Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 02:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bardzo ladna kurteczka -gratuluje,
Jezeli sie nie myle to taki naramiennik oznacza korpus kadetow.

61 p.p. jestem pod wrazeniem ze taki z ciebie majster, masz zdjecia rogatki przed remontem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 16:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hmm w sumie dziwna sprawa z tą kurtką. Jest bardzo nietypowa, z początku myślałem że jest to kurtka kadetów letnia wprowadzona w 1938 roku, ale zapomniałem że one nie miały naramienników z żółtą wypustką, może to jakieś odstępstwo od regulaminu ? bo kieszenie są prawidłowo uszyte bez kontrafałdy.
Inna myśl kieruje na szkoły podchorążych, z tym że piechota miała naramienniki żółte z granatową wypustką , czyli odwrotnie niż na kurtce Łukasza.
Natomiast jeżeli chodzi o szkołę podchorążych artylerii przeciw lotniczej to w 1938 roku przyznano im naramienniki barwy zielonej z żółtą wypustką. ( na pewno te resztki naramienników są granatowe a nie ciemno zielone ? )

Niestety nie mam zdjęcia swojej rogatywki przed naprawą, niemiałem wtedy cyfrówki.
Pozdrawiam "61PP"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 16:53 
Pułkownik
Pułkownik

Kolejna świetna sprawa ...
Moim zdaniem to bankowo jakaś garnizonowa podchorążacka (zawodowa), pytanie tylko o rodzaj broni. Korpus Kadetów odpada , oni mieli zupełnie inne kurtki (patrz foto niżej). Wpierw pomyślałem o SP piechoty, ale faktycznie tam był naramiennik żółty z galonem niebieskim, trzeba spojrzeć w książkę co to było. Ale na pewno klasa, rzadko kiedy widać gdziekolwiek galowe kurtki podchorążych zawodowych z naramiennikami w kolorach broni. Zielony to ogólnie artyleria, wiec może faktycznie tak jak mówi 61pp. Ino tylko pytanie czy Toruń czy Włodzimierz Wołyński ?

Korpus Kadetów we Lwowie jak dobrze kojarzę fotkę:
[ img ]

Ostatnio edytowano wtorek, 6 listopada 2007, 17:05 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 16:57 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

Słuchajcie... naramienniki były rzeczywiście ciemnozielone z żółtą wupustką. Dopiero przy dobrym świetele to ładnie widać!

61PP, piszesz, że art.p.lot. dostala prawo do noszenia takich naramienników w 1938r., a coś dokładniej? Kurtka z marca... Ewentualnie, wiedzieli wcześniej o nowych przepisach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 17:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Noo jak są zielone to stawiam na szkołę podchorążych artylerii p.lotniczej po 38 roku :1
Nie wiem kiedy dokładnie , w jakim miesiącu wprowadzono ten przepis, wiadomo mi tylko że z 38 rokiem wprowadzili im takie naramienniki.

PS: Bolek zgadza się kadeci mieli granatowe kurtki ze stójką ale po 38 roku mieli też letnie w kolorze khaki kroju ogólnowojskowego ale z kieszeniami bez kontrafałdy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 18:53 
Pułkownik
Pułkownik

Pasują tylko dwie opcje do tych kolorków:
-> Centrum Wyszkolenia Artylerii Przeciwlotniczej w Warszawie (1930-1936)
-> Szkoły Podchorążych Artylerii Przeciwlotniczej i Centrum Wyszkolenia Obrony Przeciwlotniczej w Trauguttowie k. Brześcia nad Bugiem (1938-39)

A że metka mówi 1938 no to sprawa jasna ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 20:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No to tylko zostalo kupic oryginalne naramienniki i bedzie naprawde rarytas. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 20:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

61P.P. napisał(a):
Berlin przy Twojej rogatywce otok był pierwotnie brązowy ? czy granatowy spłowiały ? ( granatowy aksamit płowieje na kolor brązowy). Różnic w aksamicie jako samym materiale nie ma, może się różnić jedynie odcień danego koloru, np zielony aksamit powojenny jest w nieco innym odcieniu niż ten przedwojenny. Przed wojną aksamitne otoki były tylko w artylerii czyli zielone oraz w pociągach pancernych,wojskach samochodowych oraz u saperów koloru czarnego, wszystki inne formacje miały przepisowo otoki sukienne. Dane wg. Dz.R.W.32/1930.

moja miała czarny kolor przechodzący w brąz ale to pewnie od starości.. teraz jestem zły ze sie jej pozbyłem bo mogłem dołożyć do bluzy porucznika sapera i byłby lekko kombinowany komplet ;)

Łukasz elegancka ta bluza... moja też pewnie czeka na mnie w jakiejś zapomnianej szafie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 21:20 
Pułkownik
Pułkownik

pawcio75 napisał(a):
No to tylko zostalo kupic oryginalne naramienniki i bedzie naprawde rarytas. :1

O zwykłe naramienniki przedwojenne bądź np. patki piechoty wz.36 cieżko... a artyleria p.lot.- ja wysiadam :D Chyba, że kiedyś wielkim fartem... Cuda się zdarzają!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 23:14 
Pułkownik
Pułkownik

Podpytałem nieco kolegów, którzy lubią drążyć tematy metryk ... jeden odpisał coś takiego - może Ci się Łukasz przyda w poszukiwaniach:

Cytuj:
[ img ]

To może być kurtka porucznika Stanisława Silkiewicza, drugiego dowódcy batalionu "Kiliński", ciężko rannego w walkach o Cristal w Al. Jerozolimskich 14 IX 1944, zmarłego z ran 17 września; odznaczonego VM, pośmiertnie awansowanego na kpt.

