Taktyk napisał(a):
Lechowiec napisał(a):
El Nino jesteś niezawodny. Poczekaj jeszcze chwile i na razie nic nie rób. Chcę procedurę testu ogarnąć w jakąś jedną instrukcję i szkoda roboty zanim nie będzie to dobrze przemyślane. Ja jedną cewkę wliczając rozgrzewkę sprawdzam około godziny. Dobrze jest mieć drugą cewkę referencyjną którą testuje się zawsze razem z tą właściwą i porównuję wyniki. U mnie taką referencyjną cewką jest White's Bm 950. Z prostego testu robią się 2 godziny mając pod ręką tylko jedną Spectrę...
Lechowiec po co Tobie 2h? Termistor, kóry jest w sondzie "w prądzie" sam będzie miał straty i ta kompensacja zadziała szybciej bo innej w tym układzie nie ma. Już nie oczekujcie więcej od tych sond.
Tak jak pisałem wcześniej, jak już będą gotowe pełne sondy nierezonansowe, to chętnie prześle je Wam do testów. Lechowiec i El NINO podajcie mi swój adres dostawy na priv. I jakich sond do tego detektora generalnie potrzebujecie?
TAKTYK
Widzisz Taktyk my zgłębiamy tajniki tych naszych Spectr a na to potrzeba czasu. Z sondą coś się dzieje że w czasie około 20 - 40 minut po rozruchu jej parametry się zmieniają. Albo na plus albo na minus. Czynnikiem który ma też znaczenie jest temperatura zewnętrzna. Sonda która lekko powyżej zera Celsjusza ma signal na poziomie niższym niż 20 % (Tx boost on) może w temperaturze 18 stopni mieć już około 40%. Sondy do Spectry to jednak coś więcej niż przemyślane kilka zwoi drutu. Jedne sondy są lepiej zestrojone dla wyższych f, inne dla niższych. Te skomplikowane strojenie sprawia że trudno nabyć sondę która będzie dla tego wykrywacza za dobra. Zdjęcie charaktetystyki sondy w funkcji Rx gain zajmuje około godziny nie wliczając czasu na znaleziemie miejsca wolnego od zakłóceń oraz wklepanie potem wyników w kompa aby porównać charaktetystyki sond na wykresach.Warto sprawdzić czy na wszystkich ustawieniach detektor z daną sondą prawidłowo pracuje.
Ja osobiście nie widziałem jeszcze sondy która by równo chodziła na wszystkich 3 f patrząc na parametry które wyświetla sama Spectra. Zawsze są jakieś asymetrie i im są one większe tym sonda gorzej pracuje. W miarę pogarszania się parametrów sondy wykrywacz działa coraz gorzej. Zaczyna się wzbudzać jakby sonda sama produkowała zakłócenia i na odbiornik trafiały jakieś śmieci z ktorymi wyktywacz sobie nie radzi. A wszystkie te testy robimy po to by zweryfikować mity o super sondach, poznać ograniczenia swoich sond i potem świadomie używać odpowiednich ustawień oraz być może przywrócić dobre imię Whitesowi.
Do Spectry potrzeba generalnie tego czego Whites nie zapewnia czyli duże sondy około 12 cali DD.