Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 07:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 13:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

aothunterpl napisał(a):
Ciekawe, potem poczytam o tym a coś o rozwiązaniu w alterze, możesz napisać na pw jeśli to ma być nie publiczne nie szkodzą producentowi. Pozdrawiam

Napisałem PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 18:04 
Specjalista
Specjalista

Taktyk -... powiem interesuje mne ten temat..,sam napisalem
pred casem w dziale Whites na D-Prospector.com o mozliwosci zrobienia na Spektre V3 -inteligentnej cewky" I-coil"- z elektronika w cewce ktora by odpowiadala za balans frekvencii y bycz moze potem DDS,a filtre- to analog signal do Spectry...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 19:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

EL NINO napisał(a):
Taktyk -... powiem interesuje mne ten temat..,sam napisalem
pred casem w dziale Whites na D-Prospector.com o mozliwosci zrobienia na Spektre V3 -inteligentnej cewky" I-coil"- z elektronika w cewce ktora by odpowiadala za balans frekvencii y bycz moze potem DDS,a filtre- to analog signal do Spectry...

EL NINO sondę mam dla Ciebie już przygotowaną czekam do wtorku tylko za naklejkami i wysyłam.

Można zrobić taką sondę tylko, że bez porozumienia z White's to nie ma sensu - zastrzeżenie patentowe! Zobaczymy może uda się z nimi dogadać :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 21:00 
Specjalista
Specjalista

...Dziekuje ... za odpowiedz Taktik. :) ,,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 października 2018, 14:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tutaj jest materiał:

https://www.youtube.com/watch?v=1aVXFMcUwJA&t=36s

https://www.youtube.com/watch?v=gJb8nJaK6TE

Pozdro

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 października 2018, 15:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Taktyk+Saper nowy projekt...bardzo ciekawe.

Swoją drogą Taktyk; świetna laudacja o Saperze, rozumiem że honoris causa made in Taktyk dla Sapera murowany(Saper nie obraź się).

To tak humorystycznie a teraz do rzeczy: słuchając założeń tego nowego(starego) projektu nie sposób nadmienić że czeka Cię Taktyk ogrom problemów do rozwiązania, jednak szczerze życzę powodzenia.
Pytanie: praca z kilkoma aktywnymi filtrami w czasie rzeczywistym?/ czy filtry będą aktywować się przy odpowiedniej szybkości machania sondą?/analiza w trybie statycznym i dynamicznym a może też w mixie?

Jaka metoda analizy?

Czyżby platforma Altera nie dawała takich możliwości?

P.S: tak na marginesie przypominam: w pełni statyczna dyskryminacja(dźwiękowa) z zachowaniem neutralizacji gruntu już dawno została zastosowana w detektorach Mranda(Lem1,Relic1, GoLem), także autorska metoda neutralizacji gruntu(tryb statyczny) z tzw. płytkim resetem jest pomysłem Mranda. To już jest, to już było, opisywanie tego cyfrowo niczego w tej kwestii nie zmienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 09:59 
Specjalista
Specjalista

Tak, .. uzywanie multifiltracii gruntu -w tym samym caszie y graficne pokazanie signalu y ID-na danych filtrach to jest bardzo dobry pomysl,... nawiecej jak by bylo mozlive tez ustawyc miare recovery delay na kazdym filtru... Tez ,za uziczia spustu - prelancnika szybkosci zamiatania dal by szie obejsc ten akcelerometer w cewce..-y zmienicz dzialanie filtruw .Tez jest mozlivosc uzicz akcelerometer mimo cewky.-detektor,..Widze to bardzo pozytywne... :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 19:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

jacobs napisał(a):

Swoją drogą Taktyk; świetna laudacja o Saperze, rozumiem że honoris causa made in Taktyk dla Sapera murowany(Saper nie obraź się).

To tak humorystycznie a teraz do rzeczy: słuchając założeń tego nowego(starego) projektu nie sposób nadmienić że czeka Cię Taktyk ogrom problemów do rozwiązania, jednak szczerze życzę powodzenia.
Pytanie: praca z kilkoma aktywnymi filtrami w czasie rzeczywistym?/ czy filtry będą aktywować się przy odpowiedniej szybkości machania sondą?/analiza w trybie statycznym i dynamicznym a może też w mixie?

Jaka metoda analizy?