Kurtka z Państwowych Zakladów Umundurowania, z salonu przy Krakowskim Przedmieściu 11 (drugi salon otwarty pod koniec lat 30.; pierwszy był - rzecz jasna - w kamienicy Zamojskiego Nowy Świat 69, gdzie mieliśmy szczęście aranżować spektakl 1 września).

Cytuj:
"Państwowe Zaklady Umundurowania w Warszawie
Oddział sprzedaży: ul. Krakowskie Przedmieście 11
telefon Nr 5-16-16
Ubiory wojskowe i cywilne. Przybory i ozdoby wojskowe. Artykuły podróżne. Bielizna, obuwie i galanteria męska. Broń i Amunicja. Duży wybór. C e n y k o n k u r e n c y j n e.
Dla PP. oficerów czynnej służby sprzedaż na 6-cio miesięczne raty."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 01:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Berlin napisał(a):

moja miała czarny kolor przechodzący w brąz ale to pewnie od starości.. teraz jestem zły ze sie jej pozbyłem bo mogłem dołożyć do bluzy porucznika sapera i byłby lekko kombinowany komplet ;)[/quote]

No to jest czego żałować, ale wszyscy całe życie się uczymy :) ... a i tak głupimi umieramy.

Łukasz, znam gościa który ma patki art.p.lot wz.36 identyczne jak na mojej kurtce (z tego samego źródła) którą niedawno pokazywałem na PS, tylko jest problem tego typu, że gość raczej rzadko coś sprzedaje, a jak juz to daje wysokie ceny albo interesuje go wymiana, ale myśle że i tak do Twojej kurtki warto byłoby nieco dopłacić żeby mieć ładny komplecik ;) On co roku pokazuje się na poznańskim jarmarku z tymi patkami i z dużą ilością odznak i orzełków bo to jego temat, nigdzie indziej go nie widuje na giełdach. Stan patek bdb- praktycznie taki stan jak moich.

Bolek ciekawe wiadomości zdobyłeś, jeżeli to faktycznie ten człowiek, to bardzo ciekawa historia. Sam też staram się zdobywać wiadomości o pierwszych właścicielach fantów :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 22:39 
Pułkownik
Pułkownik

Łukasz zainwestowałem w Twoją zagadkę, kupiłem dziś idąc na obiad za całe 4 zeta książkę "Batalion Kiliński AK 1940-1944". Wydana przez PWN w Wawie w 1986 roku, autor: Bronisław Lubicz-Nycz, 300 stron. Jest o "Szarym" Silkiewiczu w niej sporo, wygląda że to była bardzo barwna postać tego batalionu AK. Z pobieznych oględzin wynika że był m.in. instruktorem konspiracyjnej Szkoły Podchorążych, d-cą grup szturmowych batalionu. Tytuł oficerski otrzymał w czasie wojny w AK, więc ta kurtka pewnie jest z okresu przerwanej służby w szkole. Pewności jeszcze nie mam, ale non stop przy nazwisku Silkiewicz pojawia się temat artyleria przeciwlotnicza - szanse więc rosną szybko. Z pobieżnych oględzin jest nieco chaosu - w książce wpierw występuje jako ogniomistrz artylerii plot (odp. sierżanta), później jako podchorąży, a dalej jako podporucznik i porucznik - trochę mi ten ogniomistrz nie pasuje, ale wsio się sprawdzi. Jest też zdjęcie gościa. Temat mnie tak zaciekawił, że chętnie poszperam dalej.

Jak się okaże to prawdą, to może warto pomyśleć nad zainteresowaniem tematem Muzeum Powstania Warszawskiego ? Pewno za tymczasowe wypożyczenie coś byś tam ugrał - może fachową renowację kurtki? Albo pełne dane gościa z kopią fotek ? Warto podumać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 18:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Panowie czy ma ktoś zdjęcie szelek tornistra wz25 lub 27 chodzi mi o mocowanie- jedna z szelek był zapinana na 'uszko' a druga??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2007, 01:08 
Pułkownik
Pułkownik

Zwykle jedna jest na oczko a druga normalnie jak trok, ale widziałem też pozotałe opcje - 2 oczka i 2 troki. Nie wiem jak jest poprawnie ale chyba 1 oczko + 1 trok ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2007, 18:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No właśnie przy moim są dwie szelki z 'uszkiem' ale tylko jedno zapięcie - haczyk, a drugie to zwykłe zapięcie- szukam fotki jak to było połączone: zapięcie-szelka

p.s jestem w trakcie 'renowacji' tego tornistra i początki wyglądają zachęcająco, jak skończę to sie pochwale i poczekam na opinie speca 61pp ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]