Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Propagowanie nazizmu na giełdzie staroci
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 17:53 
Moderator
Moderator

Kilka dni temu na portalu lubimyczytac.pl miałem wątpliwą przyjemność zapoznać się z recenzją pewnej książki. Był to sążnisty tekst, jeden z dłuższych tam zamieszczonych. Autor pobił rekord w ozdabianiu swoich wywodów przymiotnikiem "marksistowski", odmieniając go we wszystkich przypadkach i utykając w co drugie zdanie. Ku mojemu zdziwieniu słowo "lewacki" padło tylko kilka razy. Rzecz w tym, że nieszczęsny recenzent nie miał bladego pojęcia co ten cały "marksizm" znaczy i używał przymiotnika "marksistowski" z całkowitą dowolnością, bez najmniejszego sensu. Ciasnota umysłowa nie pozwoliła mu nawet na cień refleksji, a oburzenie odebrało resztki myślenia. Bo w książce występowała lesbijka. Książka była zwykłym kryminałem.
Więc nie trzeba kolekcjonować posążków Hitlera (o kolekcjonerach posążków Lenina nie słyszałem) ani piec tortu z okazji jego urodzin (o obchodach urodzin Lenina czy Stalina w Polsce nie słyszałem), nie trzeba hailować na Górze Św.Anny (o zgromadzeniach czcicieli Wielkiej Rewolucji Październikowej w Polsce nie słyszałem). Wystarczy być kretynem.
A swoja niewiedzę i prymitywizm pokrywać ślepymi atakami na wszystko co wydaje się (bo wcale takie być nie musi) odmienne.
I dopiero taka postawa jest prawdziwie niebezpieczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 18:06 
Moderator
Moderator

Renald :1 :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 18:39 
Moderator
Moderator

Razem to nie komunisci tylko socjaldemokraci ? :lol: uchowaj nas Panie przed takimi "socjaldemokratami" z ich pomyslami światopogladowymi czy fiskalnymi, jawnie afiszujacymi sie z podobiznami Marksa, czy urządzajacymi pielgrzymki na jego grób .........powiem krótko - jak długo komuna typu Razem nie bedzie oficjalnie zdelegalizowana, tak długo nie przyłoże reki do zwalczania wszelkich nazioli, którzy zresztą juz sa nielegalni.
Najbardziej przeraza mnie fakt ze o ile nazioli nikt nie bierze na powaznie i nie dopuszcza do dyskursu politycznego ( i słusznie), o tyle takich idiotów jak Zandberg dopuszcza sie do głosu i pozwala istnieć w przestrzeni politycznej, a nawet uwiarygadnia dyskutujac z nimi i umozliwiając im wystawianie kandydatów na parlamentarzystów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 18:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 19:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Argo napisał(a):
Razem to nie komunisci tylko socjaldemokraci ? :lol: uchowaj nas Panie przed takimi "socjaldemokratami" z ich pomyslami światopogladowymi czy fiskalnymi, jawnie afiszujacymi sie z podobiznami Marksa, czy urządzajacymi pielgrzymki na jego grób .........powiem krótko - jak długo komuna typu Razem nie bedzie oficjalnie zdelegalizowana, tak długo nie przyłoże reki do zwalczania wszelkich nazioli, którzy zresztą juz sa nielegalni.
Najbardziej przeraza mnie fakt ze o ile nazioli nikt nie bierze na powaznie i nie dopuszcza do dyskursu politycznego ( i słusznie), o tyle takich idiotów jak Zandberg dopuszcza sie do głosu i pozwala istnieć w przestrzeni politycznej, a nawet uwiarygadnia dyskutujac z nimi i umozliwiając im wystawianie kandydatów na parlamentarzystów.

:za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 19:56 
Major
Major

Argo napisał(a):

Brawo :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Ciekawe, gdzie hodują takich ludzi, jaką trzeba mieć mentalność i predyspozycje by propagować i wierzyć w te totalitarne marksistowsko-leninowsko-hitlerowsko-stalinowskie pierdoły ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 20:07 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Brawo Argo :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 21:05 
Malkontent

No i fajnie - oburzenie jak najbardziej zasadne.
Tyle tylko , że KAŻDA opcja karmiła SWOJEGO smoka...
Buziaki , głaskanie po łuskach , dotacje , wywiady , uściski ... etc.