P.S: tak na marginesie przypominam: w pełni statyczna dyskryminacja(dźwiękowa) z zachowaniem neutralizacji gruntu już dawno została zastosowana w detektorach Mranda(Lem1,Relic1, GoLem), także autorska metoda neutralizacji gruntu(tryb statyczny) z tzw. płytkim resetem jest pomysłem Mranda. To już jest, to już było, opisywanie tego cyfrowo niczego w tej kwestii nie zmienia.

No cóż ważne jest żeby coś jednak robić i nawet jeśli gdzieś będziemy korzystać z rozwiązań idiotycznie opatentowanych w Stanach to możemy się samym pomysłem pobawić.

Mranda wiedze i dokonania szanuje ale nigdy nie miałem, żadnego jego detektora w rękach. Nie sądzę jednak, żeby jego rozwiązanie na bieżąco śledziło grunt - ja takie przyjąłem założenie i jest to raczej możliwe tylko w systemie cyfrowym.

Co do platformy Alter71 to jest to cortex M3 bez koprocesora matematycznego czyli średnio nadaje się według mnie do obliczeń i podawania wyników dla większej ilości filtrów, jeśli przyjmiemy, że w tym samym czasie muszą działać przynajmniej 4 filtry: 5Hz, 7.5Hz, 10Hz i 12.5Hz i dodatkowo jeszcze analizujemy sygnał z czujnika magneto-metrycznego i akcelerometru to jest spora ilość informacji, którą trzeba przetworzyć.

Ponieważ obliczanie filtrów cyfrowych w oprogramowaniu zajmuje sporo czasu - wiele wymnożeń - i dodatkowo filtr cyfrowy dla tak niskich częstotliwości odcięcia w stosunku do szybkości próbkowania ma gorsze parametry szumowe od filtra analogowego nie będę tego robił w oprogramowaniu. Zastosujemy filtry analogowe typu BPF gdzie sygnały z torów analogowych będą podane na symultaniczny 8-kanałowy ADC.

Zdjęcie przykładowego ekranu w załączniku.

Pozdrawiam
TAKTYK

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 19:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

jacobs napisał(a):

Jaka metoda analizy?

No cóż ważne jest żeby coś jednak robić i nawet jeśli gdzieś będziemy korzystać z rozwiązań idiotycznie opatentowanych w Stanach to możemy się samym pomysłem pobawić.

Mranda wiedze i dokonania szanuje ale nigdy nie miałem, żadnego jego detektora w rękach. Nie sądzę jednak, żeby jego rozwiązanie na bieżąco śledziło grunt - ja takie przyjąłem założenie i jest to raczej możliwe tylko w systemie cyfrowym.

Co do platformy Alter71 to jest to cortex M3 bez koprocesora matematycznego czyli średnio nadaje się według mnie do obliczeń i podawania wyników dla większej ilości filtrów, jeśli przyjmiemy, że w tym samym czasie muszą działać przynajmniej 4 filtry: 5Hz, 7.5Hz, 10Hz i 12.5Hz i dodatkowo jeszcze analizujemy sygnał z czujnika magneto-metrycznego i akcelerometru to jest spora ilość informacji, którą trzeba przetworzyć.

Ponieważ obliczanie filtrów cyfrowych w oprogramowaniu zajmuje sporo czasu - wiele wymnożeń - i dodatkowo filtr cyfrowy dla tak niskich częstotliwości odcięcia w stosunku do szybkości próbkowania ma gorsze parametry szumowe od filtra analogowego nie będę tego robił w oprogramowaniu. Zastosujemy filtry analogowe typu BPF gdzie sygnały z torów analogowych będą podane na symultaniczny 8-kanałowy ADC.

Zdjęcie przykładowego ekranu w załączniku.

