Teraz jest poniedziałek, 22 września 2025, 01:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kultura Przeworska?
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2007, 20:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jakis czas temu kopiac za monetkami,przypadkiem znalazłem lezacy na wierzchu fragment kosci z wystającym z niej zelaznym gwozdziem (widoczne na zdjęciu ) cos mnie podkusiło zeby połazic trochę na allmetalu
i wyskoczyły mi takie złomy jak widać na fotkach, cos co kształtem przypomina siekierkę , gwóźdz , jakis hak. Ta kosc z gwozdziem wyglada mi na mi fragment grzebyka.
[ img ]
[ img ]

Co o tym sądzicie :que

Sorry za jakosc zdjec ale siadła mi cyfrowka i fotki robione telefonem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2007, 21:18 
Specjalista
Specjalista

Chyba jednak nie grzebyk - te byly zwykle robione z jednego kawalka kosci, najwyzej z kilku wartstw. Moze jakas inna okladzina, na przyklad rekojesc nozyka :que Czy to jest zdobione jakos, bo ze zdjecia naprawde niewiele wynika :)
A co do pozostalych to czort wie - takie fanty trafiaja sie niemal na kazdym polu... A czemu akurat te mialyby pochodzic z kultury przeworskiej? Jakas koncepcja :) ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2007, 21:42 
Generał Broni
Generał Broni

A czy trafiła sie jakas ceramika, bo najczęściej po niej mozna dokładnie określic szacunkowy wiek pozostalych znalezisk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2007, 23:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

Fotek niestety puki co nie uda mi się zrobic lepszych.

Kultura przeworska dlatego ze, smieci te zostały znalezione ok 600m od rzeki przy której na całej jej długosci rozlokowane są grodziska i cmentarzyska, w tym większa czesc datowana własnie na okres III-IVw.

Co do ceramiki , juz dawno przestałem zwracać wiekszą uwagę na kawałki skorup walające się po polach, nie przygladam im się jakos specjalnie, jak są to dobrze bo jest wieksza szansa na monetki i tyle ;)

A z grzebykiem skojazyło mi się to dlatego ze w pewnej ksiazce są rysunki bardzo podobnych - [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 sierpnia 2007, 00:17 
Specjalista
Specjalista

Michał_R napisał(a):
A z grzebykiem skojazyło mi się to dlatego ze w pewnej ksiazce są rysunki bardzo podobnych

Michale,
miales racje - te "rzymskie" faktycznie bywaja skladane z kawalkow i spajane zelaznym trzpieniem! :1
Zwracam zatem honor - Twoja identyfikacja jest nawet bardziej niz prawdopodobna :D. Ale tak czy owak daj jakies przyzwoite zdjecie tego fantu, jak juz bedziesz mogl! :) .

P.S.
A skorup lepiej nie lekcewazyc, zeby nie okazalo sie ze buszujesz po jakiejs prehistorycznej osadzie lub cmentarzysku, skoro tyle ich masz w okolicy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 sierpnia 2007, 11:14 
Specjalista
Specjalista

Michale - nie lekceważ skorupek, które jak mówisz walają się wszędzie. To istotny znak, ze mogłeś wkopać się w cmentarzysko właśnie kultury przeworskiej. Te elementy mogą, choć nie muszą być wyposażeniem grobowym, należy jednak zachować w tym względzie szczególną ostrożność.
Trzeba wiedzieć, że w tym okresie mężczyzn grzebano z bronią, którą przed włożeniem do popielnicy rytualnie niszczono, zwijając np. miecze, lub groty oszczepów w harmonijkę albo obręcz. Kobietom oprócz elementów stroju wkładano przybory, jakimi posługiwały się w codziennych zajęciach, a w późniejszych okresach drewniane kasety z metalowymi okuciami zamków. Analogicznie postępowano z rzemieślnikami i ich narzędziami.
Apeluję, abyś zwrócił szczególną uwagę na powyższe rzeczy i w przypadku wątpliwości raczej powiadomił odpowiednie służby, zamiast eksplorować stanowisko archeologiczne, co może się skończyć dla Ciebie nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]