Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 14:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2005, 17:12 
Podporucznik
Podporucznik

Witam, Panie "Bisu" magnesy są znane z tego że nie przyciągają do siebie wszystkich metali, więc zapewniam Cię że "ołowianego wierzchołka naboju lub czegoś" to nie namierzysz. Magnesem można jedynie działać na przedmioty stalowe. :) :) :)
Pozdrawiam Stachu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2005, 17:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no ale neodymy dzialaja tez na inne metale niz na stalowe :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2005, 21:18 
Specjalista
Specjalista

Niesamowite sa te magnesy neodymowe. Ciagniesz to po ziemi a "fanty" same wyskakuja z ziemi jak zaby z sadzawki. 5-10 cm to w ogóle dolny poziom ich mozliwosci. Zloto, srebro ( bo przeciez dzialaja rowniez na metale kolorowe) samo wyskakuje nawet z metra. Teraz juz nikt nie chodzi z wykrywaczami, nikt nie uzywa lopatki. Wszyscy jak jeden maz zamieniaja wykrywacze na magnesy.

Wiec to Bisiu juz wiesz, a teraz zadaj sobie pytanie: po co ci sa te pociski z poligonu ??. Jak juz sobie na nie odpowiesz w sposob dojrzaly i dorosly to sam wpadniesz na to ze sa przyjemniejsze sposoby na pozegnanie z zyciem. Zapros np DJ MHZ-a na kisiel i sluchaj sie jego wspanialych rad a my tu na forum bedziemy przyjmowac zaklady - Ktory pierwszy dostanie nagrode Darwina.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2005, 21:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam, na allegro sporo teraz magnesow ALNICO,
zakazano sprzedaz neodymow wiec chyba tylko to mi pozostaje...

mial ktos stycznosc z tymi ALNICO ?

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2005, 21:53 
Moderator
Moderator

matt-el, a czy masło też kupujesz na Allegro? :)
Zakaz sprzedaży neodymów dotyczy wyłącznie Allegro i jest wymysłem tamtejszych "...". Na sieci znajdziesz sprzedawców, ba nawet producentów neodymów. Zresztą jakieś adresy były już na forum podawane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2005, 22:04 
Podporucznik
Podporucznik

"sam wpadniesz na to ze sa przyjemniejsze sposoby na pozegnanie z zyciem" - Szary Wilk czy chodziło tobie o niewypały???????? Jeżeli nie to jaki negetywny wpływ na nasze zdrowie mogą mieć pociski???
Niekoniecznie poligon mam wiele innych miejscówek. Okopy, pozycje strzelnicze itp.

PS. Może chodzi o szkodliwy wpływ ołowiu na nasz organizm??>??????????>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2005, 22:17 
Podporucznik
Podporucznik

Witam. Bisu kupuj neodym i jedź z nim na okopy :) . Poważnie można wyciągnąć z ziemi wszystkie zalegające metale bez względu jakie, "Szary Wilk" ma rację. Na okopy i umocnienia jest wprost wyśmienity
:jump
Pozdrawiam Stachu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2005, 22:44 
Podporucznik
Podporucznik

Pozostaje już tylko jeden problem. Gdzie takowego neodyma można kupić??
W jakiej granicy będzie wynosić jego koszt? Bowiem wiem że jego cena zależy głównie od jego wielkości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2005, 23:09 
Weteran
Weteran

Za 120 zł kupisz już :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 14:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

no cóż, zamowilem mpł. 80x40x15 zobaczymy co z tego wyniknie...
jestem dobrej mysli : D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 16:22 
Kapitan
Kapitan

Bisu napisze ci jedną rzecz raz szłęm na wykopy na moją miescówke po drodze jak szłem wiedziałem gdzie zalegąja dwa niewypały , w pierwszy dzien wakacji jakie było zdziwienia że miesca w których były ,sa rozkopane a po pociskach ani sladu...
Jesli chcesz zbierać niewypały to weż pod uwage to że LITOŚCI!!! - "nawet" ma być - błąd ortograficzny!!! po 65 latach od wojny te przedmioty nadal zalegają w ziemi i moga wybuchnąć a ciebie nazwą ,,ofiarą II Wojny Światowej".. :( Smutne ale prawdziwe :( .

Moje zdanie lepiej zbierać hełmy , menazki i wszelkie opożadzenia wojskowe według mnie jest o wiele ciekawsze..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 19:09 
Weteran
Weteran

Witam
Dopiero teraz przeczytałem ten wątek i takie mam spostrzeżenia co do technicznej strony tego rodzaju poszukiwań

-linka powinna mieć słuszną grubość (10 - 12 mm)- nie ze względu na wytrzymałość, ale na wygodę pracy, tak jak to robią budowlańcy korzystający z ręcznych wciągarek

- nie powinna to być elastyczna linka, by nie działała jak proca przy oderwaniu neodyma od zaczepu lub przedmiotu stalowego

-powinno się stosować krętlik, aby linka się nie skręcała

- warto zakupić pojemnik na te wszystkie mokre i brudne rzeczy, najlepiej plastikowe kastry do zapraw budowlanych (koszt 20 - 40 zł w zależności od wlk.) , tego patentu używają nurkowie przewożąc mokry osprzęt.

- jak ktoś nie radzi sobie z wyciągnięciem magnesu to można użyć ręcznej wciągarki blokowej, trzeba tylko użyć odpowiedniego śledzia do jej zakotwiczenia na brzegu, ew. drzewa (koszt ok 50 zl)

Czy można je łączyć zwiększając ich siłę?

Możę nawet spróbuję, żeby się przekonać czy to fajne zajęcie ?

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 19:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

U mnie póki co to marnie :n przeszukuje studnie i tylko zardzewiałe wiadra ciągne.Mimo to, jest zabawnie :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2005, 21:35 
Podporucznik
Podporucznik

btyc - tyle że ja nawet zamiaru "nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! zbierać tych rozrywek!!!!!!!!

Chyba że mauserowskie, mam miejsce gdzie jest ich pełno tyle że błąd ortograficzny!!! jak je zdezaktywować???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2005, 10:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Niedawno zakupilem sobie kilka "Odymkow" ( 20x30x5mm ) na E..y i zanim sie zabiore do majsterkowania chcialbym zapytac kolegow ( z wiekszym doswiadczeniem ) o Wasze zdanie na temat mojego pomyslu .
- Magnesy podkleic w wnetrzu pilki do tenisa ziemnego i wnetrze wypelnic zywica epoxy . W kolo pilki obejma lub dwie ( cos jakby szele ) z 2mm blachy miedzianej i "karabinek" do przymocowania linki .
- Magnesy pokleic na 2,5mm gruba plytke "bakielitowa" ( taka do elektroniki tylko bez miedzi ) i miejsce miedzy magnesami zalac zywica a na gore znowu plytka "bakielitowa" - czyli cos jakby kanapka z neodymkow :-) .
- Wkleic neodymy do srodka rurki PCV ( 50mm ) , ktora mozna pionowo opuszczac w gorne warstwy mulu .

Mam ochote sprawdzic jedno "starorzecze" w okolicy miasteczka skad pochodze gdzie w.g.mojego taty jest sporo sprzetu potopione w glebokim ale lekkim mule ( brak naniesionej gleby czy gliny - jedynie zbutwiale liscie ) . Jest mozliwosc podejscia nad sama wode a koryto nie jest szersze niz 5m wiec moze potraktowanie pomyslu z jakby wedka byloby rozsadne i w przypadku "brania" na neodym ... dodatkowa metoda z np. bosakiem ?

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]