Teraz jest wtorek, 14 lipca 2026, 23:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: co powiecie o tym zonierzu?
PostNapisane: wtorek, 16 marca 2004, 12:18 
Lew morski

Niestety raczkuje w skanowaniu i wysylaniu - po dlugiej walce udalo mi sie wyciac kawalek zdjecia o dozwolonym rozmiarze - interesuje mnie ten zolnierz - od siebie moge dodac, ze na duzym powiekszeniu wyglada jakby trzymal jakas szabelke do gory - za wszelka pomoc z gory dziekuje!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 11:02 
Weteran
Weteran

Witam. Jest to rosyjski rzołnierz z okresu pierwszej wojny światowej. Mundur wskazuje, że zdjęcie wykonano w lecie 1916 roku lub błąd ortograficzny!!!. Niestety na podstawie tego zdjęcia nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć. Postaraj się zrobić lepszy skan bo na tym niewiele widać.
Pozdrawiam - El Loco.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 23:07 
Lew morski

zdjecie jest w kiepskim stanie - na calosci jest 3 zolnierzy umundurowanych podobnie - moze cos na temat tego medalu i jakiegos medalika(???) na srodku? Ciekaw jestem tez do czego ten pas przez piers na ukos? - z trzech gosci ma go tylko on. Ciekawi mnie tez czy mogl miec szable bo na zdjeciu nie widac tego wyraznie, ale w prawej rece tak jakby trzymal - w duzym powiekszeniu widac cos w rodzaju kablaka przy dloni ( zwroccie uwage na dziwny uklad palcow)- z drugiej strony wyglada mi na zolnierza piechoty - sam nie wiem - malo sie na tym znam niestety

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 16:50 
Porucznik
Porucznik

Pit stary napisał(a):
Ciekaw jestem tez do czego ten pas przez piers na ukos? (...) Ciekawi mnie tez czy mogl miec szable bo na zdjeciu nie widac tego wyraznie

