prezesszczepan napisał(a):
j23nadaje napisał(a):
pole pod wioską ze szczątkami sadu , ułożenie w linii prostej ,domniemany ciąg drzew owocowych,żadnych dodatkowych znaków,typu kamień,kapliczka itd,no może wieża kościelna w oddali ,ale bez drzew nie miala znaczenia.
Dzięki za odpowiedź. Od pewnego czasu badam miejsca ukrycia depozytów (wykopanych głównie przez znajomych). Generalnie chodzi mi o to aby, przy poszukiwaniach depozytów zawężyć maxymalnie teren poszukiwań. Na razie moje dane jednoznacznie wskazują, że skrytki najczęściej znajdują się w odległości nie większej niż 400-500 metrów od gospodarstw, najczęściej są to stare sady, które mają jakiś charakterystyczny punkt (stare drzewo, jakiś wał odgradzajacy je, w Twoim przpadku gdzieś pośród ciagu drzewek). Depozyty najczęściej są chowane w baniaczkach po mleku lub kociołkach przykrytych, grubą skórą lub papą, ewentualnie pakowane w słoiczki (weki). To tyle z obserwacji ;)
Jeśli chodzi o lokacje to nie tylko okolice domostw i sady przydomowe.
Często depozyty trafia się w lasach w okolicach wsi, charakterystuczne miejsca typu wzgórki, wąwozy.
Trafiają się też miejsca gdzie depozyty były chowane wspólnie przez wszystkich mieszkańców wsi.
Mam jeden namiarek przesympatyczny, jak nieco odmarznie to wykopie cykne fotki i wystawię dobrze,że powstał taki wątek
Pozdrówki dla znalazcy :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1 :1
uważaj na US :cop :) :) :)