Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kalisz, Zawodzie, pierwsze fanty
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 22:35 
Moderator
Moderator

Z www.wp.pl :

Średniowieczny pierścionek znaleziony w Kaliszu
PAP 09:55

Pierścionek z brązu obok złotej i srebrnej biżuterii oraz monet i przedmiotów codziennego użytku jest kolejnym cennym zabytkiem odnalezionym przez archeologów na terenie średniowiecznego grodziska na Zawodziu w Kaliszu.

Pierścionek ma w środku oczko, na którym widnieje romb z krzyżem zwieńczonym lilijkami. Znaleziono go w miejscu, w którym spodziewamy się istnienia dawnej siedziby księcia – poinformował miejscowy archeolog, Leszek Ziąbka.
Wcześniej na Zawodziu wykopano złotą i srebrną biżuterię, monety i wiele przedmiotów codziennego użytku z wczesnego średniowiecza. Niecodziennym znaleziskiem jest ażurowa grzechotka z brązu. Takiej nie udało się do tej pory znaleźć w Polsce, podkreślił Ziąbka. Grzechotka ma około 8 cm wysokości. Znaleziona została w tzw. jamie śmieciowej, która znajdowała się przy obiekcie mieszkalnym.

Archeolodzy wydobyli też m.in. kabłączki skroniowe, zausznicę koszyczkowatą, sporo srebrnych pierścionków, paciorki ceramiczne, topór wojenny, złotą głowę byczka, denary krzyżowe. Te ostatnie były bite najprawdopodobniej w kaliskiej mennicy księcia Zbigniewa- mówi Ziąbka. Według niego, znaleziska świadczą o wysokiej kulturze i szerokich kontaktach handlowych dawnych mieszkańców Zawodzia.

W pobliżu miejsca badań osiemset lat temu znajdowała się siedziba księcia Mieszka III Starego. Tutaj krzyżowały się główne szlaki z Niemiec na Ruś i znad Bałtyku do Czech, Moraw i Węgier. Na tym terenie pochowano Mieszka i jego syna Mieszkowica.

W styczniu rozpoczęła się rekonstrukcja grodu na Zawodziu, która pochłonie prawie 6 mln zł. Około 75% wszystkich kosztów pokryje UE. Prace muszą zakończyć się jeszcze w tym roku.(am)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 23:03 
Moderator
Moderator

Rozumiem, że gratulacje należą się Atylli - patrząc na to co 'archeolodzy wydobyli' słyszę w uszach śpiew wykrywaczy :)

ukłony także dla archeo, którzy uznają wykrywki za normalne narzędzie pracy, a nie sztański wymysł tych, co nie potrafią artefaktów wydobywać metodami tradycyjnymi :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 23:13 
Generał Broni
Generał Broni

Właśnie to przezytałem w brukowcu i stwierdziłem, że wielkie aj-waj!
Jak ja znalazłem pierścień który ma troche więcej jak 800 lat bo ok. 2000 lat i w dodatku z denarem rzymskim przymocowanym do pierścienia to prasa się specjalnie nie rozpisywała.
Ludzie to jednak maja swoje układziki w Mediach. ;)

A tak bardziej poważnie to cieszy mnie również że w koncu zaczyna się jakaś współpraca pomiędzy archeo i detekto....
Może nie zaczyna ale zaczyna się rozkręcać!
tak trzymać... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 23:37 
Kapitan Petersen

mirek napisał(a):
patrząc na to co 'archeolodzy wydobyli' słyszę w uszach śpiew wykrywaczy :)

Istnieje jeszcze teoretyczna szansa, że znaleziska przykleiły się do opony kamaza ;)

O Zawodziu nieco inaczej w wątku Atylli "Gwałt na grodzisku":
viewtopic.php?t=38241&start=0

Kłaniam się nisko niczym "Bór" Komorowski :pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 23:44 
Weteran
Weteran

Ten ostatni pierścionek to akurat robota kolegi, z którym wspólnie przebadaliśmy te części grodziska w których przeprowadzono "prace ziemne". Co do reszty to skromnie przyznaję się do popełnienia wyżej wymienionych :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 23:47 
Moderator
Moderator

Kocio napisał(a):
Jak ja znalazłem pierścień który ma troche więcej jak 800 lat bo ok. 2000 lat i w dodatku z denarem rzymskim przymocowanym do pierścienia to prasa się specjalnie nie rozpisywała.
Ludzie to jednak maja swoje układziki w Mediach. ;)

może trzeba było go komuś zgłosić :666

a tak poważnie, to zdaje się kwestia przebicia w mediach. Zobaczcie jak ładnie robi to Andrałojć, a jak marnie - ech-- nie będę beształ po nazwisku.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]