Teraz jest piątek, 12 września 2025, 16:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 12:00 
Kapral
Kapral

Ja bym osobiście zostawił ocenę Altera na zaśmieconych miejscówkach na razie. O ile sprawdzenie głębokich celów przy niskiej częstotliwości wzm. audio max i bez dyskryminacji jest z Alterem rewelacyjne. O tyle brak doświadczenia w zakresie ustawień Altera i jego reakcji na śmietnikach jest w tej chwili nie do ocenienia. Nie można oceniać takiego detektora jak Alter po włączeniu trybów szybko i bardzo szybko i stwierdzić że jest powiedzmy 6/10 porównując do innego. Weźmy taką Noktę 19khz czy każdy inny wykrywacz wysokoczęstotliwościowy - tu dostajemy jakieś 15-19Khz, pozostałe parametry znane tylko producentowi. Idziemy z nim na śmietnik i musimy wierzyć producentowi, że zrobił wszystko aby dany wykrywacz pracował świetnie na śmietniku. Praktycznie zero możliwości ingerencji w ustawienia. Wiadomo, każdy producent ustawi to co mu przy danych testach wyszło najbardziej optymalnie. Jeden sprzęt będzie się spisywał lepiej inny gorzej w efekcie.
Tymczasem w Alterze sprawa nie jest taka prosta. Nie wiemy w praktyce jeszcze jaka będzie reakcja jeśli na docelowym śmietniku jeżeli zmienimy parametry maskowania, filtru gruntu czy częstotliwości (tzn. wiemy ale wzajemne korelacje ww. ustawień mogą różnie wpływać na detekcję w danej sytuacji). Przykład bawiłem się bardzo dużym zardzewiałym gwoździem (takim starym kwadratowym) i położyłem pod niego sporą monetę, Program bardzo szybko - cisza, szybko - cisza, dopiero zjechanie z maskowaniem i częstotliwością pokazało (przy maksymalnym filtrze gruntu) chrząknięcie na kolor. Dlaczego? Nie jestem teraz w stanie odpowiedzieć na to pytanie, lecz ten przykład pokazał mi, że separacja czy częstotliwość na śmietniku to nie wszystko. Ustawieniami Altera jak się okazuje można wyciągnąć więcej niż jednym predefiniowanym przez producenta programem w każdym wykrywaczu.
Żeby oceniać Altera w kwiestii śmietników taki nail board test należało by wykonać na różnych ustawieniach, bo w innym przypadku testujemy nie wykrywacz, a jeden z programów który zaimplementował producent.

Ostatnio edytowano wtorek, 29 listopada 2016, 12:13 przez prete, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 12:03 
Pułkownik
Pułkownik

Sporządziłem taki program dźwięków. Oparty jest on na częstotliwościach zaokrąglonych do dźwięków gamy tonicznej. Nie jest to jakaś fanaberia dla muzyków. Na tych dźwiękach oparta jest olbrzymia większość muzyki jaką słyszymy. Nasz zmysł percepcji przyzwyczajony jest od dziecka do dźwięków o takich częstotliwościach i przyzwyczajeni jesteśmy do ich rozróżniania. Są to różnice dla nas naturalne i odróżniamy je z naturalną łatwością, mimowolnie. To zdecydowanie nie dotyczy tylko muzyków. Myślę, że będzie to również przyjemniejsze w odbiorze.
Ten program sporządzony został do trybu jednoczesnego. Dźwięk o wysokości 220Hz zarezerwowałem dla toru statycznego i oddzieliłem od dźwięku sąsiadującego z toru dynamicznego z zakresu stali o dwa stopnie gamy (powinien tam być jeszcze dźwięk wysokości 165Hz) po to, by dźwięk z toru statycznego nie zlewał się z dźwiękami dynamika sygnalizującymi stal, utrudniając identyfikację. Ponadto dźwięk wysokości 440Hz (2x220 - również dźwięk A, lecz o oktawę - jedną gamę niżej) jest to jakby podstawowy dźwięk w identyfikacji muzycznej. W tej częstotliwości wykonuje się kamertony i inne urządzenia do strojenia instrumentów.
Dźwięki w zakresie 21-60 oddzieliłem co 5 punktów w celu lepszej identyfikacji obiektów. Sądzę, że powyżej 60, dla zdecydowanych kolorów, wystarczy zróżnicowanie co 10 punktów, bo i tak czyste kolorowe sygnały się kopie. Praktyka pokaże, czy trzeba to będzie zmienić.
Myślę, że będzie to dla mnie jakiś szkielet do pracy nad programami dźwięków. Ten może sprawdzać się na mało zaśmieconych terenach. Na śmietnikach, jak ktoś słusznie zauważył wskazane może być życie mniejszej ilości tonów i znaczące oddzielenie koloru od stali, by nie rozpraszać się zbytnio mnogością tonów i kopać wszystko, co może być kolorem maskowanym przez stal. Dla trybu dynamicznego zmodyfikuję nieco ten program, jednak pozostanie oparty na dźwiękach skali tonicznej. Dla statyka pozostanę chyba przy 220Hz, by sobie nie mieszać w głowie.
Bardzo proszę o opinie, najlepiej po sprawdzeniu w praktyce.

