Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 21:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 17:44 
Moderator
Moderator

j23nadaje napisał(a):
pole pod wioską ze szczątkami sadu , ułożenie w linii prostej ,domniemany ciąg drzew owocowych,żadnych dodatkowych znaków,typu kamień,kapliczka itd,no może wieża kościelna w oddali ,ale bez drzew nie miala znaczenia.

Dzięki za odpowiedź. Od pewnego czasu badam miejsca ukrycia depozytów (wykopanych głównie przez znajomych). Generalnie chodzi mi o to aby, przy poszukiwaniach depozytów zawężyć maxymalnie teren poszukiwań. Na razie moje dane jednoznacznie wskazują, że skrytki najczęściej znajdują się w odległości nie większej niż 400-500 metrów od gospodarstw, najczęściej są to stare sady, które mają jakiś charakterystyczny punkt (stare drzewo, jakiś wał odgradzajacy je, w Twoim przpadku gdzieś pośród ciagu drzewek). Depozyty najczęściej są chowane w baniaczkach po mleku lub kociołkach przykrytych, grubą skórą lub papą, ewentualnie pakowane w słoiczki (weki). To tyle z obserwacji ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 22:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

prezesszczepan napisał(a):
j23nadaje napisał(a):
pole pod wioską ze szczątkami sadu , ułożenie w linii prostej ,domniemany ciąg drzew owocowych,żadnych dodatkowych znaków,typu kamień,kapliczka itd,no może wieża kościelna w oddali ,ale bez drzew nie miala znaczenia.

Dzięki za odpowiedź. Od pewnego czasu badam miejsca ukrycia depozytów (wykopanych głównie przez znajomych). Generalnie chodzi mi o to aby, przy poszukiwaniach depozytów zawężyć maxymalnie teren poszukiwań. Na razie moje dane jednoznacznie wskazują, że skrytki najczęściej znajdują się w odległości nie większej niż 400-500 metrów od gospodarstw, najczęściej są to stare sady, które mają jakiś charakterystyczny punkt (stare drzewo, jakiś wał odgradzajacy je, w Twoim przpadku gdzieś pośród ciagu drzewek). Depozyty najczęściej są chowane w baniaczkach po mleku lub kociołkach przykrytych, grubą skórą lub papą, ewentualnie pakowane w słoiczki (weki). To tyle z obserwacji ;)

Jeśli chodzi o lokacje to nie tylko okolice domostw i sady przydomowe.
Często depozyty trafia się w lasach w okolicach wsi, charakterystuczne miejsca typu wzgórki, wąwozy.
Trafiają się też miejsca gdzie depozyty były chowane wspólnie przez wszystkich mieszkańców wsi.
Mam jeden namiarek przesympatyczny, jak nieco odmarznie to wykopie cykne fotki i wystawię dobrze,że powstał taki wątek
Pozdrówki dla znalazcy :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1
uważaj na US :cop :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 22:44 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Jeśli chodzi o lokacje to nie tylko okolice domostw i sady przydomowe.
Często depozyty trafia się w lasach w okolicach wsi, charakterystuczne miejsca typu wzgórki, wąwozy.
Trafiają się też miejsca gdzie depozyty były chowane wspólnie przez wszystkich mieszkańców wsi.
Mam jeden namiarek przesympatyczny, jak nieco odmarznie to wykopie cykne fotki i wystawię dobrze,że powstał taki wątek

Fakt, znam kilka przypadków znalezienia depozytów w miejscach, gdzie logicznie rzecz biorąc nie powinno ich tam być (szczere pole).
Ale tak jak wspomniałem, miejsca niedaleko od gospodarstw są najczęstrzymi miejscami ukrycia depozytów. Uwagę również należy zwracać na małe zagajniki, które często były wykorzystywane zarówno przez Polaków i Niemców jako śmietniki. Rzadziej są to wąwozy i pagórki (chyba, że występują samotnie w okolicy :). Choć właściwie nie ma reguły, na występowanie skrytek, te rzeczy o, których piszę mogą tylko pomóc w poszukiwaniach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 23:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ohohoho tylko pogratulowac, a pochwal sie jeszcze cxzy bylo to trafienie na slepo czy mieliscie od kogos info ze cos tam zakopano ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 01:42 
Kapitan Petersen

Autorowi wątku gratuluję pięknego trafienia.

Przy okazji dodam...

marekfx napisał(a):
(...) 8-sloikow z miesem,niemieckie gumki ekstra,wszystkie trzymaly.Probowac odwagi nie mialem a swojego psa za bardzo lubie... :) Pozdrawiam.

