Teraz jest czwartek, 18 czerwca 2026, 11:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 20:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To w koncu pytasz o ceny czy o miejsca, w ktorych mozna spotkac oferty wykrywaczy?
Nie mowimy tu przeciez o odniesienach do cen na aukcjach... :polbie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

To ja zadam pytanie z zupełnie innej beczki:
Jeżeli nie aukcje i fora to gdzie można szukać używanych wykrywek a już tym bardziej orientować się w ich cenach (tym bardziej polskich produktów) :que

Ja żadnej alternatywy nie widzę :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 22:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

damiano napisał(a):
To ja zadam pytanie z zupełnie innej beczki:
Jeżeli nie aukcje i fora to gdzie można szukać używanych wykrywek a już tym bardziej orientować się w ich cenach (tym bardziej polskich produktów) :que

Ja żadnej alternatywy nie widzę :(

Mozna i w ten sposob...i to niestety prawda :(
O, moze ktos otworzy cos w rodzaju komisu uzywanych wykrywek? ;D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 23:37 
Generał Broni
Generał Broni

@szymo
Byłoby naprawdę niezłe przedsięwzięcie :1
Bez precedensu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 19:48 
Kapitan
Kapitan

chciałem jeszcze zapytać czy nikt z was nie ma instrukcji do firsta lub wie gdzie ją można znaleźć w sieci?
chodzi mi o zrobienie skanu
jeśli tak to proszę o kontakt na pw lub e-mail

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 20:57 
Generał Broni
Generał Broni

maksiusta napisał(a):
chciałem jeszcze zapytać czy nikt z was nie ma instrukcji do firsta lub wie gdzie ją można znaleźć w sieci?
chodzi mi o zrobienie skanu
jeśli tak to proszę o kontakt na pw lub e-mail

Pisz albo najlepiej dzwoń do producenta :D
Bo kto inny ją będzie miał jak nie producent :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 21:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

ja mam :-)
Cytuj:
Rutus First – instrukcja obsługi

Rutus First jest wykrywaczem zaprojektowanym z myślą o początkujących eksploratorach wymagających prostego, niedrogiego ale jednocześnie nowoczesnego, skutecznego wykrywacza porównywalnego z produktami renomowanych firm zagranicznych w tej kategorii cenowej (do 1000zł). Znając te potrzeby, będąc aktywnym poszukiwaczem od ponad 17 lat i posiadając wysokie doświadczenie w projektowaniu wykrywaczy (brałem udział w projektowaniu dwóch polskich, znanych i dobrze ocenianych konstrukcji) wyszedłem im na przeciw. Rutus First jest pierwszym polskim wykrywaczem opartym na nowoczesnych, stosowanych przez wiodące firmy koncepcjach układowych, w którym położono nacisk na przystępną dla każdego poszukiwacza cenę oraz jakość wykonania pozwalająca cieszyć się chwilami spędzonymi na poszukiwaniach. Koncepcja układowa opiera się na zasadzie działania dwukanałowego dynamicznego wykrywacza z odpowiednimi filtrami których charakterystyka pozwala za zmniejszenie do minimum wpływ gruntu na pracę wykrywacza. Zastosowanie mikroprocesora do obróbki informacji pozwoliło na zmniejszenie do minimalnych wartości zakłóceń i szumów pochodzących od układu elektronicznego oraz na uzyskanie wysokiego poziomu stabilności całości wykrywacza. Dodatkowym atutem tej konstrukcji jest funkcja "pin-point" pozwalająca na szybkie określenie dokładnej lokalizacji znalezionego przedmiotu.
Nowoczesna budowa układu elektronicznego wysoka trwałość konstrukcji mechanicznej oraz znakomity (niespotykany na polskim rynku) stosunek jakość / cena stawia ten wykrywacz na wysokim miejscu jeżeli chodzi o atrakcyjność oferty.

"Płytkich dołków i cennych znalezisk"

Arkadiusz Rutyna

Użytkowanie Wykrywacza

Włącznik wykrywacza jest zintegrowany z pokrętłem "głośność". Po włączeniu wykrywacz sygnalizuje stan baterii odpowiednią ilością sygnałów dźwiękowych. Jeden sygnał - baterie poniżej 10%, dwa - poniżej 30%, trzy - baterie poniżej 50%, cztery - baterie powyżej 50%. Istnieje możliwość regulacji długości podłokietnika poprzez wyciągnięcie przetyczki plastikowej, ustawieniu odpowiedniej długości i powtórne jej włożenie. Długość wysięgnika powinna być dobrana do wzrostu a kabel połączeniowy z sondą nie powinien być luźny na rurce wysięgnika.
Po ustawieniu odpowiedniego poziomu głośności, czułości (zalecane max.) oraz dyskryminacji wykrywacz jest gotowy do pracy. Jeśli wykrywacz przy zmianie wysokości sondy nad gruntem reaguje na obecność gruntu należy zwiększyć poziom eliminacji gruntu. Ponieważ jest to wykrywacz pracujący w trybie dynamicznym wymagany jest ruch sondy wykrywacza względem podłoża. Optymalna prędkość poruszania sondą wykrywacza to około 1m/s. Jeśli w obrębie wykrycia znajdzie się przedmiot metalowy nie odrzucony przez układ dyskryminacji to wykrywacz zasygnalizuje jego obecność sygnałem akustycznym. W czasie poszukiwania przycisk "pin-point" nie może być wciśnięty. Aby określić dokładnie miejsce znaleziska należy odsunąć sondę na odległość 50cm, nacisnąć przycisk i trzymając wykonać ruch na krzyż nad miejscem znaleziska. Wykrywacz zapamięta max. poziom sygnału i będzie dawał sygnał tylko jeżeli sonda będzie nad środkiem przedmiotu.

Elementy Regulacyjne:

- głośność;
- czułość;
- dyskryminacja;
- grunt
- przycisk „pin-point”

Wykrywacz zaopatrzony jest w gniazdo słuchawkowe.

Zasilanie:

4 "paluszki" - zalecane baterie alkaliczne. Czas pracy około 10 godzin na zwykłych bateriach.

Sonda

Wodoszczelna z koncentrycznym układem cewek, ekranem grafitowym
oraz przedwzmacniaczem wykonanym w technologii SMD śr. 24cm.

Zasięgi

złota obrączka śr. 20mm 23cm
boratynka 20cm
moneta srebrna śr. 23mm 25cm
hełm stalowy 90cm

Cena: 599 PLN

Instrukcje wysłał mi kiedyś użytkownik Bisu :)

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 października 2007, 12:10 
Kapitan
Kapitan

wielkie dzięki sauroon! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 października 2007, 19:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jak byś miał jakieś problemy z obsługą to wal na pw, chętnie pomogę :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]