Teraz jest piątek, 12 września 2025, 21:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 09:26 
Pułkownik
Pułkownik

Ja Cię rozumiem i rozumiem o czym piszesz. Ja też nie ustawiałbym sobie więcej niż 30 tonów, gdyby chodziło tylko o zmianę wysokości tonu wraz ze zmianą liczby ID. Byłaby to dezorientacja.
Wierzę Ci, że w Alterze nie ma tego, co miałeś w innych wykrywaczach. Właśnie dla tego przeprowadzamy te próby profili dźwiękowych. Zbliżają nas one do osiągnięcia celu - wyciśnięcia z tego urządzenia lepszej identyfikacji dźwiękowej opartej na charakterystycznych dźwiękach dla odpowiednich obiektów. Jest znaczący postęp.

120 tonów jest po to, by w obrębie JEDNEGO sygnału dźwiękowego pochodzącego od JEDNEGO obiektu usłyszeć KILKA tonów, ułożonych w charakterystyczny dla takiego obiektu sposób. To zdecydowanie da lepszą identyfikację - charakterystycznie modulowany dźwięk dla podobnych obiektów.
Jeśli będziesz testował taki profil dźwięków zwróć uwagę nie na różnicę WYSOKOŚCI tonów od różnych obiektów, lecz właśnie na różnicę MODULACJI tonów pochodzących od różnych obiektów - zmiany wysokości w obrębie jednego sygnału - tu pisałem o zmianie prędkości ruchu cewki, jeśli jest on wolniejszy mamy możliwość rozciągnąć nieco dźwięk w czasie, bywa tak, że lepiej wtedy możemy wychwycić tą modulację. Może Alter w tej dziedzinie nie przoduje, lecz profil 120 tonów pozwala to z niego wykrzesać w zadowalającej formie.

Ważne - tak na prawdę potrzeba wielu godzin by osłuchać się z tymi dźwiękami. Pisałeś, że na filmiku rozpoznawałeś po dźwiękach co jest pod cewką. Ja napiszę Ci, że to było możliwe wyłącznie dzięki długotrwałej praktyce z tym wykrywaczem. Gdybyś go nie znał, te dźwięki nic by ci nie mówiły, dokładnie tak jak teraz dźwięki Altera. Myślę, że tu jest tak samo - po wieeelu godzinach w terenie też w coraz większym stopniu będę wiedział co mam pod cewką. Przy odpowiedniej konfiguracji ten Rutus to zapewni. Zawsze tak jest gdy trzeba się nauczyć nowej rzeczy, a zna się dobrze inną w tej samej kategorii. Nowy język, nowy instrument, nowy wykrywacz. Zawsze nowy wydaje się trudniejszy, bo stary już znamy. Myślę że kwestia podejścia i woli odgrywa tu dużą rolę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 09:59 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Tomek 100 % racji to co piszesz. Ja tez nie sądze żeby producent... ,tutaj wykazał sie jakąś amatorszczyzną.
Ale ja podobnego odczucia co do ID tonalnego nei miałem z żadnym sprzetem dotychczas,nawet kanarek 150 kupmpla moduluje na swój sposób :)
Nie wiem czy czytałes mój post dosłownie z tego samego dnia co dostałem altera,po pierwszych testach już napisałem ze z tonami bedzie kłopot i minie dużo czasu nim sie uda to ogarnąć. Jednak uważam się za w miare świadomego usera i chocby ze wzgledu na fakt że z kazdym urządzeniem trzeba sie osłuchacć to na pewno nie wyciągał bym tak szybkich i pochopnych wniosków.
Natomiast wyprzedzając czas - jesli uda sie w alterze dograć te problemy które kilku userów zauważyło to będzie to zajebisty sprzęt ze względu na swoje inne cechy,a problemy z tonami i tak obciążą producenta który zamiast dać swoim klientom chocby kilka wskazówek czy jkakiś wzorzec na modulacje - zostwił nas z tymi ustawieniami ....więc tak czy siak producent zawinił :h