Pozdrawiam
TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 19:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ponieważ temat nie ma nic wspólnego z detektorami White's poproszę o wydzielenie nowego wątku.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 października 2018, 19:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

EL NINO napisał(a):
Tak, .. uzywanie multifiltracii gruntu -w tym samym caszie y graficne pokazanie signalu y ID-na danych filtrach to jest bardzo dobry pomysl,... nawiecej jak by bylo mozlive tez ustawyc miare recovery delay na kazdym filtru... Tez ,za uziczia spustu - prelancnika szybkosci zamiatania dal by szie obejsc ten akcelerometer w cewce..-y zmienicz dzialanie filtruw .Tez jest mozlivosc uzicz akcelerometer mimo cewky.-detektor,..Widze to bardzo pozytywne... :za

Tak akcelerometr dzięki któremu detektor mierzy prędkość przemiatania sondą nie musi być w korpusie sondy. Informacja z akcelerometru jest potrzeba żeby pokazać użytkownikowi z jakim filtrem obecnie pracuje i czy np. prędkość przemiatania jest optymalna dla niskiego filtru i poszukiwania głębokich celów.

Pozdrawiam TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 13:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tutaj więcej o patencie White's:

https://www.youtube.com/watch?v=zFKc0uB-O-M&t=55s

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 14:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Taktyk; padł wobec Ciebie zarzut że sonda którą opracowałeś do Spectry jest słaba i nie trzyma parametrów, dlatego między innymi firma Mas nie wprowadziła jej do produkcji.
Ty masz ją w swojej ofercie i zachwalasz, to jak to jest naprawdę?
Jaką metodę zastosowałeś jeśli chodzi o kompensację?

P.S Filmy ciekawe, mała rada:więcej konkretów w przełożeniu na praktyczne zastosowanie w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 16:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

jacobs napisał(a):
Taktyk; padł wobec Ciebie zarzut że sonda którą opracowałeś do Spectry jest słaba i nie trzyma parametrów, dlatego między innymi firma Mas nie wprowadziła jej do produkcji.
Ty masz ją w swojej ofercie i zachwalasz, to jak to jest naprawdę?
Jaką metodę zastosowałeś jeśli chodzi o kompensację?

P.S Filmy ciekawe, mała rada:więcej konkretów w przełożeniu na praktyczne zastosowanie w terenie.

Nie wiem na ile mogę zdradzać jakieś szczegóły jeśli chodzi o współpracę z innymi, myślę, że tylko w nie wielkim stopniu. Konstrukcja mechaniczna sondy - kolor szary ABS tylko w niewielkim stopniu różni się od czarnej sondy. Niestety szary to nie biały i jeśli taką sondę wystawisz na słońce to korpus sondy z czarnego ABS nagrzeje się do powiedzmy 56 stopni - można łatwo sprawdzić pirometrem a sondy szarej zaledwie o dwa stopnie mniej - do 54 stopni. Ale jak weźmiesz sondę z białego ABS to ta sonda maksymalnie nagrzeje się do 35 stopni! Czyli dużo, dużo mniej... I tutaj podwójne brawa dla firm Garrett i dla White's stosujących takie korpusy.

Mój projekt zapewniał perfekcyjne wykonanie cewek w metodzie termo-spieku i równoważenie sondy po zalaniu cewek żywicą. Koncepcja MAS różniła się od mojej koncepcji i miała tylko polegać na zalaniu cewek żywicą i już bez żadnej kompensacji - tak się nie da wykonać prawidłowo zestrojonej i zbalansowanej sondy.. Tak w skrócie, czyli nie dogadaliśmy się w sensie technologii. Dlatego ja mogę sobie wykonać takie sondy a oni nie. I jakby zaplecze firmy MAS też nie zapewniło nawet przeprowadzania prawidłowego strojenia tych sond - na 10, które otrzymałem tylko dwie były prawidłowo zestrojone a reszta nadawała się praktycznie na śmietnik, zestrojenie dużo, dużo powyżej zakresu dopuszczalnego. itd.

Natomiast konstrukcja mechaniczna tej sondy jest bardzo dobra, jest sztywna ale nie ma w samym korpusie miejsca na umieszczenie dodatkowej elektroniki, np. płytki pcb wspomagającej metodę jej zerowania i nawet jeśli to pcb jest umieszczane, w przypadku tej sondy, w strefie jej największej czułości - np. sondy do Rutus A71 to jest to bardzo zły pomysł. W konstrukcjach innych firm pcb z jakąkolwiek elektroniką, dodatkowe elementy znajdują się zawsze jakby poza polem czułości sondy...

Pozdrawiam
TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 16:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pomiar pirometrem temperatury korpusu sondy z czarnego ABS - temp = 23.9 w pomieszczeniu:

identyczny odczyt będzie dla korpusów sond wykonanych z szarego i białego ABS-u

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]