Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 22:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 12:21 
Generał Broni
Generał Broni

Odpisuję tu na kilka ostatnich postów, zarówno Van Wordena, Indiany Jonesa, FDJ'ta, jak i innych uczestników dyskusji

Dajcie w takim razie - poza komentowaniem, że "tak nie" i "daj se w takim razie spokój" jakąś własną wersję, scenariusz tego jak miała by wyglądać waszym zdaniem ta ustawa, co powinno być w niej zmienione - na co, czyli nie tylko krytyka ale propozycja zmiany....
Bardzo proszę - przecież ja nie chcę przewalczyć na siłę swego zdania. Będę starał się was przekonać ale jeśli argumenty innej osoby zostana przyjęte przez ogół to pójdziemy w tym kierunku...

Zapraszam zatem do przedstawiania swoich propozycji. Propozycji zaznaczam a nie krytyki...........

Darz Dół

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 12:25 
Generał Broni
Generał Broni

Z tą reprezentacją innych trafiłeś w sedno panie Kocio !
Chyba nie czujesz się reprezentantem całego środowiska poszukiwaczy pisząc te swoje elaoboraty ?!
Nie sądzę abyś reprezentował więcej niż kilka osób pisząc te bzdury powyżej ( nie chce mi się tego cytować )
Zamiast więc wdawać się w pyskówki pogódź się z tym , że ktoś ma inne zdanie - a to , że nie potrafisz tego przyjąć " na klatę " - to już Twój problem.

To właśnie brak argumentów w dyskusji z Twojej strony powoduje takie a nie inne reakcje na krytykę - czego przykładem jest ten Twój post.

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 13:05 
Generał Broni
Generał Broni

Dario napisał(a):
Z tą reprezentacją innych trafiłeś w sedno panie Kocio !
Chyba nie czujesz się reprezentantem całego środowiska poszukiwaczy pisząc te swoje elaoboraty ?!
Nie sądzę abyś reprezentował więcej niż kilka osób pisząc te bzdury powyżej ( nie chce mi się tego cytować )
Zamiast więc wdawać się w pyskówki pogódź się z tym , że ktoś ma inne zdanie - a to , że nie potrafisz tego przyjąć " na klatę " - to już Twój problem.

To właśnie brak argumentów w dyskusji z Twojej strony powoduje takie a nie inne reakcje na krytykę - czego przykładem jest ten Twój post.

Pozdrawiam :1

S o r k i Dario ale to co napisałeś niewiele ma wspólnego z merytoryczną dyskusją na temat zmiany stanu prawnego. Uważam, że stwierdzenia typu: panie Kocio, te swoje elaboraty, bzdury powyżej (można odnieść wrażenie, że wszystko co pisze Kocio to bzdury - TAK NIE JEST !!!), pyskówki, godzić się, że ktoś ma inne zdanie, przyjmowanie na klatę, Twój problem itp brzmią jak zwykła zaczepka. Mam nadzieję, że nie taki był cel Twojego postu.Przypomnę tylko, że wcześniej to właśnie Ty sugerowałeś aby dyskutować merytorycznie. Nie zgadzam się z ostatnim wystąpieniem Kocia ale nie mam zamiaru zniechęcać Go do działania. Po to publicznie poddaje pod dyskusje pomysły by je dyskutować. Jeśli się komuś nie podobają to warto powiedzieć co i jak powinno być zmienione ale próba dyskredytacji to cios poniżej pasa! Dżentelmeni tak nie robią.To tylko tak na marginesie.

A co do merytorycznej dyskusji... Moim zdaniem najlepsze są rozwiązania brytyjskie. W tym kierunku powinna iść cała energia każdego, kto chce coś zmienić w tej materii. Jest parę osób na forach, którzy ichniejsze rozwiązania znają bardzo dobrze. Może warto by ich poprosić o pomoc??? Co to za osoby??? To ludzie znani z forów. W razie potrzeby na priv moge podesłać nick.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 13:32 
Moderator
Moderator