Ok nieważne,dziś potestuje dalej te tony,jestem bardzo ciekawy co z tego wyniknie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 10:00 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego front247, odniosę się do Twojej wypowiedzi , w której napisałeś, że nie rozumiesz zachwytu rutusowców nad trybem jednoczesnym.
Z całym szacunkiem i bez urazy, jakie jest Twoje doświadczenie z trybem jednoczesnym, kilkadziesiąt minut - kilka godzin? O czym chcesz rozmawiać z " rutusowcami ", którzy na tym trybie zjedli zęby? Tak czytam i czytam wypowiedzi wielu kolegów w tym wątku i nie mogę się nadziwić, że najwięcej do powiedzenia mają koledzy, którzy z Alterem byli na kilku wypadach w terenie. Koledzy saper, Shelton przestali się udzielać w temacie, mimo, że ich uwagi uważam za najbardziej cenne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 10:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

walbor62 napisał(a):
Kolego front247, odniosę się do Twojej wypowiedzi , w której napisałeś, że nie rozumiesz zachwytu rutusowców nad trybem jednoczesnym.
Z całym szacunkiem i bez urazy, jakie jest Twoje doświadczenie z trybem jednoczesnym, kilkadziesiąt minut - kilka godzin? O czym chcesz rozmawiać z " rutusowcami ", którzy na tym trybie zjedli zęby? Tak czytam i czytam wypowiedzi wielu kolegów w tym wątku i nie mogę się nadziwić, że najwięcej do powiedzenia mają koledzy, którzy z Alterem byli na kilku wypadach w terenie. Koledzy saper, Shelton przestali się udzielać w temacie, mimo, że ich uwagi uważam za najbardziej cenne.

Walbor z całym szacunkiem i powazaniem :),dużo zalezy od punku siedzenie. Pamietam kolege z proximą który miał ją 1,5 roku...który zobaczył ze przed wykopaniem sygnału mówię co będzie(z wysokim prawdopodobienstwem)...pole szelągowe,boratynkowe i juz rzeczywiscie ID mi mówiło wszystko- kapsel,boratynka,smieć ,szeląg..i tak w kółko macieju,nie dlatego ze jestem super userem tylko dlatego ze da sie nauczyć co mówi wykrywacz który własciwie sie nie myli co do pewnych grup przedmiotów - i wtedy spytał :
To tak się da w wykrywaczu????

Także zależy od czego startujemy ,liczy sie poziom odniesienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 10:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja z kolei nie jestem czystej razy rutusowcem :) ale uważam, że tryb jednoczesny jest bardzo fajny (i przydatny), szczególnie w Alterze jest fajnie rozwiązany. Na przykład, jeśli masz włączony tryb jednoczesny czyli wzmocnienie trybu statycznego powyżej 20 (poniżej też ale w mniejszym stopniu) razem ze wzmocnieniem audio na 30 (tor dynamiczny) - jesteś w stanie wykryć bardzo głęboko obiekt torem statycznym (jeśli ten znajdzie się w zasięgu statyka) w czasie, w którym tor dynamiczny nie da żadnego sygnału ;) To tylko najprostszy przykład...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 10:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dropek racja,jest on fajny bo to jest dodatkowa opcja do poszukiwań. Ja mówie o drobnicy w dynamiku w zasiegu tego trybu,bez kopania dołków półmetrowych żeby sprawdzic cel.To kolosalna różnica do czego uzytkownik potrzebuje wykrywacz:)
Na przeciętnych wykopkach na drobnice najbardziej męczy i zabiera czas:
-kopanie dużych ilości śmieci
-kopanie dużych dołów
-permanentna niepewność co możemy mieć pod cewką

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 10:58 

Podczas wczorajszych testów "audio" przy ustawieniach gdzie kolory są na niskich tonach wszystko działa fajnie do momentu gdy włączę program szybki lub b.szybki. Wtedy to z głośnika wydobywa się nieczysty taki "chrapiący" dźwięk. Tzn. na programach od statyka po monety dźwięki są czyste, soczyste i pięknie brzmiące, niestety przy zmianie na program szybki jakość dźwięku drastycznie spada. Mógłby ktoś Was sprawdzić podobne ustawienia - tzn ustawienie niskich tonów w przedziale od 30 do 120 np 180 Hz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:11 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Tomek a dałbyś radę przerobić skale z x terry gdzie jest 28 punktów ID a rozkład czestotliwosci wrzucam na fotce - na 120 tonów altera? Oczywiscie w wolnej chwili :) chodzi mi o 4 tony.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 12:56 
Kapral
Kapral