Mnie też się wydaje, że żołnierz na zdjęciu w prawej ręce trzyma szablę, choć w zasadzie należałoby powiedzieć "szaszkę". Prawdopodobnie jest to wz. 1881 w wersji dragońskiej - gdyż na zdjęciu w okolicach lewej ręki żołnierza jakbym dostrzegał tuleję od bagnetu. Bagnety tulejowe były noszone "na pochwie" od szaszek dragońskich, wkładało się je w specjalnie przystosowane do tego celu okucia pochwy. Ten pasek przez ramię to "pedent" służący właśnie do zawieszenia szaszki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 20:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj -faktycznie słaby skan .Postaraj sie zeskanować ten medalik i medal. no i tak patrzę na czapkę...czy nad kokardą coś jescze się znajduje? a może to załamanie fotografii, a może jakiś znaczek -chociaż tam nic nie powinno się znajdować!. pozdr. 69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 22:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pojawiło się kilka opinii ....więc postanowiłem i ja ..przelać swoje- nie wiem czy słuszne myśli na ...ekran forum.
A więc po koleii .
Napisałem kilka słów i ...pojechałem po dzieci na angielski...
Czekam na nie kilkanaście minut, bo jeszcze nie wyszły z zajęć i tak sobie myślę na temat tego zdjęcia: aby ustalić z jakiego okresu pochodzi to zdjęcie, trzeba się dowiedzieć z jakiego okresu pochodzi rubaszka -gimnastiorka w którą jest ubrany nasz bohater i z jakiego okresu pochodzi czapka. Do tego dochodzą ,,ozdoby urozmaicające,, mundur -to też trzeba rozszyfrować.
Aby ustalić najwcześniejsze wzory rubaszek i która z nich będzie odpowiednia do naszej rekonstrukcji żołnierza z 1914 przewaliliśmy z Priwislanskim ,,kopę,, zdjęć i rysunków.
Dotarliśmy do przepisu mundurowego nr.218 z 1912r- ,a wszystko to aby wiedzieć jaki był pierwszy wzór gimnastiorki.
Pierwsze rubaszki nie posiadały kieszeni, miały pagony nakładane oznaczone kolorem zgodnym z kolejnością pułku w dywizji, a kołnierz zapinany na lewym ramieniu. Pagony można było nakładać kolorem na zewnątrz albo do środka tak , że stawał się niewidoczny.
Na Twoim Pit zdjęciu rubaszka jest bez kieszeni ,a więc wygląda to na wczesny wzór- ponadto czapka-furażka ma skórzany daszek.
Czyli nasz gostek ma ubranko wczesnego wzoru. Ale to nie jest zdjęcie z pierwszego roku wojny, bo owe żołdaki mają tak wymięte mundirki jakby je ktoś psu przez gardło przeciagnął! Z tak wygladajacymi żołnierzami spotkałem się na zdjęciach rosyjskich jeńców z 1915 roku : pomięte mundury-pomięte twarze ze zgasłymi oczyma.
Mam datowane zdjęcia z 1916 roku , gdzie występują żołnierze zarówno w mundurach z początku wojny jak i w mundurach z 1916 r. czyli pagony zaszczitnego cwieta.. kieszenie wcięte z klapkami , czapka z daszkiem z materiału. Czyli że wszystko było stosowane -noszone na raz. Mundur więc nie jest podstawaą do określenia czasu wykonania zdjęcia.!! :(
Na czym więc oprzeć swoją opinię określającą w którym roku było wykonane zdjęcie- na intuicji ? :lol:
A więc robimy ,,na intuicję,,! :fon
Ja śmiało określam datę wykonania zdjęcia na lipiec -sierpień 1917 roku :mg:
Jest już długo po rewolucji kwietniowej, a gdyby nie pagony i bączek carski to bym powiedział że to lato 1918 roku - to już nie jest wojsko to zbieranina maruderów!
Popatrzcie sami -mundur wymiętolony jak u jeńca, jak u marudera, nawet wśród zdjęć frontowych z linii walk nie widziałem nigdy takich ,,bradiagów,,!
Odznaczenie na lewej piersi- widać nawet nie wiedział gdzie sobie je powiesić, :ups: -dobrze że nie niżej :1
do tego przypiął sobie łancuszek / ej obywatelu żołnierzu -mundur to niie chooinka!!!/ a obok jakiś medaklik ? Co by on miał imitować: odznakę pułkową czy też odznakę ukończenia szkoły oficerskiej,?
Ależ to jest żeton rewolucyjny taki sprzed rewolucji pażdziernikowej !! Dziesiątki ugrupowań, setki przekonań i ciagłe niekończące sie wiecowania!!
. Do tego groźnie uniesiona szabelka ..ni to nią salutuje ni to się od much odgania... No i te ozdoby na czapce. Przydało by się powiększenie czy przypadkiem ten błyszczący bączek-kokarda to nie znak oficerski od czapki garnizonowej ,a nad nim nie ma umieszczonej szarfy za otliczie! :lol:
No koniec moich fantazji... przeopraszam Pit jeżeli w jakiś sposób uczułeś sie urażony moją...frywolną interpretacją Twojego zdjęcia, ale mam też zdjęcie z 1 maja 1917 roku -na transparentach hasła ,a dookoła tłum takich samych niby żołnierzy. w wymiętolonych i porozpinanych mundurach.
Pewnie dostanę opieprz od kolegów-znawców za moją interpretację ale... wymyślcie coś innego bardziej sensownego . Pozdrawiam wszystkich , przesyłam ukłony Co złłego to nie my!!..-69 :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 20:20 
Lew morski