Rozwiązania brytyjskie już się sprawdziły i mimo tamtejszych początkowych oporów środowiska archeo funkcjonują chyba najsprawniej na świecie(?)Może warto zaczerpnąć gotowych rozwiązań?Naturalnie nie wszystko da się zaadaptować do naszych chorych realiów,ale sam system uważam za godny naśladowania.Może przeciwnicy tego rozwiązania wypowiedzą jasno,czego nie chcą zaakceptować-z argumentacją DLACZEGO

pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 22:43 
Major
Major

Sam kiedyś myslałem, że działanie na zasadzie PZW (składki, egzaminy, itp.) byłoby dobrym rozwiązaniem, jednak po przemyśleniu uważam, że nie tędy droga. Składki zbierane w PZW przeznaczane są na zarybianie, a u nas na co byłyby przeznaczane? To co my robimy, to jest misja ratowania tych małych zabytków przed całkowitym zniszczeniem i mielibysmy jeszcze do tego dopłacać? Czy nie wystarczy, że za własne pieniądze kupujemy sprzęt, poświęcamy swój czas kosztem rodziny, pracy? Nie tędy droga panowie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 14:23 
Moderator
Moderator

Nie wzorujcie się na PZW, wiem co mówię bo niestety aby czasem wyskoczyć na ryby muszę być członkiem (kiedyś nawet próbowałem być aktywnym uczestnikiem) tej organizacji. :( Poza nielicznymi wyjątkami, jest to zbiurokratyzowana i skostniała do maximum klika "działaczy" którzy, żeby było śmieszniej, w większości nawet nie zajmują się aktywnie wędkarstwem!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 14:37 
Główny Administrator
Główny Administrator

A tak z ciekawości to za wyjątkiem Kocia, Jadzi i trzeciego kolegi z rady starszych ile osób sie pojawiło na spotkaniu w Orange ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 18:51 
Generał Broni
Generał Broni

eme5 napisał(a):
Nie wzorujcie się na PZW, wiem co mówię

A czy zrozumiesz jak Ci powiem, że nie chcę zakładać kolejnego PZW
Ja napisałem, że na wzór PZW czyli - i podałem konkretnie na czy chcę się wzorować...
Nie chodzi mi o to by założyć konserwę w której paru działaczy za pieniądze ze składek będzie sobie herbatkę popijać i mieć wszystko gdzieś....
Mówiłem o strukturze działania!!!!!!
Czy w związku z tym, że PiS czy inna partia Ci się nie podoba to nie założysz kiedyś nowej partii?
A przecież jak będziesz chciał to będziesz musiał założyć parti właśnie na takich zasadach jak PiS, PO, czy SLD bo nie ma innych zasad.
Zasady zakładania partii są opisane w ustawie i nie możesz na innych zasadach założyć partii bo Ci jej nikt nie zarejestruje.
Co innego Satut bądź program partii..... Ale nawet statut tez musi zawierać pewne informacje i strukturę. Bez tego nie zarejestrujesz partii.

Tu nie chodziło również o jakiekolwiek wysyłanie kogokolwiek na kursy i po nauki.....
Jeżeli masz otrzymać licencję na poszukiwania to musisz spełnić pewne warunki bo inaczej nikt Ci nie da takiej licencji.
To że FDJ nie potrzebuje szkolenia z saperki to bardzo fajnie, to że ja nie potrzebuję szkolenia z udzielania pierwszej pomocy to też fajnie ale ja na przykład potrzebuję szkolenia z saperki czyli z tematu jak się zachować jak znajdę niewybuch, lub co robić ze znaleziona bronią, albo co zrobić jak wykopię żołnierza.... mimo wielu dyskusji na tym forum nie otrzymałem satysfakcjonującej mnie informacji bo niektóre były sprzepczne a niektóre dziecinno/debilne, przykładowo - "jak znajdziesz trupa, to zasyp i idź dalej, nie rób sobie kopotów" albo " Kocio, jak znajdziesz pocisk to jak nie wiesz co z nim robić to po prostu nie ruszaj i daj mi znać, ja się nim zajmę"
Wydoroślejmy trochę.....
Rzuciłem hasło o tych kursach po to by dać coś na tacy w zamian za legalizację naszego hobby.
Gdybym ja był tym Urzędem co wydaje licencje na poszukiwania to żądałbym od każdego potwierdzenia na piśmie, że zapoznał się z przepisami o udzielaniu pierwszej pomocy i o obchodzeniu się z materiałami wybuchowymi, amunicją czy niewypałami/niewybuchami choć by po to by jak coś się komuś stanie - nie odpowiadać przed prokuratorem lub nie płacić odszkodowań. Bo jak tera Ci coś łapę czy jaja urwie to możesz mieć do siebie pretensję a jak będziesz miał licencję to zawsze możesz próbować domagać się odszkodowania bo przecież Urząd dał licencję a ty legalnie chodząc straciłeś skarby lub nogę.....

