Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 16:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wszystkim zależy, by ucywilizować w Polsce naszą pasję..
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 23:26 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Czasem w chwili słabości rzucę okiem na "gwiazdy" detektorystycznego jutuba. Kompletny brak wiedzy czego się szuka, czym się szuka i po co się szuka. Co drugi film zatytułowany "STRZAŁ ŻYCIA", bo koleś trafił boratynkę albo wytartego rzymka :lol: Infantylne opisy i infantyla treść, byleby zasięgi się zgadzały. Ci ludzie uchodzą obecnie za autorytety środowiska poszukiwaczy, a jeszcze kilka lat temu ze swoim poziomem wiedzy (a raczej niewiedzy) byliby traktowani jak trolle internetowe na wszelkiej maści forach.

Zgadzam się z tobą, kolego Lipek w całej rozciągłości twojego powyższego wpisu. Mnie także osłabiają te klipy wrzucane na YT. Każdy jest taki sam, każdy nudny i nie poparty wiedzą, nawet podstawową. Co więcej, niektórzy nagrywają już od kilku lat, a wiedza i zdolności rozpoznawcze stojąwciąż ma tym samym poziomie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 23:38 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Kompletny brak wiedzy czego się szuka, czym się szuka i po co się szuka. Co drugi film zatytułowany "STRZAŁ ŻYCIA", bo koleś trafił boratynkę albo wytartego rzymka

i pewnie z 70% chodzacych z wykrywka lapie sie na ten opis, wlasnie oni szukaja "czegokolwiek" smialo mozna zalozyc szukaja "niezabytkow" reszta to juz jak widze archeo...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 00:19 
Moderator
Moderator

Ja to sie ciesze ze w czasach gdy faktycznie duzo biegałem po lasach za rupieciami, a nie jak teraz rekreacja raz na rok, nie było żadnych jutubow ani innych kamerek w telefonach, bo jakbym wrzucil niektore akcje na ów jutub to paru gosci zeszło by na zawał/wylew podczas projekcji, a ja musiałbym uciekac za granice do kraju z ktorym nie mamy umowy o extradycji :lol: ...na szczescie ...(a moze i nieszczescie) bylo to tak dawno ze sie dawno poprzedawniało :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 13:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Argo napisał(a):
Ja to sie ciesze ze w czasach gdy faktycznie duzo biegałem po lasach za rupieciami, a nie jak teraz rekreacja raz na rok, nie było żadnych jutubow ani innych kamerek w telefonach, bo jakbym wrzucil niektore akcje na ów jutub to paru gosci zeszło by na zawał/wylew podczas projekcji, a ja musiałbym uciekac za granice do kraju z ktorym nie mamy umowy o extradycji :lol: ...na szczescie ...(a moze i nieszczescie) bylo to tak dawno ze sie dawno poprzedawniało :666

To z pewnością pamiętasz czasy gdy w każdym gospodarstwie, było kilka hełmów służących za miski dla psa, oraz lufy karabińów jako kołki do łańcucha aby uwiązać krowy na pastwisku. :lol:
I nikt nie zwracał na to uwagi, nawet Milicja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 14:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Żeby tylko lufy. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 14:55 
Moderator
Moderator

stan12 napisał(a):
To z pewnością pamiętasz czasy gdy w każdym gospodarstwie, było kilka hełmów służących za miski dla psa, oraz lufy karabińów jako kołki do łańcucha aby uwiązać krowy na pastwisku. :lol:
I nikt nie zwracał na to uwagi, nawet Milicja.

Ze szczegółami :666 pierwszy szkopski hełm jaki mi sie trafił ( ktory zreszta mam do dzis) sciagnałem z plotu u dziadka ...pierwsza polowa lat 80tych - wakacje w Beskidach ....jak sie skrzyknela cala ekipa na zabawe w dzialania wojenne to mielismy wszystko moze za wyj mundurów ...hełmy, puchy na maski gazowe, jakies bagnety, zelastwo z mausera i z pepeszy.... nawet niekompletny telefon polowy robiacy za radiostacje :lol: ....to sie poniewieralo wszedzie i na nikim nie robilo wrazenia, zreszta nawet dzis gdybym pojechał w te strony to pewnie jeszcze niejedno bym wycyganil do kolekcji, co tam nadal lezy po strychach.

Edyta ..taka mi sie refleksja nasunela ...gdybym dzis mial te 10-12 lat i tak sie zabawiał z kumplami to pewnie miałbym juz kuratora sądowego, rodzice cholera wie czy nie ograniczone prawa i stadio zidiociałych psycholożek na karku, probujacych mi zaszczepic pacyfizm, genderyzm czy inny idiotyzm ...w niezle posranych czasach zyjemy, to co 30-40 lat temu nie robilo na nikim wrażenia, dzis budziłoby powszechna panike.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 18:48 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Lufy od MG były NR1 w "palowaniu krów" :)
Ja pamiętam jak pod koniec lat 80 na jednej z wycieczek rowerowych po "bitwie nad Bzurą" miejscowe dzieciaki obrzuciły mnie granatami, a w całej wsi skrzynki pocztowe były zrobione z puszek od masek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 19:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To można powiedzieć że wykorzystanie uzbrojenia do celów gospodarczych było standardem w granicach powojennej Polski.
Ja urodziłem się na tzw. ziemiach odzyskanych byłe woj. Szczecińskie i jak czytam to dokładnie takie same zastosowania gospodarcze miał złom pozostały po wojennym uzbrojeniu w całym kraju (nic się w przyrodzie nie marnuje)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 23:09 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Filip napisał(a):
Lufy od MG były NR1 w "palowaniu krów" :).

W moich stronach jeszcze nie tak dawno temu lokalni fachowcy, do palikowania bydła najbardziej polecali i cenili bagnety do mosina - zapewne z uwagi na gliniaste gleby

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 23:46 
Generał Broni
Generał Broni

Lufy wymienne od 42 najlepsze do tego celu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 16:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Mój dziadek był kowalem z luf od mosina robił dłuta z blach pancernych tych cienkich lemiesze od pługa. Skorupy po pociskach przekuwał na kliny do łupania pniaków. I wiele innych przedmiotów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 16:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zelażało na cywilzacji tematu tylko sieci ,,stonka,, bo pełno wykrywaczy było na pułkach .Wtedy zobaczył to ,,wielki brat ,,i zakazał dzieciom poszukiwań łusek u dziadka na polu ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]