jacobs napisał(a):
Taktyk+Saper nowy projekt...bardzo ciekawe.
Swoją drogą Taktyk; świetna laudacja o Saperze, rozumiem że honoris causa made in Taktyk dla Sapera murowany(Saper nie obraź się).
To tak humorystycznie a teraz do rzeczy: słuchając założeń tego nowego(starego) projektu nie sposób nadmienić że czeka Cię Taktyk ogrom problemów do rozwiązania, jednak szczerze życzę powodzenia.
Pytanie: praca z kilkoma aktywnymi filtrami w czasie rzeczywistym?/ czy filtry będą aktywować się przy odpowiedniej szybkości machania sondą?/analiza w trybie statycznym i dynamicznym a może też w mixie?
Jaka metoda analizy?
Czyżby platforma Altera nie dawała takich możliwości?
P.S: tak na marginesie przypominam: w pełni statyczna dyskryminacja(dźwiękowa) z zachowaniem neutralizacji gruntu już dawno została zastosowana w detektorach Mranda(Lem1,Relic1, GoLem), także autorska metoda neutralizacji gruntu(tryb statyczny) z tzw. płytkim resetem jest pomysłem Mranda. To już jest, to już było, opisywanie tego cyfrowo niczego w tej kwestii nie zmienia.
No cóż ważne jest żeby coś jednak robić i nawet jeśli gdzieś będziemy korzystać z rozwiązań idiotycznie opatentowanych w Stanach to możemy się samym pomysłem pobawić.
Mranda wiedze i dokonania szanuje ale nigdy nie miałem, żadnego jego detektora w rękach. Nie sądzę jednak, żeby jego rozwiązanie na bieżąco śledziło grunt - ja takie przyjąłem założenie i jest to raczej możliwe tylko w systemie cyfrowym.
Co do platformy Alter71 to jest to cortex M3 bez koprocesora matematycznego czyli średnio nadaje się według mnie do obliczeń i podawania wyników dla większej ilości filtrów, jeśli przyjmiemy, że w tym samym czasie muszą działać przynajmniej 4 filtry: 5Hz, 7.5Hz, 10Hz i 12.5Hz i dodatkowo jeszcze analizujemy sygnał z czujnika magneto-metrycznego i akcelerometru to jest spora ilość informacji, którą trzeba przetworzyć.
Ponieważ obliczanie filtrów cyfrowych w oprogramowaniu zajmuje sporo czasu - wiele wymnożeń - i dodatkowo filtr cyfrowy dla tak niskich częstotliwości odcięcia w stosunku do szybkości próbkowania ma gorsze parametry szumowe od filtra analogowego nie będę tego robił w oprogramowaniu. Zastosujemy filtry analogowe typu BPF gdzie sygnały z torów analogowych będą podane na symultaniczny 8-kanałowy ADC.
Zdjęcie przykładowego ekranu w załączniku.
Pozdrawiam
TAKTYK