Kolego Front. Po obejrzeniu wielu filmów z minelabami Terkami i Etrackami rozumiem już o co ci chodzi.
Minelaby mają zupełnie odmienną filozofię podawania dźwięków niż ta w Alterze a co za tym idzie odmienny algorytm podający dźwięki.
W minelabach jest to coś w tym stylu: jeśli wykryjesz kolor graj dźwięk x i nie przerywaj grania chyba że on zaniknie lub zmieni się poziom id; wówczas włącz zanikanie dźwięku lub rozpocznij granie drugiego. Wykrywacz wysyła powiedzmy kilkadziesiąt próbek w trakcie przemiecenia nad celem czego efektem jest jeden długi nieprzerwany dźwięk lub dwa długie jeśli id było np. 45-47. Widziałem też jak koledzy z yt wolno przemiatają minelabami, żeby mieć dużo informacji o celu.
Do przeciętnego szukania na przeciętnie zaśmieconym polu to rozwiązanie niewątpliwie się sprawdzi.
Jednakże przy takim sposobie grania dźwięków musi cierpieć separacja celów, co także widać na wielu filmach. Nawet z cewką snajperką.
Punktowy dźwięk mają jedynie monety wielkości łezki rosyjskiej. Ale już taki rubel daje rozmyty sygnał od początku.
Nie dziwię się zatem koledze, że dźwięki krótkie w Alterze spowodowały mętlik w głowie. Jednakże Alter został tak pomyślany aby dawał jasne sygnały przy bardzo głębokich poszukiwaniach jak i na śmietnikach. Stąd takie krótkie dźwięki. Alter poza tym ma od tego statyka.
Natomiast nie zmienia to faktu, że minelaby nie rozróżniały dużego celu na dużej głębokości od małego na średniej, fizyki nie da rady oszukać. Na końcu zasięgu sygnały były podobnie rozmyte. Zatem rozwiązanie w nich zastosowane nadaje się jedynie do stosunkowo płytkich celów.
Niezależnie od powyższego niewątpliwie dobrym posunięciem byłoby umożliwienie przez producenta w sofcie dodanie podobnego algorytmu, co byłoby przydatne na takim przeciętnym powierzchniowym poszukiwaniu. Tylko że jak wspomniałem, statyk daje już taką możliwość.
Jeszcze co prawda nie ustawiałem 120 tonów ale może wówczas z uwzględnieniem wyższego maskowania, wolniejszego przemiatania (niż kolega na filmie) da się zbliżony efekt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 13:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

prete napisał(a):
Kolego Front. Po obejrzeniu wielu filmów z minelabami Terkami i Etrackami rozumiem już o co ci chodzi.
Minelaby mają zupełnie odmienną filozofię podawania dźwięków niż ta w Alterze a co za tym idzie odmienny algorytm podający dźwięki.
W minelabach jest to coś w tym stylu: jeśli wykryjesz kolor graj dźwięk x i nie przerywaj grania chyba że on zaniknie lub zmieni się poziom id; wówczas włącz zanikanie dźwięku lub rozpocznij granie drugiego. Wykrywacz wysyła powiedzmy kilkadziesiąt próbek w trakcie przemiecenia nad celem czego efektem jest jeden długi nieprzerwany dźwięk lub dwa długie jeśli id było np. 45-47. Widziałem też jak koledzy z yt wolno przemiatają minelabami, żeby mieć dużo informacji o celu.
Do przeciętnego szukania na przeciętnie zaśmieconym polu to rozwiązanie niewątpliwie się sprawdzi.
Jednakże przy takim sposobie grania dźwięków musi cierpieć separacja celów, co także widać na wielu filmach. Nawet z cewką snajperką.
Punktowy dźwięk mają jedynie monety wielkości łezki rosyjskiej. Ale już taki rubel daje rozmyty sygnał od początku.
Nie dziwię się zatem koledze, że dźwięki krótkie w Alterze spowodowały mętlik w głowie. Jednakże Alter został tak pomyślany aby dawał jasne sygnały przy bardzo głębokich poszukiwaniach jak i na śmietnikach. Stąd takie krótkie dźwięki. Alter poza tym ma od tego statyka.
Natomiast nie zmienia to faktu, że minelaby nie rozróżniały dużego celu na dużej głębokości od małego na średniej, fizyki nie da rady oszukać. Na końcu zasięgu sygnały były podobnie rozmyte. Zatem rozwiązanie w nich zastosowane nadaje się jedynie do stosunkowo płytkich celów.
Niezależnie od powyższego niewątpliwie dobrym posunięciem byłoby umożliwienie przez producenta w sofcie dodanie podobnego algorytmu, co <b><font color=red>byłoby</font></b> przydatne na takim przeciętnym powierzchniowym poszukiwaniu. Tylko że jak wspomniałem, statyk daje już taką możliwość.
Jeszcze co prawda nie ustawiałem 120 tonów ale może wówczas z uwzględnieniem wyższego maskowania, wolniejszego przemiatania (niż kolega na filmie) da się zbliżony efekt.

