Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 18:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 00:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Shelton napisał(a):
SEF biały Detech. Ale wszystkie sprzęty inne miały podobnie. Nagle sygnał od gleby po spadku temperatury podskoczył i trzeba było zjechać z RXem. TX OFF. Jak zjechałem było bardzo stabilnie. Tak jak by wilgoć zaczęła indukować w glebie przewodnictwo. W sumie taka gleba na polu ciągle nawożona to jak taki otwarty elektrolit - środek akumulatora ;)

Dziwne że bez Tx gleba miała tak silny sygnał. A dokładnie to żebyś to słyszał musiałyby się nasilić jakieś niejednorodności w sygnale od gruntu. Rozumiem że detektor zrobił się hałaśliwy przy przemiataniu sondą nad powierzchnią gruntu. Sonda w niebo i była cisza?

Ja zauważałem zaraz świeżo po deszczu taką hałaśliwą pracę wykrywaczy. Taki świeżo przemoczony grunt robił się strasznie upierdliwy. W próbniku gruntowym Spectry procenciki skakały jakby się ziemia gotowała. Dlatego nigdy nie wychodzę z wykrywaczem zaraz po deszczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 00:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To tak jak w instrukcji od Nautilusa, przez pierwszą godzinę, trzeba dostroić sprzęt co 15 minut, żeby cewka osiągnęła właściwą temperaturę, np. po transporcie w ciepłym lub zimnym bagażniku. Zanim materiał cewki się odpowiednio rozszerzy.

Cytuj:
The transmit and receive windings of a coil are precisely placed and epoxied into permanent positions. If either coil is moved out of position, a signal will be created that can interfere with proper operation of the coil. The contracting and expansion of the coils physical structure due to changes in temperature can cause these minuscule changes in the coils operation. This can be happening to all detector coils but seems to be a somewhat minor effect that it is ignored in other detector designs. The electronic components in a coils circuits can also change value due to aging over a period of time.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 00:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Ja zauważałem zaraz świeżo po deszczu taką hałaśliwą pracę wykrywaczy. Taki świeżo przemoczony grunt robił się strasznie upierdliwy. W próbniku gruntowym Spectry procenciki skakały jakby się ziemia gotowała. Dlatego nigdy nie wychodzę z wykrywaczem zaraz po deszczu.

Tu opadała wilgoć na podłoże, bo się gwałtownie ochłodziło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 23:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Być może to zjawisko da się w ten sposób wyjaśnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 23:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Inne sprzęty też się wzbudzały, albo uruchomiono wielki radar na Syberii...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 00:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Grunt i zakłócenia EMI łatwo rozróżnić. Jak wraz z unieruchomieniem sondy zakłócenia ustawały to pochodziły od gruntu. Jeśli nie to było to EMI czyli może i ten radar;)

Wyszedłem kiedyś z 5900 na mały spacer dla relaksu. EMI było tak silne że nie dało się szukać. Zmieniałem sondy i zero poprawy. Nie mam pojęcia co i skąd to było. Na drugi dzień błoga cisza. Wybuchy na słońcu czy Ufo;)? Nie potrafię tego wyjaśnić do dzisiaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 00:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To było z gruntu. Ale to nie były zakłócenia. Faza gruntu wzrosła z 15% na tych samych nastawach na 45%. Czyli szukamy np. RX12 i nagle w tym samym miejscu parę godzin później maks to RX6.

Tak to wyglądało. Pola są nawożone, i ziemia tworzy roztwór elektrolitu przy wilgoci czy deszczu, do tego wody podskórne.

Spectra jako jeden z niewielu wykrywczy pozwala monitorować te zmiany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 00:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli rosły procenciki w próbniku spectry to zapewne wzrosła siła sygnału od samego gruntu. Faza gruntu może się zmieniać ale chyba nie o to Tobie chodziło.

Generalnie jeśli słyszałeś sygnały od gruntu to musiały się uwydatnić jakieś niejednorodności/wytrącenia etc. Jednorodny grunt sobie kompensujesz i w zasadzie go nie słyszysz. Wykrywacz sobie z tym poradzi. Gorzej jak grunt jest niejednorodny. Taki podobny efekt może być na świeżo zaoranym polu.

Ktoś gdzieś kiedyś pisał że Minelaby FBSy w takich warunkach też się pięknie wykładają tylko w taki sposób że operator o tym nie wie. W Spectrze słyszysz co się dzieje z gruntem. Jak włączysz alluvial scan to możesz to zobaczyć.