A teraz łapią się za puste łby że ich stwór urósł i chce żreć więcej .

Dobrze gdyby pójść za wzorem partii ''Kukiz 15'' - i cyferkę dołożyć - bądź odjąć.
Żadna partia by wyżej nie doszła niż ''25'' .... IQ - rzecz jasna.
Niestety nasz Forumowy kolega Kukiz to potwierdza swoimi wypowiedziami . Amen.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 21:12 
Moderator
Moderator

No widzę,że się coraz bardziej rozkręcacie. Naprawdę chcecie stawiać na równi utopistę Marksa ze zbrodniarzami takimi jak Stalin czy Hitler ? Czy wy nie widzicie różnicy? Gratuluję . Marks opublikował swój komunistyczny manifest blisko 100 lat wcześniej zanim osaczył nas niestety na długo stalinizm bo ten komunizm miałam właśnie na myśli. Marks był utopistą ale on i wielu jemu podobnych nie mogło w tym czasie ignorować wyzysku prostego człowieka przez drugiego człowieka. Któż z nas nie płakał nad losem bohaterów Germinala czy Ziemi Obiecanej ? Nikt z nas nie chciałby tak żyć. Jedyne co mnie mierzi w marksizmie to nawoływanie do rewolucji, bo jak wiemy ona nigdy nie jest bezkrwawa,patrz Rewolucja Francuska...W każdym razie socjalizm ostatecznie przemówił w uprzemysłowionych wolnych krajach Europy i udało im się nie wpaść jednak w totalitaryzm . My niestety tyle szczęścia nie mieliśmy,zły czas ,złe sąsiedztwo...Przypominam również,że Marks nie był miłośnikiem Rosji jak wielu z was pewnie sądzi ale był przychylny Polsce.

"Marks miał wyraziste i zdecydowane poglądy w sprawie Polski, której niepodległość w pełni popierał. Jego zainteresowanie Polską można datować od powstania krakowskiego z 1846 r. Marx czytał prace Joachima Lelewela poświęcone historii Rzeczypospolitej i uważał Polskę za zaporę dla rosyjskiego imperializmu dążącego do dominacji m.in. w Europie. Krytykował także brak pomocy dla Polaków ze strony mocarstw, który w jego ocenie mógł doprowadzić do złamania ducha oporu wobec Rosji. Znaczący wzrost jego zainteresowania sprawą polską miał miejsce w okresie powstania styczniowego, którego upadek uznał za jedno z dwóch najważniejszych wydarzeń w Europie po 1815 r. W ocenie Marksa upadek powstania miał zniechęcić Polaków do walki o suwerenność i umocnić pozycję Rosji[39].

Marx organizował zbiórki pieniędzy dla polskich emigrantów wbrew oporowi prasy i parlamentarzystów, występował na wiecach upamiętniających powstanie i protestował przeciw wydawaniu rosyjskim władzom powstańców przebywających na Zachodzie. Gmina Centralna Londyńskiego Zjednoczenia Emigracji Polskiej imiennie podziękowała Marksowi za jedno z jego przemówień. Krytykę braku reakcji na podbój Polski przez Rosję Marx zawarł w manifeście I Międzynarodówki. Córka Marksa Jenny nosiła polski krzyż powstańczy, co Marx osobiście popierał "

Myślę,że stawiacie znak równości między Marksem,Stalinem i Hitlerem tylko i wyłącznie z powodu niewiedzy.

