Teraz jest sobota, 20 czerwca 2026, 06:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 01:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam,
podłączę się do postu:)
Jak to jest z krajami UE? Czy są jakieś opłaty celne i czy są identyczne dla wszystkich krajów UE? Powiedzmy, że chciałbym kupić wykrywke na eBay w Irlandii lub Wielkiej Brytanii, proszę napiszcie jak się do tego zabrać od strony "dodatkowych opłat"?? Jak to jest gdybym przywiózł wykrywke z Irlandii w bagażu a jak jeśli pocztą czy jest jakaś różnica?
z góry dziękuję za pomoc :)
pozdrawiam
Jadzia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 08:35 
Moderator
Moderator

Jadzia napisał(a):
Jak to jest z krajami UE?

na towary z UE nie ma cła. Jesteśmy członkiem tego klubu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 09:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiem, że jesteśmy, ale czasem są jakieś dziwne akcyzy i
inne takie syfy więc chcialem sie upewnić.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2007, 18:11 
Moderator
Moderator

Wybaczcie, że podepnę się do tematu wykrywek ale mam problem.
Mama chce mi z USA przesłać laptopa funkiel nówke o wartości 1200 $.
I jak to zrobić aby celnicy nie dowalili cła lub dowalili to niskie. Wiem, że napisanie gift-prezent też mało zda.
Mama dzwoniła do tej firmy http://www.polamerusa.com/cennik%20wysy ... aczek.aspx
Ale kolorowo to nie wygląda, bo powiedzieli, że cło dowalą 25-30 % plus opłaty wysyłkowe. Chodzi wszystko o to aby poszło to przesyłką lotniczą. Jeśli znacie patenty jak wysłać bez cła (lub z bardzo małym cłem) tego nowego laptopa formą lotniczą to dajcie znać. Z góry dzięki.
Jest jeszcze jendna możliwość ale bardzo klawo to widze. Kolega wraca na dniach ze stanów i mógł by mi przewieźć tego laptopa, ale kupił sobie także swojego nowego. Czy doczepią się celnicy jak będzie wiózł 2 nowe laptopy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Sprzęt z USA - cło, vat?
PostNapisane: sobota, 1 września 2007, 01:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

VAT na terenie UE jak najbardziej się opłaca. Jeżeli jesteś firmą i kupujesz np. z Francji to płacisz VAT o stawce 0%, ale i tak Urząd Skarbowy Ci to rozliczy, tak więc na jedno wychodzi.
Jeśli kupujesz prywatnie nowy sprzęt w firmie w UE, to płacisz VAT (22%) i nie ma innej możliwości. oczywiście nie doliczają Ci VATu jeśli kupiłeś od kogoś, kto też jest osobą fizyczną.

Pozdrawiam,
Darmatt

yoo2 napisał(a):

* Dowiedziałem sie dzisiaj, że vat wyniesie 22% od ceny zakupu lub od kwoty, którą nam ustali wg. swojej tabeli Urząd Celny (gdybyśmy zaniżyli w deklaracji permanentnie cenę sprzętu). Vatu nie opłaca się jeżeli towar będzie kupiony na terenie Unii Europejskiej a nie np. w USA. Ale co z cłem?? Niby może zawierać się w widełkach 0-15%. Nie mam natomiast pojęcia w jakiej kategorii celnej mieszczą się wykrywki. W informacji celnej też nie mają pojęcia. Może ktoś wie do jakiej kategorii można wcisnąć wykrykę tak aby nie trzeba było płacić 15% cła (tylko np. 0% :))
Może ktoś ma pojęcie o cłach albo pracuje w agencji celnej??? Za wszelkie informacje będę wdzięczny!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 września 2007, 14:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Z tego co mi wiadomo, cla przy sprowadzaniu z USA nie placi sie jesli jest to "gift", ktorego wartosc nie przekracza 800$ (nie jestem jednak pewien gornego pulapu). Jesli jest to gift naprawde nie ma co dawac sobie wciskac kitu przez celnikow ze trzeba iles % zaplacic, bo przeciez prezenty otrzymuje sie za darmo ;) Orientacyjna wartosc sprzetu nalezy chyba tak czy siak wpisac w okienku wartosci, ale nie dajcie sobie nawinac makaronu na uszy ;) Prezent to prezent.

Tego nie jestem pewien, ale z paragonu (o ile nie jest wystawiony personalnie na kogos z Polski) tez mozna sie wybronic. W koncu paragony niejednokrotnie sa niezbedne do gwarancji - i dawca "giftu" zalacza go by serwis wiedzial od kiedy zaczyna sie gwarancja i kiedy konczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 00:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

witam
sciagałem wykrywke z usa i powiem co nieco
vat płaci sie od kwoty na ubezpieczeniu paczki...(wystarczy ją ubezpieczyc na 100$ i mamy sprawe zalatwioną)tak jest najlepiej bo to najniższa najrozsądniejsza kwota,ponizej juz nie ma co ryzykowac bo przelicza wedlug swojego uznania a wtedy moze byc jeszcze gozej..!!!!
żeczywiscie można napisąc że gift(prezent) i wtedy może sie udać uniknąc wszelkich oplat..?? ale to jest totolotek...??? nigdy nic nie wiadomo???jest górna granica chyba 50 euro,ale nie jestem pewny??/trzeba zapytac w urzedzie celnym???
a co sie tyczy cła to jest ono bardzo niskie... chyba okolo 3%,(ja zaplacilem 8zl od kwoty 100$)ale od urzadzeń pomiarowych sie nie placi, takich jak mierniki,liczniki itp. (do prądu,temperatury itp.) wykrywka to też takie urządzenie .. pomiarowe :-)
wystarczy napisac na paczce ze jest to urzadzenie pomiarowe na budowe do szukania rur w scianie...lub wilgotnościomierz do trawy .. :-) i problem z głowy....
chyba wyjaśniłem już wszystko
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 10:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Hyh, przecież mówię, że za gift się nie płaci. Maksymalna suma giftu jest na pewno dużo wyższa niż 50 euro i praktycznie na pewno wynosi powyżej 500 dolarów. Poza tym czego ma tu być nie wiadomo? Czemu Totolotek? Nawet jak Cię wezwą mówisz, że to jest gift i to oni muszą Ci to udowodnić, że jest inaczej. I nie ma myślę co pisać na pudełku jakieś ściemy, bo i tak otwierają paczki - można śmiało napisać metal detector.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]