Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 02:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gniewomir skazany prawomocnym wyrokiem
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 10:50 
Podporucznik
Podporucznik

Otrzymałem pisemne uzasadnienie, tutaj pierwsza strona, czekałem na nie 52 dni.

Co ciekawe sąd drugiej instancji rozciągnął mi anulowane kosztów sądowych też na pierwszą instancję, ale nie wpisał tego w punkt III wyroku, a na końcu uzasadnienia w tabelę, z tego co konsultowałem się z obrońcą, to anulowanie tych kosztów pierwszej instancji ostatecznie nie będzie wzięte pod uwagę, bo powinno zostać wpisane w punkcie III, a nie jest. Kompletnie tego nie rozumiem i zastanawiam się czy jest szansa jakoś to ostatecznie jeszcze wywalczyć.

pozdro!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 11:08 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Czekaj, dopiero teraz dostałeś uzasadnienie?
O ile się nie mylę, to wyrok uprawomocnia się 7 dni od otrzymania uzasadnienia. Zalecam kontakt z Jackiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 11:27 
Podporucznik
Podporucznik

Nie, wyrok uprawomocnił się od razu tj. 30 listopada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 11:45 
Plutonowy
Plutonowy

Gniewkos napisał(a):

Co ciekawe sąd drugiej instancji rozciągnął mi anulowane kosztów sądowych też na pierwszą instancję, ale nie wpisał tego w punkt III wyroku, a na końcu uzasadnienia w tabelę, z tego co konsultowałem się z obrońcą, to anulowanie tych kosztów pierwszej instancji ostatecznie nie będzie wzięte pod uwagę, bo powinno zostać wpisane w punkcie III, a nie jest. Kompletnie tego nie rozumiem i zastanawiam się czy jest szansa jakoś to ostatecznie jeszcze wywalczyć.

pozdro!

Składaj wniosek o uzupełnienie wyroku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 12:04 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Gniewkos, sprawdź co mówi google:

"Wyrok sądu pierwszej instancji uprawomocni się po 7 dniach od daty wydania wyroku. Jeżeli w tym czasie strona złoży wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku uprawomocnienie jeszcze nie nastąpi. Po doręczeniu uzasadnienia wyroku strona ma 14 dni na złożenie apelacji do sądu drugiej instancji."

Wiem, że to 2 instancja, ale zakładam że jest podobnie.
Leciał bym z kasacją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 12:20 
Podporucznik
Podporucznik

Sangraal napisał(a):
Gniewkos napisał(a):

pozdro!

Składaj wniosek o uzupełnienie wyroku.

Napisałem już do pełnomocnika mojego, zobaczymy, nie wiem tylko czemu sam tego nie zaproponował mi gdy o tym rozmawialiśmy, może tutaj już się nie da...? nie wiem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 12:44 
Moderator
Moderator

Filip napisał(a):

"Wyrok sądu pierwszej instancji uprawomocni się po 7 dniach od daty wydania wyroku. Jeżeli w tym czasie strona złoży wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku uprawomocnienie jeszcze nie nastąpi. Po doręczeniu uzasadnienia wyroku strona ma 14 dni na złożenie apelacji do sądu drugiej instancji."

Leciał bym z kasacją.

Obawiam się, że właśnie jest inaczej niestety w przypadku apelacji...Na razie nie mam kogo zapytać. Nasz prawnik akurat zaraz zaczyna rozprawę jednego z poszukiwaczy.

Cytuj:
Jeżeli strony zdecydują się na wniesienie apelacji i Sąd utrzyma w mocy zaskarżony wyrok bądź go zmieni – wówczas wyrok taki jest prawomocny z dniem jego wydania. W przypadku uchylenia wyroku należy pamiętać, że zgodnie z art. 539a i 539b k.p.k. stronom przysługuje zażalenie do Sądu Najwyższego, co z mocy prawa powoduje wstrzymanie wykonania zaskarżonego wyroku (art. 539b § 2 k.p.k.)

źródło: https://pirozek.pl/blog/czas-oczekiwani ... karalnosc/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 12:55 
Podporucznik
Podporucznik

Aśka72 napisał(a):
Filip napisał(a):

Leciał bym z kasacją.

Obawiam się, że właśnie jest inaczej niestety w przypadku apelacji...Na razie nie mam kogo zapytać. Nasz prawnik akurat zaraz zaczyna rozprawę jednego z poszukiwaczy.