Sluchaj - ja nie jestem znawca, ale twoja interpretacja mi nie pasuje z wielu wzgledow:
- marne mundury moglyby byc po kilku latach zmagan na froncie i pobytu w okopach( ja czasem po wykopkach wygladam tez marnie)
- co do medalika to symbole religijne w carskiej rosji byly chyba jak najbardziej stosowne na mundrze(ja obstawiam, ze jest to taki medalik) - car byl zwierzchnikiem kosciola, a i np u naszych zolnierzy ryngrafy to nie jest błąd ortograficzny!!!
- zolnierz ze zdjecia w 1917 juz niestety nie zyl
- na calosci zdjecia sa jeszcze dwaj inni, podobnie umundurowani zolnierze z tego samego pulku - gdyby to byla zbieranina to po co mieliby te same oznaczenia?
- co do tego, ze medal jest na prawej piersi to ciezko mi sie wypowiedziec bo nie wiem jakie byly praktyki w carskiej armii
- poza tym to moze byc formacja typu kozackiego - czyli pulk z jednego chutoru z czesciowo wlasnym wyposazeniem ( ale moze glupio mysle bo moja wiedza tylko z lektury "Cichy Don" :lol:a ten akurat zolnierz w cywilu byl kolejarzem )
- to co mi nie pasuje to ta szabelka bo jesli to formacja piechoty to szabla u szeregowego czy podoficera zupelnie nie pasuje - moze teoria o pozyczeniu jej do zdjecia lub ew. inny rodzaj wojsk.
- mam tez zdjecie tego zolnierza z jego rodzina ,ale tam malo co widac - wiem tyle, ze wlasnie przed rewolucja uciekli do Polski takze "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie byl to rewolucjonista i na 99% juz nie zyl .
No i to na razie wszystko - moze jutro powalcze wiecej ze skanerem, w kazdym razie dzieki za wszelkie sugestie bo kazda jest dla mnie cenna - na ta chwile trudno mi sie zgodzic z twoimi hipotezami choc ich nie wykluczam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 22:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj.
Chyba przesadziłem ze swoją teorią i wybacz , że Ciebie uraziłem kwalifikujęc Twojego znajomego/krewnego jako bolszewika.
Nie miałem takiego zamiaru. Sory!
po prostu nie znając losów tej osoby w oparciu o zdjęcie przedstawiajace ..jednego żołnierza -bo innych na tym zdjeciu nie widziałem -przedstawiłem jakimi drogami przebiegał mój proces identyfikacji w oparciu o to co widziałem na zdjęciu .

Może to była zbyt śmiała interpretacja bo po 3 piwach :D / Ty w równie mistrzowski sposób udowodniłeś , że niektóre z zawartych w mojej hipotezie domysłów potrafisz obalić . na tym polega polemika i to w niej jest fajne , że obie strony zmusza do wertowania zdjęć , ksiażek i analizy faktów historycznych.

Teraz jeszcze raz /bez tych piw, :ups: / przedstawię swoje argumenty:

1/ W 1916 roku armia carska była zbyt skonsolidowana i zwarta na to by żołnierze /,a raczej ich dowódcy / pozwolili żołnierzom na paradowanie z tyłu za linią frontu w tak pomiętych mundurach - te mundury na pewno są zurzyte ale bardziej pomięte,- zdjęcie więc zrobiono - no powiedzmy w okresie sierpień 1916-kwiecień 1917

2/ czy mógłby on nosić na wierzchu munduru medalik ? po rewolucji mógł nosić wszystko co mu sie podobało- nawet i medalik.
Natmiast przed 1917 rokiem nie spotkałem się aby pojawiło sieę coś więcej na mundurze żołnierza oprócz:
-odznaczenia-i to w przepisowym miejscu,
-odznaki szkoły lub uczelni wojskowej,
-odznaki pułkowej

3/ jeżeli nawet ten żołnierz miał na piersiach, na łancuszku żeton rewolucyjny to był to żeton z okresu rewolucji burżuazyjnej i świadczył o demokratycznych przekonaniach noszącego ,a nie o skłonnościach bolszewickich,

4/ Jeżeli on i jego koledzy noszą szable i majaą ,,takie idące przez pierś paski ,, -co dokładnie widać -to można ich zakwalifikowac jako kawalwrię...ale nie musza to być kozacy , bo carska armia miała jeszcze pułki dragonskie , ułanskie i huzarów , których po umundurowaniu polowym nie sposób odróżnić/ a może to ja nie umię? :( /.

