem w walce z detektorystami.
Życzę koledze pomyślności i podjęcia słusznej decyzji.