Teraz jest środa, 25 marca 2026, 05:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 10:23 
Generał Broni
Generał Broni

Ten pierwszy z prawej, ten najbliżej to jest barzo stary. Podejrzewam, ze jest z XVI - XVII wieku. Stare szkło pokrywa się czymś w rodzaju patyny. Tym czymś jest opalizacja.
Karczmiaki sprzed 100 - 150 lat były lane w formę a te były wydmuchiwane i są zawsze z niedokońca czystego szkła.
czyste było za drogie na kieliszki do knajpy.
Przez długi czas pijano w ceramicznych naczyniach.
Dopiero jak szkło III kategorii potaniało zaczęto na szerszą skalę robić kieliszczki szklane. Miały ten plus że widać w nich było ile jest wódki lub innego napitku i świadczyły o rzetelności karczmiarza.
Znane są co prawda zamówienia w hutach szkła składane przez karczmiarzy by zrobi dla nich odrobine mniejsze kieliszki..... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 12:41 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

co prawda nie o karczme chciałem zapytać ale spotkałem sie z czym takim:
mianowicie pewien ksiądz chciał wyremontować kościółek i zrobić go tak jak on wyglądał z czasów budowy a pochodzi z XIVw i długo szukał w materiałach kościelnych i nie tylko i gdy zgromadził wszystkie dane a przy okazji różne dane z całej okolicy łącznie z innymi kościołami czyli całą obecną parafie uznał że to bardzo ciekawe co odnalazł i postanowił wydać książke i co ciekawe w tej książce jako chłopiec przeczytałem że właśnie w XIVw w okolicy pewnej wsi była kopalnia złota ,niestety nie mam już tej książki ale wiem że ksiądz jeszcze żyje czy myślicie że warto ten temat pociągnąć czy mogli wytapiać sztabki na miejscu czy w okolicy i może coś ukryli może macie jakąś wiedze na temat starych kopalń złota i wytopu
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 00:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ostatnio namierzylem na mapie Messtischblätter moja pierwsza w zyciu karczme. Stala ona na skrzyzowaniu drog, a nie daleko niej stal folwark. Sprawdzilem zdjecia satelitarne tego terenu na geoportalu oraz geoserwerze i pokazalo lasek co mnie bardzo ucieszylo.Poniewaz nie posiadam jeszcze GPSa plan dojazdu wyznaczylem sobie za pomoca serwisu mapa.targeo.pl Zadowolony udalem sie na miejsce i nie mialem wiekszego problemu z jej odszukaniem gdyz do dzisiaj zachowaly sie resztki piwnicy lub tez wejscia do karczmy, niestety po wlaczeniu solarisa euforia szybko opadla nie dosc ze teren byl bardzo zasmiecony przez miejscowych (smiecie z wymieszanymi pozastalosciami pokarczemnej czerwonej cegly) to jeszcze na okolicznych polach bylo mnostwo wysokiej trawy ze zmineralizowana gleba przez co wykrywacz ciagle swirowal i wrocilem z wypadu z totalnym zerem. Mimowszystko jestem dobrej mysli i bede ta miejscowke atakowal na wiosne.

Tylko pozostaje pytanie czy jezeli jest to karczma folwarczna to beda wychodzic jakies monetki? (w karczmach folwarcznych czesto placono bonami emitowanymi przez wlascicela folwarku)

polozenie karczmy [ img ]

fotka z wypadu (w glebi widac mnostwo fantow butelki pet,sloiki itp)
[ img ]

Ostatnio edytowano piątek, 14 grudnia 2007, 11:11 przez szaniec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 02:37 
Szeregowy
Szeregowy

Warto zaopatrzyć się w malutką cewkę, taką 8 cm....
Daje możliwość wyłuskiwania z zaśmieconego miejsca precjozów.
Jak masz jakieś kłopoty z językiem bądź z czymś innym to daj znać..... chętnie wezmę udział...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]