Za tym że może to być kawaleria ,a nie piechota świadczy : - pasek, szabla, i ta nieco wyzsza od furażki czapka / chociaż znajdą się i tacy którzy powiedzą że i piechota też mogła by nosić takie czapki - też będa mieli rację!//
Po pagonach , które tu na zdjeciu mają jednolity -ciemniejszy kolor i brak na nich pasków wnoszę , że jest to szeregowy żołnierz. Co do sabli to nie potrafię określić czy to jest szaszka , czy tzw. dragonka bo może zołnierz obrucił ją kabłakiem do siebie?
Żołnierze puków kozackich nosili się z fasonem tak więc kozaka można zawsze rozpoznać po czapce i jej ułożeniu na głowie, po minie, włosach , mundurze i ozdobach . Postaram się zamieścić zdjęcia takich kozaków ,bo mam ich kilka-ale muszę najpierw zmniejszyć wielkość plików.
na razie to tyle ! Pozdrawiam wszystkich :jump ----69---

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 12:06 
Lew morski

No wiec tak - co do kozakow to pewnie masz racje - zreszta oni chyba mieli inne czapki. Co do szabli to jest b. slabo widoczna, ale raczej nie jest to szaszka - ja kiedys mialem taka w reku i nie miala kablaka( oslony na palce) a ta chyba ma na duzym powiekszeniu przyslania czesciowo palce.Reszta zolnierzy nie ma paska przez piers. No i nie chcialem tego pisac bo mogloby to krepowac wlasnie smiale opinie, ale co tam - na tym zdjeciu jest moj pradziadek - stad wiem conieco( ale b. niewiele) o jego losach.Ja sie nie gniewam za wszelkie hipotezy bo w koncu wszystko jest mozliwe aczkolwiek nie chcialbym miec bolszewika w rodzinie. Miales cos kiedys nt. dywizji w ktorej byl ten pulk - moze wiesz gdzie walczyli?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 12:52 
Porucznik
Porucznik

Pit stary napisał(a):
Co do szabli to jest b. slabo widoczna, ale raczej nie jest to szaszka - ja kiedys mialem taka w reku i nie miala kablaka( oslony na palce) a ta chyba ma na duzym powiekszeniu przyslania czesciowo palce.Reszta zolnierzy nie ma paska przez piers.

Szaszka wz. 1881 dla szeregowych występowała w trzech wersjach: dragońskiej, artyleryjskiej i kozackiej. Pierwsze dwie miały rękojeść z kabłąkiem, a różniły się w zasadzie pochwami - pochwa w wersji dragońskiej była dostosowana do noszenia bagnetu "na pochwie", zaś wersja artyleryjska nie. Szaszka kozacka miała zaś rękojeść z innym typem głowicy i bez kabłąka. Wszystkie te trzy wersje są nazywane szaszkami, ze względu na sposób ich noszenia - były one noszone ostrzem do tyłu (a w zasadzie do góry) - kółko do zamocowania przy pochwie znajduje się od strony ostrza - czyli odwrotnie niż przy szablach. W armii rosyjskiej były również uzywane szable - choć w okresie I wojny światowej już chyba tylko przez część oficerów - noszone w normalny sposób.

Wracając zaś do zdjęcia - być może fakt, że Twój Pradziadek jest uzbrojony w szaszkę, a dwaj inni żołnierze nie, można tłumaczyć rodzajem Jego specjalności. Dokładnie nie wiem jak to było w carskiej Rosji, ale w II R.P. zdarzało się, że etat przewidywał szable tylko dla części żołnierzy danej formacji - np. pełniących służbę konno.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 14:24 
Weteran
Weteran

