chowart napisał(a):
Zawsze uważałem, że chwalenie się wykopami na you tube szkodzi temu hobby.
Ludzie naoglądają się „ złotych skarbów” i później
Kupują tani wykrywacz i orają co popadnie. Nie wspomnę o drażnienie archeologów itp.
Dzięki takim filmom z you tube między innymi mamy takie prawo jak obecnie
Całą prawda , do gościa nic nie mam ale ... niesety przez jego filmy i tym podobne jest cała masa patologi YT.
Widać to po FB , miernotach nie potrafiących obsłużyć kanarka , nie potrafiących wygooglować co pisze na awersie / rewersie monety ,
sweet foty z wybuchowa militarką , powszechni spylacze i wyceniacze na potęgę ile co jest warte.. i już na handelek
Hobby to stało się taką hamerykańską moda o oglądam YT jest ziomek co sobie kopie czasem coś zarobi to my z zomeczkami kupim tez kanarka i w dresikach lecim na okopy.
Kiedyś ktoś kto się tym interesował miał też wiedze historyczną techniczną , z militarki , no i oczywiście nie miał problemu z identyfikacja przedmiotów a wręcz używał mózgu
A teraz co jest zdjęcie łuski mauser co to jest , zdjęcie fenola co to jest ,
w dobie cyfryzacji i powszechnego dostępu do wiedzy nie ma woli chęci nawet poszukać w gogole czegoś o przedmiocie.
Przyniesie tak jeden do domu niewypał i co to jest (zostało w lesie) ale bo jestem saperem :D )
Ostatnio było głośno o biednej małej sarence :D która się tak przypadkiem zgubiła schowana ładnie w zaroślach ....
Tak teraz wygląda to a prawo jest jakie jest i będzie gorzej bo za dużo debil się pcha do tego hobby...