Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 04:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 stycznia 2007, 13:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pokrzywy lubią azot w glebie, a azotu najwięcej jest z moczu. Więc w miejscu gdzie było gospodarstwo/gospoda pokrzywy mogą rosnąć jeszcze bardzo długo po zniknięciu zabudowań. W górach podobną rośliną wskaźnikową jest szczaw.
Zdrówko!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 11:34 
Szeregowy
Szeregowy

W ziemiankach jest dużo grzybów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 00:20 
Szeregowy
Szeregowy

Mam nadzieję, że wybaczycie odkopanie topiku sprzed kilku miesięcy, ale nie znalazlem w poruszanych juz dyskusjach (w tym i analogicznym wątku) odpowiedzi na nurtującą mnie kwestię. Czy wg Wasze doświadczenia polany w środku lasku są interesującym miejscem na poszukiwania? Czy taka intrygująca mnie polana widoczna np. na google earth może być tropem - coś tu było, czy po prostu prowadzono wycinkę drzew od środka? To samo pytanie odnośnie lasku wyciętego niemal w szachownicę. Czy tak może wyglądać nieistniejąca już wieś łazowa (nie wiem czy to profesjonalne określenie, ale chodzi mi o łazy jako grunty uprawne na miejscu wyciętego/spalonego lasu), ślady osadnictwa leśno-łanowego?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

edit: Jeszcze jedno pytanie po analizie google earth. Czy las, w którym partia drzew tworząca koło (nie okrąg) jest wyższa i znajduje się w środku czworokąta zapelnionego drzewami niższymi (może inny gatunek), a ten z kolei znajduje w lesie drzew tej samej wysokosci co to wewnętrzne koło to możemy mieć do czynienia z jakims celowym działaniem człowieka wskazującym skarby;))) Czy to tylko skutek naturalnego uszktałtowania terenu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 11:01 
Weteran
Weteran

Polanki mogą być ciekawe jako naturalne miejsca do obozowania, jako miejsca charakterystyczne, czyli warte przeszukania.
Czasem się jednak zdarza, że polanka wyglądająca dobrze na mapie w rzeczywistości okazuje się obniżeniem terenu o charakterze podmokłym.
Wtedy przechodzimy do planu B, czyli kombinujemy, czy aby nie jest to miejsce spadku meteorytu :)

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 19:40 
Moderator
Moderator

no, zawsze zostaje jednak to, że tam gdzie dzisiaj jest las 100 lat temu mogła byc wieś, a 1000 lat temu ho-ho, co tam mogło być. A polanka... ile lat może mieć polanka?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 19:52 
Wielki Szpitalnik

W miejscowości gdzie mieszkałem też była polanka. Jeszcze kilkanaście lat temu służyła za wiejskie boisko. Teraz już zarosła. Pamiętam, jak starsi mówili, że to miejsce było stałym obozowiskiem wędrujących taborów cygańskich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 21:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z polankami, kępami większych drzew - to bardziej skomplikowana sprawa. Zależy to np. od rodzaju rębni (ścinki drzew) zastosowanej w danym oddziele leśnym. Jeśli już coś, to bardziej pomocne mogą być mapy leśne z zaznaczonymi wydzieleniami leśnymi. Są to dość stare granice, często odpowiadające strukturze przestrzennej sprzed nawet kilkuset lat. Choć powinni sie wypowiedzieć zawodowi leśnicy obecni na naszym forum.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 grudnia 2007, 01:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

w dzisiejszych czasach nie wykonuje sie(najczęsciej) rębni całkowitej. w starszym drzewostanie wycina sie tzw gniazda o powierzchni ok 15 arów. z lotu ptaka moga wyglądać jak szachownica poniewaz często tak sa wycinane. coraz częsciej zostawia sie podczas zrębukępy starszycz drzew. jak napisał poprzednik polany moga( najczęsciej są na moim terenie) być to podmokłe tereny nienadające sie do obsadzenia i służace min jako ostoja zwierzyny.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 18:25 
Sierżant
Sierżant

Z bagnami to bym się zastanowił bo wiadomo jak głębokie mogą być, choć w nich na pewno jest największa historia pochowana historia lepiej poszukać wysuszonych bagien to będzie na pewno ciekawe w takim miejscu kopanie. Jeśli chodzi o leśników to sądzę że najbardziej nanas się złoszczą o te doły co poniektórzy zrobią i nie zasypią ich po zakończeniu penetracji ja nawet na polu jak wykopie dół to go potem zasypuje a śmieci w reklamówkę i potem do śmietnika sądzę że takich rzeczy jak ja robię robi sporo osób jak byśmy wszyscy tak robili to byśmy w ludzi oczach którzy naszego hobby nierozumieją to by się nas nie czepiali zwłaszcza chodzi o właścicieli pul ,pastwisk u których chodzimy :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: szukanie w lesie
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 22:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A co myślicie o poszukiwaniach w okolicach bunkrów?

Znam miejsca, gdzie jest kilka bunkrów, w około są same pola, drzewa rosną tylko przy bunkrach ale najprawdopodobniej w okolicach tych bunkrów wysypywano ziemię i jeśli coś tam jest to raczej głęboko. Jak radzicie, czy przeszukiwać okolice bunkra czy wylecieć na pole ?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 23:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Hans, w okolicach żelbetonowych fortyfikacji z reguły wychodzą pozostałości z ich budowy (między innymi pręty zbrojeniowe, gwoździe z szalunku, itd, itd). Do tego niezliczone ilości drutu kolczastego. Reszta już zależy od terenu na jakim się znajdują (czy toczyły się na nim działania wojenne).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 marca 2012, 00:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

No właśnie...
Już wykopałem pełno takich drobiazgów ale znalazłem monetę i łuskę z lat 20-tych a oprócz tego pełno kawałków drutu i innych śmieci. Ale są może jakieś zasady przeszukiwania takich terenów?
Np. przeszukanie strony na którą jest skierowany bunkier, skosy okopów czy "zaplecze" bunkru. Same okopy wiadomo, ziemia się osunęła, zarośnięcie krzakami i inne ale może ma ktoś jakieś doświadczenie w takich miejscach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 marca 2012, 00:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Hans. napisał(a):
Ale są może jakieś zasady przeszukiwania takich terenów?
Np. przeszukanie strony na którą jest skierowany bunkier, skosy okopów czy "zaplecze" bunkru. Same okopy wiadomo, ziemia się osunęła, zarośnięcie krzakami i inne ale może ma ktoś jakieś doświadczenie w takich miejscach?

To znowu zależy czy "bunkier" brał udział w walkach, czy w jego okolicach coś się działo.

Hans, a w rejonie jakich umocnień chodziłeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 marca 2012, 11:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Konkretnej historii tej okolicy nie znalazłem ale bunkry stoją niedaleko siebie ustawione w stronę drogi. To były bunkry przygraniczne więc może się tam coś działo. Zresztą niektóre z nich są uszkodzone i w okolicach są leje po bombach.
Matthias ja dopiero zaczynam więc to są pierwsze po jakich chodzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 marca 2012, 11:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dobrze, a powiedz mi w jakiej miejscowości są te obiekty?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]