Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 21:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Z "przechodzonego" pola.
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2016, 19:35 
Specjalista
Specjalista

Zazwyczaj nie chwalę się znajdkami ale dziś zrobię wyjątek, bo mam pewną kwestię do nawiązania. Otóż wczoraj w genialnym temacie kolegi Santiego napisałem w odpowiedzi na stwierdzenie "nie ma przechodzonych pól":

Cytuj:
"Widziałem tutaj ten tekst wielokrotnie i... dawniej wierzyłem, teraz niekoniecznie. Niedawno byłem na poletku które w poprzednim sezonie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło - małe, a wydało całkiem sporo starych monet w tym swego czasu mój rekord - 5 sreberek na jeden raz. Więc jak tylko zobaczyłem że jest świeżo zaorane - radośnie wskoczyłem. Wynik? Zero monet, nic a nic, ani jednej, a byłem pierwszy po zaoraniu. Nie mówię, że wybrałem już wszystko i jest tam totalna pustynia, ale jednak dało mi to do myślenia.

Nie mówiąc już o pustyni pod Zakroczymiem gdzie na pewnych polach podobno kiedyś było fantów że wiadrami można było znosić z pola a teraz - cały dzień chodzenia i dwa nędzne miedziaki. Więc coś chyba nie tak z tym "nie ma przechodzonych pól"."

I tak autentycznie myślałem, tymczasem dziś wybrałem się na pewne pole które od dawna mnie kusiło ale jakoś zawsze trafiałem na nie jak było niedostępne (albo już zasiane albo jeszcze nie skoszone). Dziś się udało a załatwienie pozwolenia było proste i szybkie.

Na polu dwukrotnie od różnych osób dowiedziałem się, że "tutaj już wielu chodziło, tu już niczego nie ma". No i fajnie, szkoda, że mój wykrywacz najwyraźniej tego nie wiedział ;)

Wynik końcowy - 29 monet, 5 sreberek (bodajże grosz Zygmunta Starego, łezka Piotra I, dwa półtoraki ZIIIW i słabosrebrny szeląg bodajże Gustawa Adolfa) i jakieś dodatkowe pierdółki.

Załącznik:
IMG_0041.jpg

Załącznik:
IMG_0042.jpg

Więc z jednej strony wiem, że starych fantów w ziemi nie przybywa i co raz wyjęte zostało do gleby już raczej nie wróci, wiem też że są autentycznie przekopane pustynie, ale z drugiej strony dziś sam doświadczyłem tego, że jednak "przekopane pole" wciąż może okazać się całkiem interesujące ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Z "przechodzonego" pola.
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2016, 19:40 
Podporucznik
Podporucznik

Eee, ładnie! Gratuluję półtoraków. Ja mam ma razie sztukę i to falsa... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2016, 20:17 
Kapitan
Kapitan

Nie ma zupełnie przekopanych pól, ale są takie, na których nogi w d... włażą i w kieszeni pusto :D
Ps. Grosz to nie Zygmunt III?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2016, 20:24 
Specjalista
Specjalista

A faktycznie ZIIIW, 1610. Fajna data, podoba mi się :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2016, 20:44 
Szeregowy
Szeregowy

Gratulacje! Doprawdy imponujące, nawet ostatnio zastanawialiśmy się z kolegą z forum jak to sie dzieję.
Doszliśmy do pewnego wniosku, a mianowicie czesto jak jedziemy razem w teren. To całkowicie przypadkiem zdarza się nam oglądać innych poszukiwaczy w akcji. Wiadomo, ze każdy ma inną ,,taktykę" ale czasami to istny wyścig z kanarkiem. A później nie ma się co dziwić jak sie pole przyciśnie to wyskakują ładne krążki. Tylko że później z czasem wiadomo, wyskakuje mniej z każdą orką. ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]