Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 11:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 22:41 
Szeregowy
Szeregowy

Mam na oku takie miejsce, gdzie podejrzewam, że mogło być takie mejsce tymczasowego pochówku i powiem, że wcześniej nie przyszło mi do głowy że poszukiwanie w takim miejscu może być niemoralne lub nieetyczne (zakładajac oczywiście, że nie ma tam już kości).
Dlatego właśnie uważam, że dyskusja na ten temat powinna być prowadzona na forum!!! Takie dyskusje tworzą i ujednolicają pewne kanony etyczne, którymi powinni kierować się ludzie, chcący zaliczać się do jakiegoś środowiska. I wydaje mi się że nie ma nic złego w tym, że niektórzy uważają takie miejsca za nietykalne a inni nie - co do pewnych oczywistych rzeczy wszyscy się zgadzamy ale istnieje też wiele tematów z pogranicza. Jeśli większość uzna, że takich miejsc nie powino się przeszukiwać to myślę, że pozostali dostosowaliby się (pewnie nie wszyscy ale zawsze ...).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 23:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może kości nie ma, ale pamięć ludzi pozostaje, i postaw się w sytuacji, gdy kopiesz w tym miejscu, a obok przechodzą ludzie i patrzą na Ciebie z niesmakiem, w tym momencie nie ma znaczenia czy tam już nie ma kości. Po drugie człowiek nie składa się tylko z kości, po trzecie nigdy nie jest tak że tego typu miejsce nie jest na 100% oczyszczone z kości,po czwarte kurde przecież chodzi o miejsce gdzie kiedyś ktoś pochował CZŁOWIEKA.Tak uważam to za nieetyczne i niemoralne. Jest wiele innych ciekawych miejsc do kopania...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 00:07 
Poczciwy Otto

Bez przesady... na ziemi żyło tyle ludzi że praktycznie cała jest przemieszana z ludzkimi szczątkami. Nie mówię żeby kopać na grobach ale znów kopanie na miejscu w którym przeprowadzono porządną ekshumację to dla mnie nie jest jakiś wielki grzech chociaż jakieś tam opory pewnie bym miał. Ale jak by nie patrzeć to cała ziemia jest jednym wielkim cmentarzyskiem. Wystarczy zajrzeć do map u konserwatora zabytków... starożytne cmentarzyska są w mojej okolicy w co drugiej wsi, w niektórych nawet więcej niż jedno. I te wszystkie szczątki są "rozsmarowywane" ciągnikami po dużym terenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 03:39 
Generał Broni
Generał Broni

Może nie wszyscy skleją temat ale teatr ROMA czyli Operetka Warszawska stoi na cmentarzu. Kiedyś na odcinku pomiędzy Emilii Plater - Poznańska oraz Wspólna-Poznańska, na tyłach kościoła p.w. Św. Barbary był cmentarz Episkopat Pozwolił na części wybudować budynki (związane z Kościołem) oraz wybudował lub zlecił budowę Operetki Warszawskiej. Jak Kopali fundamenty obok, pod inny budynek to walały się czaszki i kości wszędzie. Nikt tego nie zbierał ! Straszne !!
A dziś tam gdzie był cmentarz leci polska wersja Grease, Sajgon i inne operetki i musikale...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 14:04 
Generał Broni
Generał Broni

Nie popieram chieniarstwa,ale jak Jarema słusznie zauważył-wszystko jest na miejscu jakiegoś cmentarza!Taka kolej rzeczy...a ile molekuł naszych ciał kiedyś budowało inne ciała?Kocio-nie powinieneś sobie robić wyrzutów o ten medalion!Może to jedyne co zostanie po tych Żydach,gdy buldożery bez moralnych ceregieli zniwelują teren pod parking?Przecież nie bezcześcimy pamiątek po zmarłych ani ich pamięci...A co z aspektem moralnym wystawiania mumii czy urn czasem z popiołami w muzeach?Ze niby państwo ma monopol na działania archeo to rozwiązuje także kwestie prawne naruszenia miejsc pochówku???POZDRAWIAM :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 14:36 
Generał Broni
Generał Broni