Co do Zandberga to przyznaję, że mało znam gościa i jego wypowiedzi. Koszulka z Marksem to dziecinada ale nie mogę tego nazwać propagowaniem stalinizmu. Prosiłam was o konkrety co macie facetowi do zarzucenia ale ich nie dostarczyliście. Czy on chce kogoś wieszać ? Jakiś politycznych przeciwników ?
Póki co słychać często ze strony przeciwników tzw opozycji : A na drzewach zamiast liści wisieć będą komuniści ! oraz : Raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 21:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie bagatelizowalbym tez doktrym Marksa. Rosja Radziecka jest przykladem jak mocno ideologia minela sie z rzeczywistoscia.
Ja podam tylko jeden przyklad. Ze znanych mi ideologow z komunistycznym zacieciem wszyscy chcieli pokoju na swiecie... silnej armii i obowiazkowej sluzby wojskowej. Nie ma co wracac do utopi juz raz zweryfikowanej. Potrzeby socjalne mozna zapewniac w kazdym systemiei zeby bylo smieszniej to wlasnie zgnily kapitalizm mial mocniej rozwiniety socjal dl slabszych niz socjalizm co z niedowierzaniem okkrywali i odkrywaja wciaz Polacy emigrujacy za chlebem.
Ale ja nie o tym chcialem.
Partie partiami ale to my kupujemy badz nie zywiczne leninki czy hitlerki, cieszymy sie, ze trafilismy portret tego lub owego zboka, to my a nie kukiz, jaro, adrian z belwederu czy adrian od komunistow nosimy koszulki z sierpem czy mlotem, swasty roznych odmian i wiele innych idiotyzmow. My.
Czy ktos by produkowal wyroby gdyby nie bylo odbiorcow?
Zawsze nas musi strzec jakis bronek, jaro, pawel czy adrian przed popelnianiem glupot?
Akurat w tym temacie to od nas zalezy wszystko.
Kolekcjonerstwo jest kolekcjonerstwem jesli nie podszyte zbrodnicza ideologia. Tu zgoda. Przeciez kolekcjonowanie broni jeszcze nie swiadczy o tym, ze zrobimy z niej uzytek, choc wielu tego pragnie i moze tylko dlatego kolekcjonuje. Znakow rownosci jednak tu nikt nie postawi. Poszukiwania z wykrywka takze sa zrozumiale.
Mozna cieszyc sie nawet z wykopanej swastyki, ze w ogole nam sie cos trafilo i nikt nas nie zawinal. Ale jak my te wykopane swasty czy sierpy i mloty wkomponujemy w nasze poglady i przekonania zalezy od NAS. I na tym forum min. to widac.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 29 stycznia 2018, 21:46 przez fishowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 21:45 
Generał Broni
Generał Broni

Aśka72 napisał(a):
No widzę,że się coraz bardziej rozkręcacie. Naprawdę chcecie stawiać na równi utopistę Marksa ze zbrodniarzami takimi jak Stalin czy Hitler ? Czy wy nie widzicie różnicy? Gratuluję . Marks opublikował swój komunistyczny manifest blisko 100 lat wcześniej zanim osaczył nas niestety na długo stalinizm bo ten komunizm miałam właśnie na myśli. Marks był utopistą ale on i wielu jemu podobnych nie mogło w tym czasie ignorować wyzysku prostego człowieka przez drugiego człowieka. Któż z nas nie płakał nad losem bohaterów Germinala czy Ziemi Obiecanej ? Nikt z nas nie chciałby tak żyć. Jedyne co mnie mierzi w marksizmie to nawoływanie do rewolucji, bo jak wiemy ona nigdy nie jest bezkrwawa,patrz Rewolucja Francuska...W każdym razie socjalizm ostatecznie przemówił w uprzemysłowionych wolnych krajach Europy i udało im się nie wpaść jednak w totalitaryzm . My niestety tyle szczęścia nie mieliśmy,zły czas ,złe sąsiedztwo...Przypominam również,że Marks nie był miłośnikiem Rosji jak wielu z was pewnie sądzi ale był przychylny Polsce.

"Marks miał wyraziste i zdecydowane poglądy w sprawie Polski, której niepodległość w pełni popierał. Jego zainteresowanie Polską można datować od powstania krakowskiego z 1846 r. Marx czytał prace Joachima Lelewela poświęcone historii Rzeczypospolitej i uważał Polskę za zaporę dla rosyjskiego imperializmu dążącego do dominacji m.in. w Europie. Krytykował także brak pomocy dla Polaków ze strony mocarstw, który w jego ocenie mógł doprowadzić do złamania ducha oporu wobec Rosji. Znaczący wzrost jego zainteresowania sprawą polską miał miejsce w okresie powstania styczniowego, którego upadek uznał za jedno z dwóch najważniejszych wydarzeń w Europie po 1815 r. W ocenie Marksa upadek powstania miał zniechęcić Polaków do walki o suwerenność i umocnić pozycję Rosji[39].

