Teraz jest wtorek, 8 lipca 2025, 21:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plaża 2018 - pytanie
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 17:50 
Generał Broni
Generał Broni

Odnośnie mojego wpisu oczywiście specjalnie przejaskrawiony :1
Choć wszystko się może zdarzyć jak się ma pecha...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Plaża 2018 - pytanie
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:25 
Kapitan
Kapitan

Pisałem do UM w sprawie pozwolenia niestety takiego nie wydają ale można chodzić wg prawa, bardziej bym się martwił o to że jakiś nadgorliwiec będzie chciał pociągnąć z innego paragrafu. Bo tak naprawdę powinieneś wszystko oddać do biura rzeczy znalezionych :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:42 
Pułkownik
Pułkownik

Ja zawsze śmigam z córkami,w jednej kieszeni zbieram pulltaby i inne badziewie,z drugiej strony kieszeń niestety pusta,gdy tylko córki widzą krążek jaki by on nie był już przy mnie są i dokonują konfiskaty :lol: ,na lody,automaty,itp.a wez spróbuj im wyrwać :o ,no może Grom by dał radę ,zawsze to jakiś sposób na pozbycie się dowodów zbrodni w własnej kieszeni :idea

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 15:09 
Pułkownik
Pułkownik

Taką odpowiedz dostałem z Ministerstwa ,szkoda że znowu nie napisali jak się to ma do plaż nadmorskich:
Szanowny Panie,

Zgodnie z art. 36 ust. 1 pkt 12 Ustawy z dnia 23 lipca 20o3 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz.U z 2017r., poz. 2178 t.j.) pozwolenia właściwego miejscowo wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga się w każdym przypadku poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania. Nowelizacja powyższej ustawy (Dz.U. z 2017 r., poz. 1595) nie wprowadza żadnych nowych rozwiązań czy ograniczeń w tym zakresie. W szczególności nie wprowadza zakazu prowadzenia poszukiwań zabytków z użyciem detektora metali – zmienia jedynie kwalifikację czynu nielegalnych poszukiwań zabytków z wykroczenia na przestępstwo.

Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami nie dotyczy natomiast poszukiwania rzeczy niebędących zabytkami, a tym bardziej nie wprowadza zakazu ich prowadzenia. Należy jednak pamiętać, że na prowadzenie takich poszukiwań zawsze należy mieć zgodę właściciela terenu. Dotyczy to także terenów publicznych i związane jest między innymi z prawem właściciela do decydowania o sposobie użytkowania terenu i ewentualnej partycypacji we własności odkrytych przedmiotów niezabytkowych (na mocy art. 189 kodeksu cywilnego).

Jeżeli przy okazji prowadzenia poszukiwań natrafi się na przedmiot, który posiada wartość historyczną, naukową lub artystyczną, należy niezwłocznie powiadomić właściwe organy. Postępowanie w razie znalezienia zabytków regulują odpowiednie przepisy Ustawy o

ochronie zabytków i opiece nad zabytkami oraz Ustawy o rzeczach znalezionych (Dz. U. z 2015 r., poz. 397).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 17:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No i taka odpowiedz co nieco klaruje sytuacje. Gdyby tak jeszcze PRLy nie byly zabytkami to calkiem spoko. Ja latam glownie po plazach ostatnio (z braku czasu na poszukiwania wlascicieli terenow i uzyskiwania zgody).
Lubie to i bede to robic nawet jak juz nie bedzie WKZtow!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 19:07 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Można?
Można :h
:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 19:21 
Generał Broni
Generał Broni

Fiszowiec, ale plaże także mają właścicieli :evil: Właściwie, to chyba nie ma żadnych terenów, które by nie miały właścicieli :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 19:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

To prawda maja maja swoich wlascicieli... ja tez nim jestem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2018, 09:05 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Szanowne grono,

to mój debiut choć na forum jestem dosyć długo , nie piszę i się nie udzielam gdyż jestem z zasady skromnym człowiekiem :ang :D .

Zainteresował mnie ten temat i mogę coś podpowiedzieć w ramach nazwijmy to ostrzeżenia:
W Chałupach jest wypożyczalnia rowerów , miejsce charakterystyczne bo przy samym "porcie" taki wysoki maszt i jakaś stara Łódź , no i tam co roku siedzi taki brodacz i jeszcze jeden gość. Dwa lata temu wdałem się w rozmowę przy wypożyczaniu roweru , niewinna sytuacja jakieś tam "bla bla bla" o pogodzie i innych tematach związanych z wypoczynkiem . A że było pochmurnie i chłodno, stwierdziłem że nuuuda i trzeba iść z patykiem popikać na plażę.