Parę lat temu goście na Dolnym Śląsku trafili na depozyt z mięsnymi weckami z 1945 r., zainteresowała się tym TV, więc zrobili badania w sanepidzie i okazało się, że żarcie nadaje się do konsumpcji.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 09:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kiedyś byłem przy wymianie rur wodnych i kanalizacyjnych w jednej z wiosek w okolicach Strzelc Krajeńskich.
Woda - rury ołowiane.
Kanaliza - kamionkowe.
Przy okazji zmieniali zbiornik na szambo,stary mieli zasypać,ale na szczęście wypompowali go i na dnie zauważono coś co przypominało kupe szmat wymieszaną wiadomo z czym.
Wydobyliśmy to,okazało się stosunkowo ciężkie i zawartość "dzwoniąca".
Po rozwinięciu i spłukaniu wodą pod ciśnieniem okazało się że:
W koc zostały zawinięte sztućce srebrne,talerze płytkie i głębokie,miseczki,wazy,wazony itp.wszystkie osobno pozawijane były w papier.
Tak że są jeszcze inne miejsca do ukrywania depozytów,może mniej przyjemne,ale ukrywajacy je też o tym wiedzieli że błąd ortograficzny!!! kto bedzie babrał się w g....nie.

Pozdr :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 16:59 
Porucznik
Porucznik

bigi napisał(a):
ohohoho tylko pogratulowac, a pochwal sie jeszcze cxzy bylo to trafienie na slepo czy mieliscie od kogos info ze cos tam zakopano ?

Niestety nikt nie chce się dzielić informacjami na temat zakopanych depozytów :( ,tak więc zostaje ślepy traf,ewentualnie droga dedukcji ,że w tym miejscu może coś być.
Co się zaś tyczy miejsc ,to jeszcze można pod uwgę brać skarpy przywioskowe,nasypy kolejowe(szczególnie te już nieużywane),swgo czasu kolega miał teorię ;zakopanego depozytu należy szukać w starym sadzie pod gruszą w kierunku widocznej wieży kościelnej,a jeszcze doły piaskowe też bywają ciekawymi miejscami,jeśli nie depozyt to chocciarz smietnik minionej epoki można trafić. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 18:23 
Specjalista
Specjalista

Indiana Jones napisał(a):
Jestem pod wrażeniem, chyba najlepsze znalezisko roku :1 :1 :1 :1

czy najlepsze na pewno ciekawe ale zgadzam się zaskakująca zawartość bańki gratuluje!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 20:00 
Plutonowy
Plutonowy

Wspaniale znalezisko.Serdecznie gratuluje.Kiedy ja trafie cos takiego :que :que :que ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 21:36 
Szeregowy
Szeregowy

Krzysiek opowiadał mi o znalezisku ale tu wygląda ono jeszcze okazalej.Szczerze gratuluję!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 21:50 
Porucznik
Porucznik

mariusz30 napisał(a):
Krzysiek opowiadał mi o znalezisku ale tu wygląda ono jeszcze okazalej.Szczerze gratuluję!!!

Pewnie i na Ciebie czekaja takie , znając Cię z pewnością je znajdziesz i wykopiesz :1 byleby nie takie jak w zamkowym parku :he

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 22:15 
Szeregowy
Szeregowy

Przez ostatnie trzy miesiące trafiam tylko puste dolki,niektóre naprawdę duże.Myślę,że wszystkie kopane w tym samym okresie jak ta w zamkowym parku.Na szczęście mam nowe pomysly a Ty podladowaleś mi bateryjki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 13:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

czolem !

Slyszalem, ze depozyty czesto zakopywano w szopach. Od czasu do czasu slyszy się, ze przy zwalaniu szopy/stodoly i kopaniu fundamentów w tym miejscu pod nowe budynki, znajduje sie takie wlasnie depozyty.

Pozdrawiam,
Mat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 17:54 
Specjalista
Specjalista

Już o tym pisałem, ale przypomnę, że ostatniego lata znalazłem depozyt w ścianie piwnicy domu jednorodzinnego z lat 60-tych XX w. Proszono mnie o odszukanie słoiczka ze złotem. Miał być na w konkretnym miejscu za piwniczną szafką. Depozytariusz i właściciel domu umarli. O słoiczku przypomniała sobie wdowa. W kilkanaście sekund słoiczek został namierzony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 19:47 
Szeregowy
Szeregowy

Slyszalem, ze depozyty czesto zakopywano w szopach. Od czasu do czasu slyszy się, ze przy zwalaniu szopy/stodoly i kopaniu fundamentów w tym miejscu pod nowe budynki, znajduje sie takie wlasnie depozyty

Depozyty chowano zwykle w pobliżu domu często tuż przed wejściem,między lub pod drzewami,nad przydomowymi stawkami.W tych miejscach najczęściej trafiam na spore doly wykopane ręcznie[nie sądzę żeby ktoś kopal bez celu].Na lato jestem umówiony z właścicielem poniemieckiego gospodarstwa który twierdzi że w jego szopie zakopane są pamiątki rodzinne bylych niemieckich wlaścicieli.Podobne ,,pewne" tropy już przerabialem bez efektów ,ale moze tym razem się powiedzie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]