uważam że w pierwszym roku opłata powinna wynosić 200 zł i w ramach tej ceny detektorysta otrzymuje:
1). Licencję na poszukiwanie na rok i wieloletnią legitymację w której potwierdza się wpłatę składki za następne lata.
2). Aktualną mapę na dany rok z wszystkimi stanowiskami archeo i miejscami zakazanymi.
3). Uczestniczysz w kursokonferencjach na temat:
* co należy robić a czego nie jak natkniesz się na rozrywki
* szkolenie z udzielania pierwszej pomocy
* Zasady obchodzenia się z znalezionymi zabytkami ruchomymi zgodnie z nowymi przepisami oraz podstawy konserwacji i sposoby
zabezpieczenia wstępnego znalezisk.
Możesz nie uczestniczyć w kursokonferencjach i wziąć tylko broszurki na ten temat i podpisujesz, odbierając Licencję, że zapoznałeś się z
treścią tych broszur bądź uczestniczyłeś w kursokonferencjach.

W latach kolejnych, odnowienie (przedłużenie) licencji powinno kosztować 100 zł rocznie, bez żadnych już broszurek i kursów. Z tym, że w wypadku gdyby powstały nowe stanowiska archeo to otrzymujesz (gratis) nową mapkę bądź suplement...

Tak apropos ............... do tej pory nikt nic nowego - lub bardziej konkretnego nie zaproponował a bardzo fajnie by było gdyby osoba, która pisze, ze angielski system jest taki cacy i najlepszy na Świecie, opisał i porównał inne - bo mam nadzieję że zna skoro pisze, ze ten jest właśnie najlepszy.
Poza tym, niech w końcu ktoś sobie zada trudu i umieści te przepisy tutaj byśmy nie musieli szukać i na żywo o nich podyskutować...

Ostatnio edytowano niedziela, 2 marca 2008, 20:25 przez Kocio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 19:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

(.)

Ostatnio edytowano czwartek, 1 maja 2008, 09:42 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 19:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kocio,
Twój pomysł to :n
Nie wiem, czy nie potrafisz, czy nie chcesz przestać myśleć w kategoriach poprzedniego ustroju?
W normalnym państwie ludzie dorośli są traktowani jak...dorośli, a nie banda debilów, która bez odbytego kursu i potwierdzającego to papierka nie potrafi sobie tyłka podetrzeć bez pobrudzenia palców.
Po co mamy szukać innych rozwiązań, jeśli praktycznie każdy z nas zgadza się, że rozwiązania brytyjskie są najlepsze? Uważasz się za głupszego od przeciętnego mieszkańca GB?
Dlaczego mamy zadowalać się minimum?
W życiu tak już jest, że jak mało chcesz to mało dostajesz - dlatego nasze rozwiązanie musi zawierać maksimum rozwiązań dobrych dla nas - nie dla innych.

jankos

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 20:20 
Generał Broni
Generał Broni

świeżynka napisał(a):
Kocio, jak Ty to sobie wyobrażasz ?!? Centralne kursokonferencje czy lokalne szkolenia ?..........

Nikt nie mówił o szkoleniach........ tego typu kursokonferencja jest do zrobienia bez problemu w każdym większym mieście i nawet Ty mógłbyś ją poprowadzić......

świeżynka napisał(a):
Jak nie wyszło ze zbieraniem ołowiu, to próbujesz inaczej ....

A to ciekawe...... Skąd masz takie wiadomości, że mi nie wyszło? I poza tym - co mi nie wyszło?
Elegancko by było gdybyś najpierw zorientował się u źródła a potem wypowiadał się w tym temacie, bo wychodzisz na nie do końca poważnego człowieka....albo plotkarza - nie wiem co gorsze....

