Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 11:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanko z zakresu prawa??
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 01:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

....

Ostatnio edytowano czwartek, 30 października 2008, 00:20 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 02:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sorry ale nie wiem czy śmiać się czy płakać.
Osoby w Twojej sytuacji mają 2 wyjścia: albo w trybie natychmiastowym zostać ekspertem od KPK, albo ciągle konsultować się z adwokatem.

A spis zatrzymanych rzeczy chociaż Ci dali?

Co do nr artykułu/paragrafu – składając wniosek wcale nie musisz go wskazywać. Piszesz, że żądasz wydania kopii protokołu, odbijasz to na ksero (to będzie dla Ciebie gwarancja że im nic z akt nie poginie), zanosisz na Policję, dajesz im oryginał a na ksero żądasz potwierdzenia/pieczątki że dn tego i tego złożyłeś ten wniosek.
Jeśli nie będą chcieli go przyjąć, albo będą odsyłali Cię z nim do prokuratury, zażądaj adnotacji na ww wniosku, że go nie przyjęto ze wskazaniem powodu.

Zalewaj ich wnioskami i żal się na każdą czynność. Oni muszą przestrzegać procedury a jeśli potkną się w którymś momencie, wykorzystasz to później przed sądem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 02:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 09:22 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 12:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli zrobisz tak jak napisałem sami Ci odbiją ten protokół, zobaczysz ;)
Spławiać się nie daj, tu chodzi o Twoją przyszłość!
Ile mają czasu na ekspertyzę - chyba nie matakiego terminu. Dostaniesz postanowienie w przedmiocie dowodów rzeczowych - przedmioty zajęte podczas przeszukania zostaną zatrzymane jako dowód rzeczowy. Złóż zażalenie, powód się znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 21:43 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja ekspertem w tych sprawach nie jestem ale wyglada na to, ze Pablo11 jestes oslem, miales 7 dni od czasu trzepania na skladanie skargi, a z tego co piszesz to jest na co sie skarzyc, zabrali i nie napisali ze zabieraja, czyli normalinie Cie okradli :) zamiast plakac na forum trzeba bylo dzialac, a tak to chyba juz jest po ptakach :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: pytanko z zakresu prawa??
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 22:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

pablo11 napisał(a):
witam
pytanie moje dotyczy mianowicie tego,ze po przeprowadzeniu przeszukania w moim domu,zabraniu wielu przedmiotow do ekspertyzy nie dostałem kopi protokołu.teraz chciałbym sie zwrocic z pisemna prosba do panów z :cop o wydanie kopi takiego protokołu wraz z dokladnym opisem miejsca znalezienia,opisem przedmiotu i dokumentacja fotograficzna.jednak nie wiem na jaka podstawe prawna sie powolac??chodzi mi o to zeby mi ktos podal dokladny numer paragrafu,artykułu? w ktorym wyrazie pisze,ze mi sie taki protokól nalezy.za wszelkie info bede wdzieczny.
pozdr.

Witam.
Należy zacząć od początku, czyli :
-na jakiej podstawie zgodnej z kpk zostało dokonane przeszukania w twoim mieszkaniu - czy jest to związane z prowadzonym postepowaniem przygotowawczym, /lub śledztwem - czy też były to czynności w tzw. niezbędnym zakresie z z tego co pamiętam art. 308 kpk - różnica polega na tym iż czynności można wykonać na podstawie : postanowienia prokuratorskiego- kopia postanowienia dla zainteresowanego, nakazu wewnętrznego policji lub legitymacji policyjnej - wtedy ta czyności musi być zatwierdzona przez prokuratora, lub też była inna przyczyna
- jesli pod twoją nieobecność dokonano czynności przeszukania - jaki dokument okazano Twojej Matce???
- czy pozostawiono Twojej Matce spis i opis rzeczy - który jest integralnym załacznikiem do protokołu przeszukania, powinny być w nim wpisane wszystkie zabezpieczone rzeczy, oraz ich cechy indentyfikacyjne, np, nr, symbol, długość, itp.
- czy f-sze pouczyli Twoją Matkę o mozliwości zgodnie z kpk otrzymania odpisu zatwierdznia czynności przeszuknia przez właściwego prokuratora??? - nie dotyczy to sytuacji kiedy postanowienie o przeszukaniu wydał sam prokurator
-uzyskanie odpisu dokumentów procesowych, zgodnie z kpk mogą otrzymać strony postepowania, czyli podejrzany lub poszkodowany - a Twoja rola jest jaka - musisz pilnie to ustalić - gdyż stronom postępowania przysługują zgodnie z kpk pewne prawa
-jesli chodzi o czas wykonania wszelkich specjalistycznych ekspertyz- żaden kodeks nie reguluje żadnych terminów - mowa jest o konieczności niezwłoczności wykonania takiej ekspertyzy - ale w rzeczywistości może to zamknąć się w granicach kilku lub kilkanastu miesięczy - słyszałem także o latach
Tak czy inaczj życze wytrwałości i powodzenia.
Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lipca 2007, 09:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

...........