Się okazało że obaj goście to sekcja archeo gdzieś z zachodniopomorskiego :o :o , latem sobie biznes kręcą na rowerach . Sytuacja zrobiła się niezręczna bo oni z tych którzy by nas najchętniej spalili na stosie. No ale jakoś tam zaczęliśmy gadać i okazało się że są przez cały rok świadkami dużych grabieży i barbarzyństwa związanego z naszym środowiskiem :cry: . Dlatego ich nastawienie było bardzo wrogie.
Piszę to jako refleksję że wszędzie mogą czychać pułapki i kłapanie ozorem może sięźle skończyć a z drugiej strony obecie już bym w Chałupach nie poszedł na plażę bo panowie-archeo jakby po robocie się wybrali na spacer plażowy to na 99% podejrzewam że byłby telefon na 997.

reasumując łacińską sentencją : vide cul fide
pozdrawiam: nieaktywny poszukiwacz przygód :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2018, 15:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ciekawe czy prowadza ten biznes na legalu i czy z czymś nie zalegają. Nie ma uczciwych są tylko źle skontrolowani.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2018, 09:19 
Szeregowy
Szeregowy

fala36 napisał(a):
Ciekawe czy prowadza ten biznes na legalu i czy z czymś nie zalegają. Nie ma uczciwych są tylko źle skontrolowani.

a czemu mieliby prowadzić na nielegalu?
Normalna wypożyczalnia . Goście na poziomie (przynajmniej w rozmowie) . Tyle że ewidentnie są przeciw nam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2018, 14:57 

Cześć,

Jako, że wakacje będę spędzał nad polskim morzem i chciałem pochodzić z wykrywką po plaży, to postanowiłem zapytać WKZ czy poszukiwanie na plaży wymaga pozwolenia na poszukiwania. Wiadomo, że nie wymaga i sądziłem, że taką odpowiedź od WKZu otrzymam (chciałem po prostu mieć papier "w razie jakby co").
Treść zapytania poniżej:

"Uprzejmie proszę o udzielenie informacji na temat używania detektora metalu na plaży.

Czy konieczne jest uzyskanie pozwolenia (wydanego przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków) na poszukiwanie na plaży, przy użyciu detektora metali, współczesnych monet, biżuterii oraz innych współczesnych przedmiotów metalowych, zgubionych przez turystów (kapsli, puszek po piwie, zawleczek od puszek, folii aluminiowej, gwoździ itp.)?
Zakres poszukiwań nie obejmuje wszelkiego rodzaju zabytków.
Jestem świadomy, że w przypadku niecelowego znalezienia przedmiotu, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, należy niezwłocznie powiadomić odpowiedniego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków."

No ale otrzymałem odpowiedź jak poniżej.

Załącznik:
Odpowiedź_WKZu.jpg

Wygląda na to, że nie są w stanie odpowiedzieć i powinienem w tej kwestii wynająć prawnika.
Czy to nie jest miganie się od odpowiedzi?
Powinni chyba konkretnie odpowiedzieć tzn. pozwolenie jest wymagane albo nie jest wymagane.

Jak widać cały czas kłody pod nogi...

Pozdrawiam,
Ortotrop

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 14:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Trafiłeś na urzędasa idiotę. Albo na Misiewicza :lol:
Zwróć się do odpowiedniego Urzędu Morskiego czy wydają pozwolenie na poszukiwanie na plaży .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 16:26 

Widać, że chcą wymusić wysłanie wniosku o pozwolenie na poszukiwania.
A jeśli chodzi o Urząd Morski to mam sprawę ogarniętą - nie robią problemu. Do kompletu chciałem mieć jasne stanowisko WKZu w tej sprawie no ale jest jak widać....
Myślałem, żeby wysłać to samo zapytanie do innego WKZu. Ciekawe jak będzie odpowiedź?
I tu mam pytanie czy dany WKZ będzie wiedział, że wysłałem takie samo pismo do innego WKZu i jaka była odpowiedź?

Pozdrawiam,
Ortotrop

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2018, 16:41 
Malkontent

A co się będziesz z urzędnikami użerał.
Wyślij do pana Prezydenta - od razu podpisze.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]