Marx organizował zbiórki pieniędzy dla polskich emigrantów wbrew oporowi prasy i parlamentarzystów, występował na wiecach upamiętniających powstanie i protestował przeciw wydawaniu rosyjskim władzom powstańców przebywających na Zachodzie. Gmina Centralna Londyńskiego Zjednoczenia Emigracji Polskiej imiennie podziękowała Marksowi za jedno z jego przemówień. Krytykę braku reakcji na podbój Polski przez Rosję Marx zawarł w manifeście I Międzynarodówki. Córka Marksa Jenny nosiła polski krzyż powstańczy, co Marx osobiście popierał "

Myślę,że stawiacie znak równości między Marksem,Stalinem i Hitlerem tylko i wyłącznie z powodu niewiedzy.

Co do Zandberga to przyznaję, że mało znam gościa i jego wypowiedzi. Koszulka z Marksem to dziecinada ale nie mogę tego nazwać propagowaniem stalinizmu. Prosiłam was o konkrety co macie facetowi do zarzucenia ale ich nie dostarczyliście. Czy on chce kogoś wieszać ? Jakiś politycznych przeciwników ?
Póki co słychać często ze strony przeciwników tzw opozycji : A na drzewach zamiast liści wisieć będą komuniści ! oraz : Raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę !

dokładnie :1 - porównujmy rzeczy porównywalne!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 22:08 
Moderator
Moderator

fishowiec napisał(a):
Nie bagatelizowalbym tez doktrym Marksa. Rosja Radziecka jest przykladem jak mocno ideologia minela sie z rzeczywistoscia.
Ja podam tylko jeden przyklad. Ze znanych mi ideologow z komunistycznym zacieciem wszyscy chcieli pokoju na swiecie... silnej armii i obowiazkowej sluzby wojskowej. Nie ma co wracac do utopi juz raz zweryfikowanej. Potrzeby socjalne mozna zapewniac w kazdym systemiei zeby bylo smieszniej to wlasnie zgnily kapitalizm mial mocniej rozwiniety socjal dl slabszych niz socjalizm co z niedowierzaniem okkrywali i odkrywaja wciaz Polacy emigrujacy za chlebem.

Oczywiście,że w CCCP ideologia minęła się z rzeczywistością. Nie zamierzam tego podważać. Szczytem idiotyzmu było w ogóle powoływanie się na doktryny rewolucjonistów socjalistycznych sprzed blisko 100 lat ,tym bardziej ,że Marks sam uważał ,że to ma szanse powodzenia tylko w już bogatych i uprzemysłowionych krajach Europy. Nie przypominam sobie aby wliczał w to Rosję. Prawdopodobnie dlatego,że uznawał Rosję za zbyt zacofaną. Jak pamiętam rewolucja przemysłowa odbyła się tam jednak później niż w zachodniej Europie...Oczywiście ,że nie ma co wracać do utopii ,ale osobiście uważam,że socjal o którym piszesz w Europie to nie kwestia tego ,że z dnia na dzień kapitalista odpuścił ( bo warunki pracowników były tragiczne),tylko właśnie dzięki socjalistom i bynajmniej nie mam na myśli tylko Marksa i Engelsa,którzy nieszczęśliwie przywarli do Stalina ale wielu wielu innych socjalistów w tym okresie...I u nas myślę byłoby dobrze gdyby nie II WŚ i sąsiedztwo Stalina i co tu dużo mówić gdyby Europa nas tak łatwo nie porzuciła na jego pastwę...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 29 stycznia 2018, 22:09 przez Aśka72, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 22:09 
Moderator
Moderator

Aśka72 napisał(a):
No widzę,że się coraz bardziej rozkręcacie. Naprawdę chcecie stawiać na równi utopistę Marksa ze zbrodniarzami takimi jak Stalin czy Hitler ? Czy wy nie widzicie różnicy? Gratuluję . .........

