Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 16:24 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:25 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 16:29 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:25 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 17:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

heh myslałem ze piszesz (dasz foto) latarki ktora przedstawił PZO :] a o tym modelu słyszalem........
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 10:09 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:26 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 11:37 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:27 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 15:53 
Pułkownik
Pułkownik

Moim zdaniem ten trzonek co pokazał Sławek to faktycznie polski ale jeden z dwóch występujących - bo taki faktycznie wystepuje na wiekszosci spotykanych łopatek polskich - ale był jeszcze drugi - nieco inny - co prawda widać go tylko zazwyczaj na archwialnych fotkach - nie widziałęm go na zywo - być może jest rzadziej spotykany - doskonale go widać na ponizszej fotce z Zaolzia - ten trzonek nie ma tej charakterystycznej kulki i wyżłobienia pod nią - cały jest stożkowaty i tyle ... i raczej na 95% nie chodzi tu o pomyłkę z adopotwaną na potrzby WP łopatką rosyjską czy niemiecką ...

natomiast Twoja łopatka PZO wygląda mi na rosyjską lub niemiecką - pozostałość po zaborcach :) Wiele takich używano w WP jeszcze w 1939 - ba co lepsze nawet przycinano odpiwednio łopatki czterokątne - widziałem kiedys taką rosyjska datowaną 1915 - przyciętą w pięciokąt i pomalowaną minią a na to polską zielenią. Twoja łopatka w porównaniu do wiekszosci polskich jakie widziałęm ma inny pierscien wzmacniający, i inny sztych - bez "wąsów".

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Saperka Pławacz Końskie i ramka Kromołowski i Synowie K-ce
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 18:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jak wygląda trzonek typowej, ładnie zachowanej i oznakowanej, polskiej saperki, to ja wiem. Problemem są egzemplarze, które nie posiadają oznaczeń i odbiegają od standardu. Dzięki postowi Bolasa, który przypomniał mi o różnorodności, jaka występowała w wyposażeniu W.P., do 1939 roku, nabrałem zupełnego przekonania o tym, że saperka prezentowana wcześniej była używana przez W.P., nawet jeśli nie jest to egzemplarz rodzimej produkcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 19:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

mogłbys dac fote drugiej strony tej saperki ??? AAa czy to tylko mi sie zdaje,ze rameczka była przeszywana ??? Skóra w miejscu tzw"belki" czyli miejsca gdzie jest wybity producent jest ciemniejsze jakby to było dosztukowane.........nie wiem moze to tylko "fatamorgana" :P :666
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Saperka Pławacz Końskie i ramka Kromołowski i Synowie K-ce
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 20:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ramka nie była przeszywana. Stanowiła komplet z saperką, tą bez widocznych oznaczeń, przedstawioną wcześniej. Saperka została przemalowana na czarno i przy okazji jakiś hitlerowiec pociągnął farbą "belkę", na której jest oznaczenie producenta, data i orzełek odbioru.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Saperka Pławacz Końskie
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 22:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Zdjęcie drugiej strony saperki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 11:58 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:27 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 12:23 
Pułkownik
Pułkownik

PZO piszesz "Saperka Pławacz" - przyznam że pierwszy raz widzę takiego producenta - czy mógłbyś wrzucić jakies lepsze fotki sygnatur tego producenta ?

Postaram się wrzucić wieczorem fotki mojej łopatki - tyle że ja mam tą zwykła typowo naszą - AS z 1934 roku. Poszukam też lepszych fotek tych drugich -o ile mnie pamięc nie myli to często je widać na zdjeciach jeńców zdających wyposażenie i idących do niewoli. Coś mi się kojarzą takie fotki z WST po kapitulacji. Jako ciekawostkę wrzucam parę fotek 54pp - zwrócci uwagę na łopatkę żołnierza - ewidentny czterokąt :) I kto mi powie że takich nie używano :) A sprzet jaki ma wskazuje przynajmniej na początek lat 30tych.

[ img ]

[ img ]

Odbiegając nieco od tematu łopatek kolejna ciekawostka - kupiłem ostatnio taką fotkę - zwrócćie uwagę na pas nośny w tych kb ! Na oko jak amerykański od Sprinfielda ... pierwszy raz cos takiego widzę.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Saperki
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 13:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jak już wcześniej wspominałem, problemem są rzeczy niestandardowe, bez polskich oznaczeń. Nie mam tak ortodoksyjnego podejścia do zbieractwa jak niektórzy kolekcjonerzy i wiedząc, że W.P. używało różnego sprzętu, tzn. z różnych krajów, nie odmówię "polskości" przedmiotom bez polskich oznaczeń. Najlepszym przykładem jest przeróbka Adriana. Okoliczności, w jakich trafiły do mnie ramki i saperki nie wskazują na jakiekolwiek próby oszukiwania, czy kombinowania. Oczywiście są to okoliczności, które znam tylko ja, a każdy ma prawo do własnego poglądu.

Do Bolasa: Zdjęcie oznaczeń na saperce postaram się wkleić jak wróce do domu. Świetne zdjęcie z tą tankietką!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ja mam 100% polską saperkę i nie ma sygnatur producenta na żelazie (dość duże wżery pokorozyjne, ale nie wykop, w dodatku była wypiaskowana), a trzonek złamany przy osadzeniu, ale kształt mówi sam za siebie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 17:10 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:28 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]