Korup:
Po wojnie lotnisko było eksploatowane jako ... też lotnisko szybowcowe :) Część starszej części obecnej kadry szybowcowej w Polsce zdobywala uprawnienia wlasnie w Lęborku. Wszystko skończyło się pod koniec lat 50-tych, lub 60-tych - nie pamiętam dokładnie, kiedy. Zaraz potem część lotniska używano jako poligon/strzelnicę LWP - ale trwało to krótko.
W tej chwili nie ma tam żadnych nawet najmniejszych pozostałości po hangarach lub jakichkolwiek innych budynkach. Wiem, że jakiś "ktoś" kopał z wykrywaczem w miejscu, gdzie hangar stał i wyciągał bardzo fajne rzeczy, ale ja sam nie wiem, gdzie stały budynki.
Sam teren lotniska jest moim zdaniem unikatem, bo w 100% porastają go
chrobotki i wrzosy. Gnieniegdzie rośnie sobie jakaś pokrzywiona sosenka albo coś, co przypomina kosodrzewinę, ale nią nie jest. Płaski teren, ale kto raz wybierze się tam na przełaj na spacer, zgodzi się ze mną, ze teren jest przepiękny.
Po tym, jak lotnisko przestalo być poligonem LWP, w jednym jego narożniku założono działeczki dla ludzi "z miasta" :)) (ale to mały % samego lotniska). Jakies 10 lat temu budowano obwodnicę Leborka i przecięto nią również lotnisko, ale zaraz obok tych działek, także "nic się nie stało" - i tak infrastruktura lotniska była w jego innej części. Kilka lat temu miał się tam odbyć "przystanek Woodstock", ale całe przedsięwzięcie zostało zgniecione przez lokalnych księżuli - dlatego przystanek jednego roku się nie odbył w ogóle.
Na mapie poniżej lotnisko to ta ciemna, brązowa plama na południe od skrzyżowania drogi z lęborka i drogi mosty-lubowidz (źródło: mapa.szukacz.pl).
Na "wyciągu" z Google Earth, lotnisko to ta brązowa plama pod napisem MOSTY. Koordynaty GPS masz na samym dole tego GoogleEarth.
Pozdrawiam,
Darmatt
[ img ]
[ img ]