Akcja "Ołów z pól - mniejszy ból" jest faktycznie "moim dzieckiem" i jestem z niej dumny bo właśnie rozpoczęła swój 4 rok istnienia i ma się coraz lepiej.... Z nadesłanych raportów i z zapowiadanych jeszcze raportów wynika, że prawdopodobnie w 2007 roku przekroczyliśmy tonę zebranego z pól ołowiu. To chyba jakiś sukces bo na razie jeszcze z roku na rok zbieramy coraz więcej ołowiu z pól.....
Ale najbardziej mnie męczy co miałeś na myśli pisząc , że jak mi nie wyszło....... mógłbyś to rozwinąć?
Powiedz "B".....................

jankos napisał(a):
W życiu tak już jest, że jak mało chcesz to mało dostajesz - dlatego nasze rozwiązanie musi zawierać maksimum rozwiązań dobrych dla nas - nie dla innych.

I rozumiem, że chcesz to wprowadzić po przejęciu władzy w Polsce, po zamachu stanu bądź przedostawszy się do Sejmu ze stu laskami dynamitu i zapalnikiem w ręku.....
Zapomniałeś gdzie my się aktualnie znajdujemy i ile możemy żądać........ Na razie jesteśmy ICH zdaniem poza prawem i to ONI mogą od nas żądać a my możemy tylko prosić albo zabiegać...... zejdź na ziemię!!!!

A na koniec:
zmarnowane kolejne kilka postów - dalej żadnych kontrofert........ Czy ktoś w końcu da jakiś lepszy pomysł? Być może ja faktycznie mam złą wizję tego jak powinno być..... Czytam w powyższych postach że angielski system wszyscy znają i jest git....... Może w końcu go przedstawi któryś z moich adwersarzy?
Czy ma ktoś jakąś alternatywną - poważną zaznaczam - propozycję, i nie w dwóch słowach????

Ostatnio edytowano niedziela, 2 marca 2008, 21:50 przez Kocio, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 20:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

(.)

Ostatnio edytowano czwartek, 1 maja 2008, 09:40 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 20:41 
Generał Broni
Generał Broni

Nie mniej jednak nie odpowiedziałeś mi na pytanie co z tym zbieraniem ołowiu mi nie wyszło...........................

Bardzo proszę o konkrety, jakieś konstruktywne wypowiedzi i propozycje..........

Ostatnio edytowano niedziela, 2 marca 2008, 21:52 przez Kocio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 20:42 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kocio
nie wiem co jaraliście we trzech w tym orange ale chyba bardzo zaszkodziło :)
skąd wziąłes te kwoty ? 200zł, 100zł
Juz masz zrobione kalkulacje czy tak z rękawa sobie pieprznąłeś ?
Kto z poszukiwaczy uczesniczył specjalnie w jakiś szkoleniach ?
moim zdaniem każdy ma swój rozum którego powinien od czasu do czasu uzywać
wędkarz jak bedzie miał wypadek nad wodą to po odszkodowanie ruszy do PZW ?
Obudź się kolego bo tego rodzaju pomysły nie zjednaja ci zwolenników a jak tak dalej pójdzie to bedziesz miał pod swoim projektem 3 podpisy rady starszych :)
Co do propozycji to moja idąc twoim tokiem rozumowania jest taka : nalezy wprowadzic karty przeglądu technicznego wykrywaczy i bez takowego poszukiwacz nie ma prawa uzywac takiego sprzętu. Homologację wystawi własciwy serwis do tego uprawniony /Proscan nabijam Ci kieszeń :)/
Poszukiwacz powinien miec własciwy ubiór i tylko w takowym sie poruszac po terenie poszukiwań - wzór do wgladu w ustawie /ma ktos zakład krawiecki ? :)/
brak odpowiedniego stroju będzie skutkował odstrzałem przez myśliwego z PZŁ /Argo ty chyba polujesz ?/

FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 20:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

(.)

Ostatnio edytowano czwartek, 1 maja 2008, 09:38 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]