0 - 5 110 Hz
6 - 10 124 Hz
11 - 15 131 Hz
16 - 20 147 Hz

statyk 220 Hz

21 - 25 262 Hz
26 - 30 294 Hz
31 - 35 330 Hz
36 - 40 349 Hz
41 - 45 392 Hz
46 - 50 440 Hz
51 - 55 494 Hz
56 - 60 523 Hz
61 - 70 587 Hz
71 - 80 659 Hz
81 - 90 698 Hz
90 - 100 783 Hz
100 -105 880 Hz
106 -110 987 Hz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 12:28 

Fajnie, warto sprawdzić ale brakuje 10 ID od 111 do 120

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 13:14 
Pułkownik
Pułkownik

Racja, racja. Przegapiłem to. Myślę, że każdy sobie dopisze według potrzeb niwelując na przykład zakresy 51-55 i 55-60 do jednego 50-60 i przesuwając pozostałe tony w górę.
Jeszcze uwaga: są to oczywiście dźwięki gamy C, jednak nie wchodząc w szczegóły, chciałem uniknąć półtonów. Może kiedyś "nastroję" sobie Altera w mojej ulubionej skali E-Dur. Wtedy dopiero będzie grał :lol: :lol: :lol:
Będzie wymagało osłuchania, czy dźwięk statyka 220Hz nie będzie zlewał się z dźwiękiem małej stali 110Hz, bo obydwa to dźwięki A. Wtedy zakres stali należałoby rozpocząć od 124Hz i skończyć na 165 Hz, a i tak pozostanie różnica trzech tonów (między 165Hz , a 220Hz należałoby jeszcze wstawić zgodnie z gamą 175Hz i 196Hz) - to mała poprawka. Poprawka druga: Dźwięk statyka oddzielony jest od dźwięków na kolor (powyżej 21 ID) dwoma tonami (tu można wstawić jeszcze dźwięk 247Hz). Wszystko to są w zaokrągleniu pełne dźwięki gamy. Mamy więc między 110Hz i 880Hz dwie pełne gamy, to nie tak wiele, wszystko to są dźwięki dobrze słyszalne i rozróżnialne dla człowieka. Pełen zakres słyszalności wynosi około 20Hz -20kHz.
To już chyba komplet, każdy może sobie zmodyfikować zależnie od upodobań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 14:01 
Podporucznik
Podporucznik

Dla jakiej ID to układałaś dla 6 kHz czy dla 12 kHz bo jest różnica w identyfikacji. Szelągi w jednej identyfikacji będą już od 40 paru a przy ID 12 dużo wyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 14:14 
Pułkownik
Pułkownik

Zdaję sobie z tego sprawę. Jest jeszcze przecież ID R. Kwestia popróbowania i dokonania koniecznych korekt. Dopiero zaczynamy ujarzmianie Altera i mam nadzieję, że to może być pomocne.

