Tak jak muzzy napisał -
nie ma to jak lustrzanka z jasnym obiektywem. 100% racji.
Co do cyfrówek fo funkcje manualnych ustawień są jak wiadomo podstawą. Nie zgodzę się jednak z tym aby przy otwierazniu przysłony na maxa zwiększać jednocześnie czułość ! Takie ustawienia powodują iż wykonane zdjęcie nabiera strasznej ziarnistości. Nadaje się może do opublikowania w internecie w niewielkim rozmiarze (albo i nie) ale jakiekolwiek powiększenia lub odbitki dają efekty po prostu tragiczne i raczej dyskwalifikują fotografię przed jakąkolwiek dalszą obrbką. Dobrym przykładem jest tu wlaśnie fotografia jacka na której widać taki charakterystyczny-dziwny efekt ostrości będący w rzeczysistości "wypaleniem" jaśniejszych punktów zdjęcia przez nadmierną czułość aparatu.
Oszukwianie podciąganiem ostrości można obejść w dziecinnie prosty sposób. Ja ustawiam czułość NAJNIŻSZĄ tak aby zdjęcie nie było ziarniste ani wypalone. Zazwyczaj jest to około 80. Przysłonę ustawiam najwyższą jaka jest w moim aparacie , czyli 5,6 - daje mi to dużą głbię ostrości na fotkach. Jedynym parametrem który podlega zmianom jest czas naświetlania który zarówno w aparacie analogowym jak i cyfrowym ustawiam zawsze od 1s do 30 minut przy odpowiednim naświetlaniu zdjęcia. np halogenem o mocy 50W.
Efekty są jak poniżej:
1. Rozległy schron
[ img ]
2. Długi i szeroki chodnik starego fortu.
[ img ]
3. To co lubię najbardziej - czyli baaardzo długi i szeroki chodnik górniczy w kopalni.
[ img ]
Światło elektryczne powoduje efekt zażółcenia zdjęcia który w aparatach cyfrowych można oczywiście bez problemu wyeliminować. Mnie akurat podobają się takie kolory.
Zalety dobrego oświetlenia i długich czasów nawietlania są chyba wszystkim znane:
- widoczne szczegóły zdjecia w cieniu i ciemnych punktach
- widoczność planu na długim odcinku - długoś zależy od rodzaju wiązki światła
- możliwość późniejszej obróbki zdjęcia
- brak ziarna lub niewielka jego ilość
- możliwość uzyskania ciekawych efeków bez
(aut. słownik - korzystać przez rz!) z obróbki w programach graficznych
- możliwość wykonania zdjęcia w naprawdę KAŻDYCH WARUNKACH
to tyle...
piszemy nie na temat i coś czuję że nas pogonią stąd a temat jest na długie dyskusje
pozdrawiam serdecznie