Teraz jest czwartek, 26 marca 2026, 05:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 00:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam Poszukiwaczy!
konstrukcja kamienna może świadczyć o wiekowości miejscówki, chyba że jest to tylko kamienna podmurówka a reszta obiektu była drewniana z młodszej epoki. Może warto pójść tropem żaren, które tam jeszcze są, może ktoś z forum, albo jakaś mądra głowa z muzeum lub uniwerku umiałby przypisać im czasy w jakich dany typ był używany i po problemie z metryką! Nasze ziemi przeżyły niejedną zawieruchę dziejową i niejedna miejscowość nie zdążyła zaistnieć na nowożytnych mapach, więc nie zdziwiłbym się jakby w bonusie do tego młyna była dołączona wioska ;)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 13:07 
Specjalista
Specjalista

Pierwszym konkretem, który brano pod uwagę przy lokalizacji młynów wodnych był odpowiedni ciek wodny, z odpowiednio silnym nurtem, szerokością i dostępem. To chyba logiczne. Nie zawsze szło to w parze z lokalizacją wsi. Co więcej, ze względów marketingowych wskazane było, aby taki młyn znajdował się nie w samej wsi, ale tam, gdzie tych wsi obsłuży najwięcej. Często więc lokalizowano je przy drogach dojazdowych lokalnych. Nie sugerujcie się współczesną lokalizacją – to sygnał, że obecna zapomniana leśna dróżka, pełniła niegdyś ważną rolę komunikacyjną pomiędzy miejscowościami. Innym nie mniej ważnym czynnikiem o którym wspominał ktoś kiedyś było spiętrzanie wody i tworzenie terenów zalewiskowych, na które w granicach samej wsi ze względów ekonomicznych patrzono niechętnie. Też „mam” taki młyn (a w zasadzie jego pozostałości) w środku lasu, lokowany w XIV, działał do zakończenia IIwś. Dzięki tej lokalizacji obsługiwał kilka największych miejscowości w okolicy, ale jak spojrzymy na współcześnie wytyczone trakty komunikacyjne – to faktycznie można się zastanawiać – komu potrzebny młyn w środku lasu?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 13:27 
Generał Broni
Generał Broni

Zostaje tylko pojsc i poszukac. Przy młynie/wiartaku zawsze cos ciekawego wpadało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 20:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Aygon napisał(a):
Zostaje tylko pojsc i poszukac. Przy młynie/wiartaku zawsze cos ciekawego wpadało.
Nie zawsze niestety.Mozna przyjac ze mlyny zaznaczone na powszechnie przez poszukiwaczy uzywanych mapach sa juz przeszukane,ale mnie udalo sie namierzyc dwa mlyny na niewielkiej rzeczce-wlasciwie to struga ktora na upartego mozna przeskoczyc- ktore funkcjonowaly do polowy 19-go wieku i klops kompletny,niestety.Raczej nikt tam do tej pory nie szukal o jednym wiedza tylko osoby ktore interesuja sie lokalna historia,o drugim do niedawna tylko ja wiedzialem.Miejsce co prawda blisko jednej z glownych drog,ale tak usytuowane ze nawet ze smieciami trudno tam dojechac...Trafilo sie kilka guzikow,kilka nieciekawych drobniakow,troche zlomu i na razie to wszystko...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 21:11 
Generał Broni
Generał Broni

Zależy od szczęścia ale jak się nie zobaczy to się nie przekona. Mi akurat zawsze na młynie wyszedł jakiś ciekawy moniak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 23:05 
Podporucznik
Podporucznik

bywa tez i tak ze taki obiekt stal na palach.zapadl sie w blotko czy jak tam i wtedy szukanie tylko w korycie rzecznym.sito,szpadel i wio!ja tak robilem a wykrywka sie opalala na brzegu.z tego co wiem robiono podsypke pod kolo mlynskie,kamienie,itp.moze Twoj mlyn nigdy nie mel?bez obdukcji ni to.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 23:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wiadomo przecież, że niezależenie od (nie)przyjemnych doświadczeń z młynami grzechem byłoby nie przeszukać miejsca tego typu, a to czy się coś znajdzie to już inna sprawa. Ten temat natomiast założyłem w związku z myślą o dyskusji na temat dość nietypowej (moim zdaniem) lokalizacji młyna w środku lasu z dala od wiosek :)

Ostatnio edytowano czwartek, 10 stycznia 2008, 23:39 przez HauAs, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 23:30 
Podporucznik
Podporucznik

i bardzo dobrze.kilka mlynow jeszcze mi zostalo do przecwiczenia,ze tak to okresle.gdyby nie snieg byli bysmy w podobnej sytuacji.z doswiadczenia jakiegos tam wiem ze ilosc zalegajacych przedmiotow w niecce kola mlynskiego i jego okolicy swiadczy o przerobie produktu.w moim przypadku bylo troche monet ale i masa guzikow,masa.mlyn takze daleko od siedzib ale jedyny w swoim rodzaju.naprawde duzo mowi teren,waly,niecki,staw z zapora,groble i wzniesienie najblizsze.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]