Ostatnio edytowano czwartek, 30 października 2008, 00:21 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lipca 2007, 18:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

pablo11 napisał(a):
bardzo dziekuje wszystkim za okazaną pomoc.
wiec tak,po moim przybyciu do domu nie dopuszczono mnie do zadnych czynnosci które wykonywali :cop zostałem natychmiast zatrzymany i osadzony w areszcie,na szczeście wypuszczono mnie nastepnego dnia.postawiono mi zarzuty,mam status podejrzanego.z tego co wiem chyba na miejscu był prokurator z nakazem??ale pewnosci nie mam,moze tylko na poczatku?a pozniej juz nie?spis rzeczy jakis zostawili,ale jest niekompletny,jest w nim tylko kilka rzeczy,a zabrali duzo wiecej,duzo,duzo wiecej!!!! i nie mam na to zadnego potwierdzenia????w spisie widnieje tylko wpis np."karabin typu wojskowego z kolbą" a nie ze to mosin,wymiary itp.barak jakichkolwiek znaków szczególnych,np.przewiercony??sa wpisane tylko 2 sztuki a zabrali 6szt??wiec co robic w takiej sytuacji???
bede bardzo wdzieczny za okazana pomoc,chwilowo jestem na etapie poszukiwania pracy wiec nie stac mnie na adwokata,ale chyba bede musial sie jednak zapozyczyc i udac sie do niego na rozmowe,poniewaz widze tu razace uchybinia ze strony funkcjonariuszy :cop :cop
dzieki za okazana pomoc
pozdr.pablo11

Witam.
Teraz będzie Ci już ciężko udowodnić, że faktycznie zostało zabranych 6 kadłubków, a nie 2. Protokól podpisany został przez strony czynności ( z tego co mówiłeś Twoją Matkę), która podpisem w protokole przeszukania potwierdziła stan "faktyczny", oraz pokwitowała odbiór spisu i opisu rzeczy ( a szkoda mogła nie podpisać protokołu, lub też zgodnie z przysługującym jej prawem wnieść uwagi do protokołu, które winny być zapisane).
Trzymaj się ciepło Kolego - powodzenia. Myśle, żę faktycznie pomoc adwokata z "jajami" może być Ci potrzebna.
POzdrawiam - Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 08:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

mojej matki za nic nie winie,starsza kobieta z kad mogła wiedziec jak sie zachowac i co robic??w koncu nie codziennie ma sie przeszukanie w domu i wielki najazd sił policyjnych.
dziekuje wszystkim za okazana pomoc.
reasumujac faktycznie bede musial sie gdzies udac po pomac prawna,bo policja wyraźnie w moim przypadku naruszyla procedury ja obowiązujące.
a tak zupelnie z innej beczki,to prace tez starcilem z dnia na dzien przez ich złośliwość.nie dosc ze osadzili mnie w areszcie na 24h,to jeszcze zrobili najazd na mojego pracodawce w czego konsekwencji zostałem zwolniony z pracy.
jeszcze raz dziekuje
pozdr.pablo11

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 17:22 
Wielki Szpitalnik

Czytając powyższe posty nasunęło mi się pytanie. Czy w trakcie czynności operacyjnych (przeszukania mieszkania) w świetle prawa wolno korzystać z np. z kamery, dyktafonu, aparatu fotograficznego itd. aby zarejestrować ich przebieg? Oczywiście nie chodzi mi o korzystanie z tych rzeczy przez policję, tylko przez obywatela.

pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 22:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

tomato napisał(a):
Czytając powyższe posty nasunęło mi się pytanie. Czy w trakcie czynności operacyjnych (przeszukania mieszkania) w świetle prawa wolno korzystać z np. z kamery, dyktafonu, aparatu fotograficznego itd. aby zarejestrować ich przebieg? Oczywiście nie chodzi mi o korzystanie z tych rzeczy przez policję, tylko przez obywatela.

pozdrawiam
tomato

Witam.
Przeszukanie jest czynnością jawną czyli procesową ( a nie operacyjną ;) ). Czynność przeszukania zgodnie z kpk może być rejestrowana przez prowadzących czynność - ale nie słyszałem aby były obowiazywały jakieś zakazy dla obywateli u których czynność jest wykonywana.
Czyli , to co nie jest prawem zabronione - jest dozwolone ;) .
Jednakże ta prosta zasada też czasami nie jest do końca jasna dla niektórych organów :)
Pozdrawiam.
Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 lipca 2007, 03:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

.....

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]