Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 14:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwsze trafienia na chybil trafił
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 22:49 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
w ostatnią sobotę wybrałem sie na testowanie swojego nowego detektora.
Pierwsza miejscówka/która dokladnie przygotowalem /,mapka ,literatura itp/była niewypałem,
Byla to dawna strzelnica ,myslalem ,ze cos znajdę z koloru , a tu zaledwie denko od puszki po farbie i i kawałek betonu z stalowymi wasąmi.
Szybko pojechalem na chybił trafił w drugi koniec miasta , szedlem na nosa i trafilem na jedno poletko i tu zaczęlo się .
Co chwila sygnal na brąz/testowałem na all/
/pierwszy na 10cm ale nie znalazlem nic z wyjątkiem ceramiki . drugi sygnał kilka metrow dalej- taki sam na większej głębokosci .przesiałem i znalazłem tylko kamyk ,ktory dawal taki sygnal.
kamyk z sygnalem brazu
[ img ]

trzeci sygnal:braz na granicy ze srebrem na 10cm .I tu trafienie ;) spod lopatki wyszedl kawalek spatynowanego elementu jakiegos wyrobu
[ img ] [ img ] [ img ]

,kilka metrow dalej potęzny mieszany sygnal zelazo i braz.
na głębokosci 25 cm zgrzyt -kawalek blachy skorodowanej i kawalki ceramiki o dziwnym ksztalcie.
sygnał nadal nadaje na zelazo i kilka cetymetrow obok na głębokosci 20cm gwóżdz i zawiasa i masa ceramiki.
fanty
[ img ]

Jak na pierwszy raz to i tak chyba niezle :za

Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 17:48 przez Zbyszek146, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pierwsze trafienia na chybil trafił
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 22:56 
Pułkownik
Pułkownik

Zbyszek146 napisał(a):
...i trafilem na jedno poletko na ktorym dopiero zaczęło wschodzic zboze i tu zaczęlo się

O, to właściciel poletka będzie zachwycony że mu "spulchniłeś" zboże.... :czerwona

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pierwsze trafienia na chybil trafił
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 18:58 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
O, to właściciel poletka będzie zachwycony że mu "spulchniłeś" zboże....

Masz racje "spulchnilem",moze coś z tego jeszcze wyrosnie :) ,ale innej metody chyba jeszcze nie wymyslono :(
Pierwsze trzy pomiary były na pasie ,gdzie tego zboża prawie nie było,a tylko ślady po traktorze natomiast czwarty był na polnej drodze
Myślę ,że za kilka dni nawet śladu po tym nie pozostanie.
Zastanawia mnie natomiast ,skąd na takim "odludziu "/pare kilometrów od najblizszych zabudowań/ tyle róznych rzeczy .
Dlaczego detektor sygnalizuje "brąz-złoto " a znajduje sie tylko duże ilosci ceramiki /i to o dziwnym ksztalcie?/
[ img ] [ img ] [ img ]
Czy te kawalki moga byc np pozostaloscia np dachówek-tylko ten szary kolor polewy-u nas najczęsciej stosowany jest kolor ceglasto-brazowy -chyba ,że dawniej stosowano inny kolor:que
Moze te spatyniałą rynienkę bedzie można przyporządkowac do jakiegoś przedmiotu lub okresu

Ostatnio edytowano piątek, 27 kwietnia 2007, 23:00 przez Zbyszek146, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 19:23 
Moderator
Moderator

a przesiewasz glebę wykopaną z dołka ??? no i zasadniczo z jakim detektorem biegasz ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: do tematu
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 20:33 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny napisał(a):
a przesiewasz glebę wykopaną z dołka ??? no i zasadniczo z jakim detektorem biegasz ?

ACE 250 ,a z tym przesiewaniem ,to...tylko przez palce.....trzeba ze soba chyba nosic jakiś cedzak :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 20:44 
Kapitan
Kapitan

Hmmm to jest coś dziwnego, jak mialem ace to nigdy nie piszczal na takie rzeczy :/ wlącz wykrywacz w domu i sprawdz czy teraz tez piszczy na tę ceramikę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 23:15 
Generał Broni
Generał Broni

graf_zero napisał(a):
Hmmm to jest coś dziwnego, jak mialem ace to nigdy nie piszczal na takie rzeczy :/ wlącz wykrywacz w domu i sprawdz czy teraz tez piszczy na tę ceramikę.

sprawdzilem juz wcześniej i nie reagowal na ceramike tylko na ten mały kamyk zlepieniec.....i zastanawiam sie co tujest nie tak...chyba ,ze na tym poletku jeszcze cosc zostało

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 23:51 
Moderator
Moderator

wydaje mi się że zostawiłeś drobne moniaki (np boratynki) myśląc ze to jakiś dziwny sygnał
ACE ma to do siebie ze bierze bardzo płytko
porady:
1 czułość 1 do 2 kresek mniej niż max (inaczej będzie dawał fałszywe sygnały)
2 jak miałeś wyraźny sygnał we wszystkich kierunkach (machania cewką) i po wykopaniu dołka znikł i nie ma go w wykopanej glebie to wybierz dokładnie zruszoną ziemie z dołka i rozgarnij hałdę wykopanej
3 sygnały pojawiające sie i znikające ( w jedna stronę jest w drugą nie ma dotyczy tylko dyskrymy) lub w jedna kolor w 2ga żelazo to na 98% żelazo najczęściej gwoźdź

to takie cenne rady :) bo chyba o tym że cewkę należy prowadzić możliwie blisko gruntu i równolegle doń to chyba nie trzeba wspominać

pozdrawiam :D i wielu monetków pola sądząc po ceramice (jeśli nie przetrzepane) to mogą być ciekawe :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 09:22 
Kapitan
Kapitan

Co do jedynki to się nie zgodzę ja chodziłem na jednej kresce ponizej czułości i nie bylo problemów.
Dla Zbyszka mam taką radę jeśli namierzysz w przyszłości jakiś sygnał rób tak :
1. Pomachaj cewką nad celem i zerknij na wyświetlacz jeśli pojawia się choć przez chwilę iron to jest to cos rdzewiejącego.
2. Ustaw się o 90 stopni w prawo lub w lewo nad celem i pomachaj cewką jeśl pojawi się iron patrz punkt pierwszy, jesli nie można kopać.
3. Jesli usuniesz część ziemi z dołka i w dołku nie ma już sygnału, bierz garść wykopanej ziemi i przemiataj nad cewką jesli uslyszysz sygnał przedmiot masz w dłoni :D
Pozdrawiam i czekam na zdjęcia fantów :)
EDIT
A co do Twojego pytania :
Zastanawia mnie natomiast ,skąd na takim "odludziu "/pare kilometrów od najblizszych zabudowań/ tyle róznych rzeczy .

To warto sprawdzic na starych mapach czy kiedys też tam było odludzie :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]