Witam.
Poczytałem sobie opinie kolegów, pooglądałem swoje zdjęcia i materiały i moge napisać nieco więcej.
Przedewszystkim do kolegi "69" dobrze kombinujesz ale zapominasz o podstawowej rzeczy - armia rosyjska była "najluźniejszą" armią w europie. Oczywiście jak każda armia miała swój regulamin - tyle, że przeważnie wszyscy mieli go głęboko w d... "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jak na mój gust myślisz zbyt liniowo i nie uwzględniasz niektórych ważnych czynników.
1) Co do daty powstania zdjęcia mniejwięcej się zgadzamy ale twój wywod o pomiętych mundurach i o tym na co pozwalali oficerowie nie przekonuje mnie zupełnie! Wystarczy przecież, żeby zdjęcie zostało zrobione po bitwie w zajętym miasteczku, czy choćby po forsownym marszu i juz żołnierz mógł wyglądać tak jak ten Pan na zdjęciu.
2) Co do noszonych odznaczeń - żołnierze i dowódcy nosili dosłownie co chcieli i gdzie chcieli wielokrotnie spotkałem się ze zdjęciami na których żołnierze jednej kompanii nosili medale w różnych miejscach na prawej, na lewej stronie albo pośrodku munduru! Bardzo częstym zjawiskiem i to na dłudo przed wybuchem wojny jest też umieszczanie na mundurach wszelkiego rodzaju nieprzepisowych ozdób. Mogły to być: kokardki, wstążeczki, łańcuszki, broszki, wisiorki wykonane z naboi lub ich pocisków itp. itd. CZasami spotyka się też coś w rodzaju nieformalnych odznak "kompanijnych" czy "pułkowych" i mogły to być np 3 zlutowane ze sobą pociski karabinowe noszone przez wszystkich żołnierzy należących do danego związku taktycznego!
Koleś na zdjęciu nosi koalicyjkę co wymusza położenie medalu!
3) To co widoczty na zdjęciu żołnierz nosi na łańcuszku to nie żaden "medalik rewolucyjny" tylko najzwyklejszy w świecie medal nagrodowy bądź okolicznościówka.
Myślałem że wobec znawców armi carskiej pisanie o tak oczywistych rzeczach nie ma sensu ale widzę że jest inaczej.
W rosji carskiej występowała cała masa niskiej rangi odznaczeń zarówno nagrodowych otrzymywanych za szeroko pojęte "zasługi" w służbie koszarowej :lol: jak i okolicznościowych wybijanych np z okazji jubileuszu panowania cara czy urodzenia przez carycę kolejnej córeczki :D Najbardziej znany z nich i najpopularniejszy to medal "300 lecia dynastii Romanowów" Wszystkie te odznaczenia nie posiadały wstążek i noszone były właśnie na łańcuszkach!
4) Facet na zdjęciu to podoficer piechoty a nie żadnej kawalerii co można stwierdzić właśnie po pagonach, choć nie ma oznak stopnia świadczy o tym koalicyjka noszona przez ramię i szabla! Oficer to nie jest ponieważ oficer nie występował by w takim lichym mundurze. Odważyłbym się powiedziec nawet, że zdjęcie jest wykonane po jakiejś bitwie czy potyczce za zasługi w której nasz żołnierz otrzymał awans i z nowo otrzymanym wyposażeniem (szabla i koalicyjka) polecial błąd ortograficzny!!! do fotografa... ale to już jest moja dowolna interpretacja.

Na koniec "69" jeśli masz problem ze zmniejszeniem zdjęcia to wyślij je do któregoś z moderatorów tego działu, on je odpowiednio obrobi i wstawi na forum. Od tego międzyinnymi są moderatorzy :666
Pozdrawiam - El Loco.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 14:56 
Lew morski

Dzieki El Loco - ja nie aspiruje na znawce Iej wojny bo malo sie nia zajmuje, a moje przemyslenia to takie tam. Postaram sie przeslac pelna wersje zdjecia - wlasnie z rozmiarem mialem klopot - czy to co piszesz na forum militaria o pomocy w zmniejszeniu mozna przeniesc i na to? Zastanawia mnie ze podoficerowie tez mieli szable, ale co tam...z tego zdjecia bedzie bardzo trudno okreslic rodzaj odznaczen i medalika, ale moze sprobujecie? No i zagadka dla mnie pozostaje gdzie ten pulk walczyl ? Moze to sluszna wersja nt. zrobienia zdjecia po awansie - zwroce wieksza uwage na napis firmowy fotografa - moze wskaze miejscowosc a za tym rejon dzialan.Jak wroce do domu to chyba musze powaznie powalczyc ze skanerem.......... :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 21:30 
Lew morski

Troche mi zajela walka - mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie bo juz mam przechlapane u rodziny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 21:33 
Lew morski

To zdjecie mi namieszalo, bo widac wysokie buty a to chyba oznaka jakiejs kawalerii???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 21:39 
Lew morski

To powiekszenie chyba niewiele da - mi przynajmniej nic nie mowi - ten medalik to chyba taka odznaka nagrodowa bo inni jej nie maja a jakby byl to znak pulkowy to by chyba wszyscy mieli? Tak przy okazji to na czapce nad baczkiem - na 99% nic nie ma. Zdjecie z zolnierzami niestety nie ma zadnych znakow reklamowych fotografa :?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]