Prete dzięki za twoje spostrzeżenia,niestety nie wiem jak wygląda algorytm,ale coś w tym jest co piszesz. Jak oglądam wykres przyporządkowania ID do czestotliwosci okręslonych przedziałów w minelabie..to jest to banał,w alterze zdaje sie na 4 tonach w moich testach było podobne ustawienie (od Tomka)...jednak różnica dzwiękowa jest koosalna miedzy 4 tonami w alterze i minelabie. Co wskazuje ze to co piszesz ma sens.
Czyli coś jest tam tak zrobione że jest to modulowanie,no i wskaznik głebokosci - arachaiczny ale wskazujący cele płytko/głebiej-Taktyk pisał jak to działa. . I dokładnie jak jest coś małego głebiej to masz przełamywanie ID i charakterstyczną zmiane tonu - no i własnie o to chodzi to jest jeden z aspektów ogółlu informacji dla uzytkowników. Taka prawidłowość pozwala nauczyc sie wykrywacza.
Kiedy mamy takie proste tony/piki na cele.....nauczenie się identyfikacji albo zajmuje baardzo długo albo jesli nie bedziemy mieli punktu zaczepienia nigdy to nie nastąpi. Albo wymaga słuchu do wyłapywania różnic w informacji dzwiekowej.

To chyba dlatego często czytałem wpisy dla niektórych wykrywaczy,brylował w tym deus swego czasu...kopiemy kazdy powtarzalny sygnał bo ID ..id nie ma - jest sygnał.
To tak jak by posadzić 3 latka i kazać mu pisać morsem bez składu i ładu..byle szybko..jak to dziecko bedzie naciskac coraz szybciej bo ładnie pika - coś odczytamy ale przydatność niewielka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 14:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

prete napisał(a):

Panowie, w Alterze też to jest tylko jak na ironię słabo to słychać po tonach dlatego, że ID w Alterze jest bardzo precyzyjna i dokładna :D. Ja słyszę różnorodność tonów przy schemacie multi tony i zaczynam powoli wątpić w to co pisałem wcześniej na ten temat (jedynie co do stuków mocniejszych sygnałów nie mam wątpliwości bo one są i przeszkadzają ale myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia się). Jeśli ID przedmiotu da odczyt powiedzmy 88,89,89,87,87,86, a między tymi ID będzie po 5, 10 czy nawet 20Hz różnicy do tego jak odtworzymy te dźwięki w jednym ciągu w długości trwania sygnału od przedmiotu to czego się spodziewacie? Jedynym mankamentem może być to, że dźwięki te odgrywane są w jednym ciągu bez mikro przerw między nimi - może mikro przerwy dołożone między dźwiękami dałyby poczucie lepszej przejrzystości i czytelności. Front wybacz ale głębsza blacha (nawet żelazna; Ty pokazywałeś kolorową) nawet na minelabie i nie tylko może dać identyczny sygnał jak płytsza moneta z tym, że tu znowu Alter pokazuje swoją zaletę jaką jest jego szybkość w dodatku zwróć uwagę jak szybko machasz tymi rzeczami przed cewką - w realu tak nie machniesz bo stelaż połamiesz :D najlepiej zakop obie rzeczy i zrób test na filtrze gruntu 1, 2 i 3 z moimi schematami tonów które Ci podesłałem wczoraj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 14:11 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dropek spokojnie :) Własnie zaczynam test Tomka na 120 tonów ;) Dopiero skończyłem wklepywac...przydał by sie edytor do kompa i USb.... :D
Słuchaj nie przemiatałem szybko tylko..dynamicznie:) zresztą jak jest szybki to niech się wykaże :D ,tak serio to szybsze przemiatanie na airtescie dawało mi taki konkretniejszy odbiór.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 14:19 
Kapral
Kapral

I ja właśnie tak szukam używając statyka. Ide średnio zaśmieconym polem z delikatym statykiem i słyszę kolor. Ale statyk już z 10 cm rośnie. Ocho to pucha albo coś. Zostawiam. Idę dalej kolor, statyk buczy z 5 cm. Jakiś mniejszy śmieć. Zostawiam. Idę dalej kolor, statyka brak lub wzrośnie i od razu spadnie tak w 0,5 sekundy. Jest coś fajnego lub drobiazg jakiś. Kopię. I rzeczywiście moneta. Ostatnio właśnie tak chodziłem. I niewiele śmieci wykopałem. Efekt ten sam. Tylko że mogłem pominąć np klamrę albo orzełka. Więc to też nie tak różowo.
Niestety gdy idziemy na śmietnik albo na bardzo głębokie poszukiwania to nie da rady. Chrząknięcie na kolor wpadający w żelaz. Kopię na śmietniku - cienkie sreberko. Ale i tona śmieci. Na pustej fajnej miejscówce (zasięg max+statyk) cichy kolorek z przełamywaniem na żelazo. Kopię 10 minut. Dołek sporawy a cel dalej cichy kolorek z przełamaniem na żelazo. Kopię dalej. W końcu wkładam rękę po łokieć wygarniam ziemię z dna a na dnie coś prześwituje. Grube srebro 26mm. W takich okolicznościach jw. nic nie pomoże. Trzeba kopać wszystko.
Zawsze mogłem jechać na to fajne pole co nie kopałem zbyt dużo śmieci. Tyle że zwykle tam jeżdżą wszyscy. A na głębokie lub śmietniki ludzie nie mają separacji lub zasięgu odpowiednich i wolą wygodnie wracać na te same pola.
Ustawienia to bogactwo! Idę gdzie chcę i wiem że mam do tego miejsca odpowiedni sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 16:41 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