Kocio to co piszesz to normalna sprawa. W Gdańsku w l.60 zlikwidowano całą "dzielnicę cmentarną" (katolicką i protestancką) pod tereny zielone. Płyty z teych cmentarzy do dziś służą jako schody lub wzmocnienia ogrodzeń i płyty chodnikowe. W moim Wejherowie po wojnie było to samo-buldozery zlikwidowały cemntarz ewangelicki w centrum i ustanowiono tam park (zwany parkiem sztywnych). Do dziś widać w ziemi zapadnięte miejsca po mogiłach. Na szczęście 2 lata temu postawiono obelisk upamiętniający ten cmentarz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 15:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

W centrum Iławy na miejscu starego cmentarza żydowskiego (wcześniej pierwszego miejskiego cmentarza postawionego poza murami miejskimi) dziś jest park miejski i kilkanaście knajpek z ogródkami. Jak wznosili to miejsce (w latach '70) to po całym mieście walały się kości a dzieci z pobliskiej szkoły podstawowej na przerwach biły się piszczelami i kopały czaszki:/ Więc jak widać, to dość szeroki i rozległy proceder! I - jeżeli spojrzeć obiektywnie - to w pełni to usprawiedliwia kopanie w miejscach po ekshumacji. Z drugiej strony każdy z nas ma swój rozum i wie, na co może sobie pozwolić a na co nie. Reszta to sumienie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 15:55 
Poczciwy Otto

W Legnicy to samo... Plac Słowiański to stary cmentarz. Dzisiaj będzie tam zabawa sylwestrowa...
Cmentarz przy klasztorze Franciszkanów też został zmieniony w skwer. Po szczątkach księcia Bolesława Rogatki (chyba on był tam pochowany) łażą sobie ludzie. Na cmentarzu przykościelnym Najświętszej Marii Panny teraz jest najruchliwszy deptak Legnicy. Na miejscu jednego z cmentarzysk kultury łużyckiej mamy oczyszczalnię ścieków... tak to wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 16:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ktoś o tym wszystkim decydował. Z reguły Ci, którzy teraz mówią nam, co mamy robić. Którzy wtedy wydawali decyzje lekką ręką a teraz zgrywają wielkich archeologów i nasze głosy sumienia. Żałosna polska rzeczywistość postkomunistycznych urzędasów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 17:34 
Generał Broni
Generał Broni

No to pięknie!!!
Ale z drugiej strony - Cała Polska jest miejscem bitew, śmierci, kaźni, egzekucji, pochówków itd itp.

Trzeba z żywymi naprzód iść, po fanty sięgać nowe!!! Jak napisał kiedyś poeta Koszon....

;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 21:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie!
Mam okazję pracować jako wolontariusz przy ekshumacjach żołnierzy niemieckich. Już z dziesięć razy zakopywałem doły po poszukiwaczach pozostawiaonych "fantów". Spotkałem kiedyś człowieka, który przejechał 200 kilometrów tylko dlatego, że usłyszał o ekshumacji i postanowił sprawdzić miejsce. Wystawia to fatalne świadectwo nie tylko samym amatorom zgniłych butów, ale też niesłychanie potrafi pomieszać szyki ludziom pracującym nad poszukiwaniem mogił wojennych. Potem, np. na forum O., pojawiają się różne dziwne posty ludzi, którzy najwyraźniej poczuli się dotknięci tym, że nic dla nich nie zostało. Zastanówcie się, proszę, czy naprawdę warto narażać opinię środowiska poszukiwaczy ( będących i tak już na cenzurowanym) rozkopując miejsca pochówku. Jeżeli jednak nie potraficie się oprzeć wizji skorodowanych guzików-róbcie to tak, żeby nikt was nie widział i zostawcie po sobie porządek (jak po każdych wykopkach należy).
Z całym szacunkiem dla Waszej (i mojej) pasji
Barteks

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 10:21 
Podporucznik
Podporucznik

Niemalże centrum Białegostoku :

cmentarz nr I - park i jakiś pomnik, na pewno nie związany z cmentarzem. Gdzieniegdzie ponoć na wierzchu jeszcze walają się płyty nagrobne.
cmentarz nr II - nie jestem pewien, ale budynek ZUSu albo urząd miasta ....

Oba cmentarze żydowskie .....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 18:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Chyba w temacie zostalo juz wszystko powiedziane. Dziekuje za wszelkie opinie i wypowiedzi.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]