Po tych wszystkich wyjaśnieniach,
wstępnie byłoby to więc tak:

0 - 5 110 Hz
6 - 10 124 Hz
11 - 15 131 Hz
16 - 20 147 Hz

lub

0 - 5 124 Hz
6 - 10 131 Hz
11 - 25 147 Hz
16 – 20 165 Hz

statyk 220 Hz

i dalej:

21 - 25 247 Hz
26 - 30 262 Hz
31 - 35 294 Hz
36 - 40 330 Hz
41 - 45 349 Hz
46 - 50 392 Hz
51 - 55 440 Hz
56 - 60 494 Hz
61 - 70 523 Hz
71 - 80 587 Hz
81 - 90 659 Hz
90 - 100 698 Hz
100 -110 783 Hz
111 -115 880 Hz
116 – 120 987 Hz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 15:29 
Pułkownik
Pułkownik

"Dla jakiej ID to układałaś dla 6 kHz czy dla 12 kHz bo jest różnica w identyfikacji. Szelągi w jednej identyfikacji będą już od 40 paru a przy ID 12 dużo wyżej"

Czy nie właśnie po to wprowadzone zostały tryby ID dla 12 i 6 kHz, by ujednolicić wskazania identyfikacji celu przy pracy na różnej częstotliwościach? No tak, ale tryby mamy dwa (pomijając ID R) i jest to spore uśrednienie dla 71 częstotliwości. Będą z tego wynikały różnice, ale sądzę, że przełożenie nie jest takie proste. Logicznie wynikałoby, że np. obiekt dający ID 80 przy częstotliwości rzeczywistej 8kHz w trybie ID 6kHz, będzie miał podobną identyfikację przy częstotliwości pracy 14 kHz dla trybu ID 12 kHz, ponieważ różnice między rzeczywistą częstotliwością, a uśrednionym ID będą takie same - o 2 kHz wyżej. Ten sam obiekt może dać inne ID na tych dwóch trybach ID 12 i 6, przy wykrywacza pracy na innej częstotliwości. Będą różne kombinacje i podejrzewam, że będą z tego wynikać różnice w identyfikacji celu w zależności od używanej częstotliwości i tego, ile ona odbiega od uśrednionego trybu ID. Kolejna sprawa do przetestowania. Może przyjdzie czas, by bliżej przyjrzeć się ID R.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 15:45 
Kapral
Kapral

Odpowiem na pytania, które zadał mi dumadar:

dumadar napisał(a):

Odnośnie filmów. Według mnie, one niczego nie potwierdzają. To jego pierwsze wyjście w teren, operator zupełnie nie zna sprzętu, a co za tym idzie, nie zna jego możliwości, ustawień i dźwięków. Używa programów fabrycznych, nie wykorzystuje w żaden sposób możliwości detektora. Po drugie, z całym szacunkiem dla Pana Alberta, ale macha tą cewką jak cepem. Według mnie stanowczo za szybko. Wybranie tego filmu, jako argumentu do poparcia tezy dotyczącej braku informacji o wielkości i głębokości zalegania obiektu, jest co najmniej niewłaściwe.

Być może tak. Ja widziałem tam sytuacje podobną do mojej i dałem jako przykład. Każdy ma prawo widzieć to po swojemu.
dumadar napisał(a):
Proszę podać konkretne ustawienia, to bardzo ważne. Nawet na wzmocnieniu audio ustawionym na 20, przy dwóch tonach, słychać różnice oddające wielkość przedmiotów. Porównywałem przedmioty dość mocno różniące się od siebie średnicą. Współczesna moneta pięciogroszowa o średnicy 15,5 mm i dno mosiężnej łuski o średnicy 100 mm. Moneta prawie 6,5 razy mniejsza. Przy ustawieniach: program „monety”, czułość 90, dyskryminacja 0, wzmocnienie audio 20, ustawione 2 tony, są różnice. Sygnał łuski jest wyraźnie dłuższy, moneta krótki pik. Łatwo odróżnić. Im moneta bardziej oddalała się od cewki, sygnał stawał się cichszy i bardziej rozmyty. Poza tym sprawa została wyjaśniona przez producenta i potwierdzona przez użytkowników. Wszystko rozbija się o właściwie napisany program przez operatora, jednak aby to dobrze zrobić, należy najpierw poznać sprzęt. Piszesz o Argo i Proximie. Weź pod uwagę to, że znasz je nieporównywalnie lepiej niż Altera.