Ostatnio edytowano środa, 22 lutego 2017, 00:36 przez Lechowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 00:34 
Specjalista
Specjalista

wskazania mineralizacii gruntu v grunt probe se zmienaju v dodatnym kierunku razem s podvysanem rx gain,,-pamietac..,co do zaklocen,, to casamy mozna zjechac z modulacii 4-5 na 1,2,,to stale zaklocenia se obniza..-zasieg tez ,ale mozna detekovac...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 00:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dziwna sprawa, bo wcześniej na odcinku 150 metrów na 2 metry szerokości było ok, dopiero jak dramatycznie spadła temperatura. Była jesień późna i ochłodziło się o dobre 5 stopni po zachodzie słońca. Powtarzam to nie były zakłócenia czy mineralizacja gleby.

Mineralizacja potrafi rozmazywać wskazania spektografu. Tutaj tak nie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 00:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

El nino co rozumiesz przez modulację pisząc o nastawach Spectry?

Shelton a może przy gwałtownej zmianie temperatury rozjechala się trochę sonda? Przy czymś takim trzeba czekać na równe wychłodzenie sondy. No ale wtedy wykrywacz by hałasował bez wzgledu na ruch sondą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 01:08 
Specjalista
Specjalista

nastavy search audio- modulation range normalne uzivam 4abo 5,,jak zaklocenia to obnizam do0,1,2 ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 19:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Shelton napisał(a):
Zrobiłem wstępne testy w domu... RX15 i TX BOOST.

Cewka 10DD fabryczna Signal 20%
Cewka 6x10DD Mars Sniper 18%
Cewka 12x10 SEF Detech 20%
Cewka 950 9.5 cala koncentryk 7%!!!

Shelton prośba do Ciebie napisz mi co masz napisane na naklejce na sondzie Mars. Chodzi mi o to czy masz tam napisane White's Dfx/mxt czy również dopisane Spectra. Najlepiej jakbyś fotę wrzucił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 23:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Shelton potrzebna mi ta informacja pilnie a Ty jak na złość milczysz coś dzisiaj:). Nie pisz mi tylko że Marsa reklamujesz bo mnie załamiesz calkowicie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 11:39 
Porucznik
Porucznik

opi napisał(a):
10) Ustawienie trybu "All metal" z "dyskryminacją tonową".
Uwaga: Tej techniki nie można zastosować w modelu VX3.
Jak wiadomo, ustawienie dyskryminacji zmniejsza nieco czułość na głębsze obiekty.
Nie każdy jednak preferuje tryb "All metal", ze względu na wiele sygnałów pochodzących od żelaznych obiektów, które w trybie dyskryminacji są pomijane.
Spectra V3/V3i umożliwia zastosowanie pewnej techniki, która obchodzi tą niedogodność poprzez "dyskryminację tonową".

Na początek usuń dyskryminację, tj. akceptuj obiekty w pełnym zakresie od -95 do +95.
    - Przejdź do opcji "Expert menu" (dwa razy "Menu/Tab").
    - Przejdź kolejno przez opcję "Discrimination > Graph > Edit".
    - Akceptuj wszystkie numery VDI na skali.

Następnie należy ustawić wysokość dźwięku dla danego zakresu.
    - Przejdź do opcji "Expert menu" (dwa razy "Menu/Tab").
    - Przejdź kolejno przez opcję "Audio > Tone > VDI Tones > Custom > Edit"
    - Pchnij cyngiel do przodu, aby usłyszeć dźwięk dla danego zakresu VDI. Zaczynasz od najniższej skali VDI = -95.
    - Następnie strzałką w lewo ustal ton na skali (0 = dźwięk wyciszony/wyłączony).
    - Wciśnij przycisk "Enter" i jednocześnie przycisk strzałki "w dół", aby ustawić taki sam ton (0 = wyłączony) na skali VDI od -95 do -1.
    - Gdy dojdziesz na skali VDI do -1, zwolnij przycisk "Enter" i przycisk strzałki "w dół".
    - Ustaw pozostałe zakresy VDI od +0 i odpowiadające im tony według własnych preferencji.

W ten sposób dźwięk dla przedmiotów żelaznych nie pojawi się i nie będzie rozpraszał naszej uwagi, a będziemy pracowali w trybie "All metal" (wszystkie obiekty akceptowalne).

Z innej beczki takie pytanie: czy ktoś używał tego trybu, jak to ustawić bo nie mogę tego rozgryźć, w jakim trybie te ustawienia wklepać, w All Metal? Nie bardzo wiem jak to ma działać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]