Nie stawiamy znaku rownosci , bo uwazamy ze komunistyczni dyktatorzy typu Stalin, wczesniej Lenin a po Stalinie różni lokalni czerwoni zbrodniarze w typie Pol-Pota mieli wyniki , przy ktorych machina mordu Hitlera, mimo całego ogromu zbrodni, okazuje sie być malo wydajna manufakturą.
Przypomne ze taki np głod na Ukrainie pochłonal mniej wiecej tyle istnien ludzkich ilu polskich Zydow poszlo do gazu, a GUŁagi istnialy znacznej dłuzej niż KL-y i pochłoneły wiecej ofiar .....chocby to powoduje ze kazdy kto wyraza słuszne oburzenie przeciwko gloryfikowanaiu nazizmu, a umniejsza i bagatelizuje zbrodnie komunizmu, oraz nie dostrzega totalnego charakteru tej ideologii ( której podobno naukowe podwaliny dał nie kto inny niz Marks) jest dla mnie zasranym hipokrytą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2018, 22:15 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):
(o kolekcjonerach posążków Lenina nie słyszałem)

Widocznie mało jeździsz samochodem :) Nasz kraj jak długi i szeroki usłany jest podrzędnymi knajpami, których tandetny wystrój nawiązuje do Armii Czerwonej, ZSRR czy PRL. Pełno tam portretów i posążków Lenina, Stalina i innych aparatczyków, a także flag i symboli komunistycznych. A podłą grochówkę nalewa jakiś obleśny bamber w kufajce i budionnówce.

Teraz wyobraźcie sobie odwrotną sytuację, że gdzieś przy granicy zachodniej jakiś lokalny Bill Gates, który dorobił się na handlu paletami i chemią z Niemiec postanowił otworzyć piwiarnię "U wujka Adiego". Wystrój stylizowany na czasy III Rzeszy - portret i popiersie wodza, nad barem obowiązkowa wielka gapa niczym żywcem zdjęta z kiosku U-boota a piwo roznosi cycata blondynka ubrana w mundur Flakwaffen-Helferinnen. W karcie drinki typu "Wytrzał z Tygrysa" czy woda gazowana "Cyklon B". Przecież redaktorzy z TVN czy GW toczyliby więcej piany niż zużywa straż pożarna w ciągu roku. Serwery Twittera by padły od ilości wyrażanego oburzenia i przeprosin. Afera na cały świat. Zwołaliby nadzywczajną sesję ONZ i Unii Afrykańskiej, a w Polsce podaliby się do dymisji wszyscy od premiera po sołtysa najmniejszego przysiółka gdzieś na Podlasiu.

To są właśnie te podwójne standardy, o których piszą Koledzy wyżej. Bamber przebrany za czerwonoarmistę i przygrywający po pijaku na harmonii na wiejskim festynie jest super, nasz Iwan jak z "Czterech pancernych i psa". Ale ten sam facet ubrany w mundur Waffen-SS i puszczający Marlenę Ditrich z gramofonu to już chory czub, psychopata i na bank seryjny morderca małoletnich żydówek.

O takim kuriozum jak istnienie i legalne działanie Komunistycznej Partii Polski nawet nie wspominam.:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Komunisty ... i_(od_2002)

Sąd ich nie zdelegalizował, bo nie odwołują się w swoim programie do metod totalitarnych. I gitara gra. Czekam w takim razie aż ktoś założy Narodowosocjalistyczną Partię Polski z symboliką żywcem przejętą od NSDAP. Ale bez totalitaryzmu w programie.

Nie wiem tylko czy to co piszę będzie zrozumiałe dla ludzi, którzy nie widzą nic złego w pomnikach wdzięczności dla "wyzwoleńczej" Armii Czerwonej, straszących w wielu polskich miastach. Szczególnie w tak prapolskich jak Olsztyn czy Szczecin, gdzie Sowieci wyzwalali chyba potomków Imperium Lechickiego, bo o wyzwoleniu rdzennych mieszkańców (Niemców) nie może być mowy. Ciekawe że ci sami ludzie nie postulują, aby przywrócić niektórym ulicom dawne brzmienie, np. Adlof Hilter Strasse. Oczywiście w ramach walki z fałszowaniem historii.

A Marks to był taki dobrotliwy Mikołaj, tylko wszyscy źle go zrozumieli. Hitler też chciał dobrze i o niczym nie wiedział, to źli generałowie wypaczyli jego idee. Żenada :n

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]