Ustawień nie pamiętam bo było to dwa tygodnie temu i w trakcie testowania używałem różnych.
Jeśli chodzi o opisaną przez ciebie łuskę i monetę, to powierzchnia dna łuski jest dużo większa od powierzchni monety i siłą rzeczy przy wzmocnieniu audio 20 różnice muszą być bo czas przejścia łuski przed cewką jest dłuższy. Ale im większe wzmocnienie to różnice się rozmywają. A wzmocnienie audio według mnie znacząco wpływa na zasięg.

dumadar napisał(a):
Co rozumiesz przez filtr i szybkość filtra? Pytam z ciekawości. Częstotliwość ma duży wpływ na głębokość detekcji, wartość filtra również, zwłaszcza w połączeniu z odpowiednią szybkością przemiatania cewką, ale maskowanie? Według instrukcji służy ono głównie do maskowania krótkich, niezdyskryminowanych sygnałów. Faktycznie, w czystym terenie, zmniejszając maskowanie możemy poprawić zdolność wykrywacza do wyłapywania głębokich, niepewnych sygnałów, ale czy to jest równoznaczne ze zwiększeniem głębokości?
Cytuj:
„ PS’ szybkość w Argo to nie była szybkość filtrów gruntowych ale coś innego. efekt podobny ale sposób wykonania inny.”
Słowa Pana Rutyny. Sam się zastanawiam, jak rozwiązane są filtry w Alterze. Warto przeczytać ten wątek: viewtopic.php?f=10&t=123910&start=15

Rozumiem dokładnie to co znaczą. Może nie precyzyjnie to napisałem. Powinienem napisać nie zmiana szybkości filtrów tylko zmiana szybkości analizy sygnału dla poszczególnych filtrów. Co nie zmienia faktu, że w Argo ta funkcja dawała użytkownikowi wybór czasu analizy sygnału,w Alterze tego nie wiemy chyba, że producent nam to wyjaśni.
Maskowanie natomiast, oprócz nie pożądanych może wycinać także głębokie słabe sygnały od koloru, które uciekają w stronę żelaza. Przez to może być wrażenie spłycania detekcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 16:01 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Jeśli chodzi o opisaną przez ciebie łuskę i monetę, to powierzchnia dna łuski jest dużo większa od powierzchni monety i siłą rzeczy przy wzmocnieniu audio 20 różnice muszą być bo czas przejścia łuski przed cewką jest dłuższy. Ale im większe wzmocnienie to różnice się rozmywają. A wzmocnienie audio według mnie znacząco wpływa na zasięg.

To miała być analogia aluminiowej puszki i monety. Uważam, że pisanie wprost, że sygnały monety i aluminiowej puszki są takie same, jest zwykłym wprowadzaniem w błąd czytającego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Poradnik ABC Altera71

Panowie i Panie, ktoś chce pierwszą część poradnika Altera Sapera ? pisać na priv i podać maila.
Poradnik jest tylko moja luźną pisaniną która stanowi dopełnienie instrukcji, jak komuś nie odpowiada styl, czy ciężko go zrozumieć poproszę o taką informację.
Nikogo tym bardziej nie zmuszam do jego czytania.
Jeżeli jednak komuś pomoże, zastanowię się nad kolejnym odcinkiem.
Pozdrawiam Saper

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 17:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mam pytanie do posiadaczy altera...Czy mi sie wydaje tylko, czy alter po dostrojeniu do gruntu w wiekszosci wypadków pokazuje około 87...z nieznacznymi odchyłami?
A jesli tak..to dlaczego?
Z innych wykrywaczy wspominam bardzo różne wyniki automatycznego strojenia,w zaleznosci od miejsca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 17:11 
Pułkownik
Pułkownik

Ja dotychczas akurat chodziłem w dość słabo zmineralizowanych gruntach i faktycznie, zwykle 86-87. Myślę, że to normalne. Ten współczynnik raczej nie powinien normalnie obniżać się bardziej niż do 80 na bardzo podmokłym i zmineralizowanym gruncie. W instrukcji jest coś o tym przy opisie strojenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 17:15 
Pułkownik
Pułkownik