Cytuj:
Jeżeli strony zdecydują się na wniesienie apelacji i Sąd utrzyma w mocy zaskarżony wyrok bądź go zmieni – wówczas wyrok taki jest prawomocny z dniem jego wydania. W przypadku uchylenia wyroku należy pamiętać, że zgodnie z art. 539a i 539b k.p.k. stronom przysługuje zażalenie do Sądu Najwyższego, co z mocy prawa powoduje wstrzymanie wykonania zaskarżonego wyroku (art. 539b § 2 k.p.k.)

źródło: https://pirozek.pl/blog/czas-oczekiwani ... karalnosc/

O ile dobrze pamiętam jest tak jak napisałaś, też tak czytałem kiedyś

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2022, 20:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Masz cały punkt 2 i trzeci wklej go proszę bo to jest bardzo istotne .Codo zasady wyrok jest prawomocny po 7 dniach jeżeli któraś ze stron wniesie o uzasadnienie to po 14 dniach .Co do sądu apelacyjnego wyrok jeżeli jest podtrzymany jest prawomocny z chwilą wydania . Co do zasady sąd apelacyjny nie może ci dołożyć większej kary . Może skierować sprawę do ponownego rozpatrzenia postępowanie umorzyć wyrok utrzymać w mocy ale zmienić dolegliwość kary . Wyrok utrzymać w mocy ale zmienić uzasadnienie na korzyść oskarżonego .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2022, 14:54 
Podporucznik
Podporucznik

marcin121 napisał(a):
Masz cały punkt 2 i trzeci wklej go proszę bo to jest bardzo istotne .Codo zasady wyrok jest prawomocny po 7 dniach jeżeli któraś ze stron wniesie o uzasadnienie to po 14 dniach .Co do sądu apelacyjnego wyrok jeżeli jest podtrzymany jest prawomocny z chwilą wydania . Co do zasady sąd apelacyjny nie może ci dołożyć większej kary . Może skierować sprawę do ponownego rozpatrzenia postępowanie umorzyć wyrok utrzymać w mocy ale zmienić dolegliwość kary . Wyrok utrzymać w mocy ale zmienić uzasadnienie na korzyść oskarżonego .

Wyrok uprawomocnił się w dniu ogłoszenia, zaraz po tj. 30 listopada 2021 roku, ale teraz otworzyłem jeszcze raz drugą stronę i konsternacja... nie wiem ale wcześniej tego nie zauważyłem, wygląda na to, że zwolnienie z kosztów sądowych pierwszej instancji jest wpisane w treść wyroku, czemu nie miało by to zostać uwzględnione?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2022, 14:58 
Podporucznik
Podporucznik

I jeszcze takie coś

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2022, 02:27 
Moderator
Moderator

Ja się zaczynam gubić. To co masz w końcu zasądzone? 20 tys.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2022, 09:55 
Podporucznik
Podporucznik

Zasądzone miałem w pierwszej instancji: 20.000 zł dla WKZ Poznań, 8000 zł grzywny na Skarb Państwa, ok. 19.000 zł kosztów sądowych

Teraz po apelacji mam: 20.000zł dla WKZ Poznań, ok. 19.000zł kosztów sądowych, ale z wyroku wynika ostatecznie, że sąd apelacyjny anulował koszty sądowe za drugą instancję i rozciągnął anulowanie kosztów też na pierwszą, jest to w wyroku, ale adwokat powiedział wstępnie, że nie będzie to respektowane, dla czego nie wiem, czekam na odpowiedź od niego.

Oczywiście z tego co wiem, to anulowanie kosztów za pierwszą instancję to są tylko koszty sądowe, nie wchodzą w nie koszty biegłych, koszt sądowy za pierwsza instancję to coś około 1700zł, taką mam informację, generalnie czekam na dokumenty ostateczne z informacją co, gdzie i ile mam wpłacić, wykonalność jest niestety natychmiastowa.

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2022, 11:35 
Moderator
Moderator

Coś kiepskiego masz papugę, kolego, skoro nie jest ci w stanie dać jednoznacznej odpowiedzi. Przy sądach działają publiczni radcy prawni. Może weź te kwity i zweryfikuj to co tam masz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2022, 18:57 
Podporucznik
Podporucznik

dzisiaj otrzymałem listem poleconym ostateczny wyrok i brzmi on tak, mam nadzieję, że będzie widać, z adwokatem jeszcze nie rozmawiałem, jest zajęty

jaka jest poprawna interpretacja tego, bo ja w głowie mam już mętlik...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]