prete, ja robie to inaczej,może determinuje to wykrywka. Opisze jedną sytuacje z moich wypadów.

Kiedyś trafiłem na pole przypadkowa miejscówka 50x50 metrów około. Wchodze bez dyskryminacji all metal.
Ide i przez pierwsze 10-15 minut sparwdzam czy dużo żelaza,smieci,jakie sygnały...i kopie tylko i wyłacznie sygnały totalnie pewne takie monetkowe typowe czyli 20-24 ,34-38,16,......duże sreberka mam wyzej 40-44 takich jest mniejszosc. Po przejsciu tego pola juz wiem po tych pewnych sygnałach czy wychodza fanty czy nie ma nic ciekawego.
i tak.
Pierwszego dnia wykopałem 18 monet w tym połowa naprawde piekne rzeczy....zero żelaza....i mało smieci typu tubka i kapsel,druciki.
Drugiego dnia juz wiedziałem ze wychodza zajebiste rzeczy....więc kopałem juz dużo sygnałów wskazująch ze moze tez byc kolowy typowy śmiec.Wróciłem do domu z 4 monetami i 2-3 razy wieksza iloscią smieci niz dzien wczesniej.
3 dnia taktyka kaze wykopać kazdy kolorowy sygnał...kazdy.
Wróciłem 3 dnia z 2 monetami..kopnietymi ze skraju pola i..tonami smieci :)
Ostatnim razem jak tam byłem kopnąłem jeszcze dwa zzarte fenigi z wiekszej głebokości i kilka smieci....poza tym czysto.
Stali na polu nei było dużo tak ze raczej nie maskowała generalnie pola.

Wniosek

Nie da sie w jakimś przedziale czsu wykopać wszystkiego całego pola, dzieki temu ze wykrywacz bardzo pomagał mi identyfikowac cele..skupiając sie tylko na tych dostępnych od razu z pewnym ID....najlepszy wynik uzyskałem pierwszego dnia..i jednoczesnie najmniej smieci wykopałem.

Gdybym pierwszego dnia kopał wszystko to....wynik byłby taki jakbysmy pomieszali dzień 1 z 3 :) to logika
Czyli 10 monet i dużo śmieci.
To tylko głupia taktyka....ale z innym wykrywaczem zmuszony byłbym kopać wszystko od razu a nie mamy tyle czasu :)

Tomek, 120 tonów:
https://www.youtube.com/watch?v=vTAotgX ... e=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 20:59 
Kapitan
Kapitan

Na prośbę Sapera nagrałem film z udziałem deusa, na którym starałem się na przykładzie monety i puszki pokazać dźwiękową identyfikację wielkościową. Niestety głośnik deusa w panelu ma bardzo przeciętną jakość żeby nie powiedzieć żenująco słąbą. Dlatego na dobrych słuchawkach albo deusowych WS5 te niuanse są bardzo czytelne. W drugiej części celowo przesłoniłem obiektyw, byście mogli wsłuchać się w generowane dźwięki - pod koniec na przemian sygnalizowałem monetę i puszkę. Postaram się dokupić do deusa przejściówkę słuchawkową z regulacją poziomu głośności i podłączę panel bezpośrednio do kamery by bez zakłóceń i przesterowania nagrać te wyczuwalne różnice.
Deus pomimo że jest w pełni cyfrowym wykrywaczem, generuje dźwięki o rożnym poziomie i natężeniu, krótkie i długie - w przypadku puszki i większych przedmiotów słyszalne w tle jest echo-pogłos.
Użytkownicy deusa pewnie potwierdzą to o czym piszę.

https://youtu.be/Q1n-9Si7Klo

Program użyty do testów to nr 2 GMP - chyba najbardziej popularny. Fabryczne ustawienia, zmniejszona znacznie czułość.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]