Jeszcze kilka WAŻNYCH słów w kwestii programów dźwięków.
Warto zwrócić uwagę na pewien fakt, wraz ze wzrostem częstotliwości maleje zdolność słuchu ludzkiego do odróżnienia dźwięków. Mniej więcej wraz z dwukrotnym wzrostem częstotliwości ta zdolność dwukrotnie maleje. Jak widać na powyższym programie (będą to przykładowo dźwięki C i D), czym niższa częstotliwość, tym mniejsza potrzebna jest różnica częstotliwości, by rozróżnić dźwięki. 147-131=16Hz, 294-262=32Hz, 587-523=64Hz. Dla słuchu człowieka różnica między wysokością dźwięków w tych parach jest taka sama, choć faktycznie różnica częstotliwości między nimi jest radykalnie inna. Przy dwukrotnym wzroście częstotliwości konieczny jest dwukrotny wzrost różnicy częstotliwości między dźwiękami, by słuch ludzki mógł je rozróżnić.

Ważny wniosek praktyczny dla osób chcących układać swoje programy dźwiękowe - przy dwukrotnie wyższej częstotliwości należy dwukrotnie zwiększać odstępy - różnicę częstotliwości między dźwiękami, by była ona tak samo dobrze słyszalna.

Może to szczegóły, ale jeśli się chce dążyć do perfekcji...

Może warto by utworzyć jakiś wątek o programach dźwiękowych ogólnie i co nieco tam przekopiować?
Nie wiem, co Administrator na to?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 17:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

altertomek napisał(a):
Jeszcze kilka WAŻNYCH
Ważny wniosek praktyczny dla osób chcących układać swoje programy dźwiękowe - przy dwukrotnie wyższej częstotliwości należy dwukrotnie zwiększać odstępy - różnicę częstotliwości między dźwiękami, by była ona tak samo dobrze słyszalna....

Masz 120 pozycji ID oraz wybór dźwięku od 60Hz do 1000Hz. Troszkę brakuje miejsca by każdy segment ułożyć wg tej zasady. Najpierw sprawdzić należy jak dobrze rozróżniamy dźwięki i czy wyłapujemy różnicę między powiedzmy np. 100 a 103Hz i 900 a 920Hz. Nie każdy będzie mógł ułożyć sobie dźwięki w ten sposób, ogólnie nie jest to łatwe, bo każdy musiałby to wykonać "pod siebie" by to miało swój skutek.
Ja mam 120 różnych dźwięków w swoim programie, i jest średni skok 7,8Hz co jeden "segment" ID. U

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 18:08 
Pułkownik
Pułkownik

Niemniej jednak, czy chcemy, czy nie, tak działa zmysł słuchu człowieka. To znany fakt. Jeśli zechcesz, możesz sobie obliczyć, że właśnie w taki sposób wzrastają odległości (Hz) między tonami w programie, który powyżej przedstawiłem. (Nie jest to całkiem równomiernie, chodzi o kilka półtonów w tej gamie, które pozostawiłem dla harmonii - nie ma sensu o tym pisać). Tak, jak pisałem np.: 147-131=16Hz, 294-262=32, 587-523=64 - duże różnice w odległości w Hercach - 16, 32, 64, dla słuchu człowieka brzmię jak DOKŁADNIE TAKIE SAME różnice odstępu między tymi parami dźwięków, ze względu na różnicę ilości tych Herców - drgnięć na sekundę.

Gdybyś sobie według tego mojego schematu ustawił profil w wykrywaczu i przejechał po kolei, usłyszysz gamę C-Dur (z przerwą na statyka). Efekt będzie taki sam, jak uderzanie białych klawiszy po kolei, jeden za drugim, w tych samych odstępach. Odstępy między dźwiękami ogromnie różnią się między sobą liczbą Herców, ale dla naszego słuchu różnice są podobne.

Wynika to z faktu, że dźwięk jest falą o pewnej DŁUGOŚCI drgań przemieszczającą się w PRZESTRZENI w czasie.
Jakby to pokazać praktycznie?: czy łatwiej odróżnić kij długości 99cm, od takiego 100cm, czy może łatwiej taki 5cm od 4cm? A różnią się tą samą wartością - 1cm. To oczywiście tylko porównanie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]