Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 16:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolejny odlicz
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 01:48 
Mr. Sturmgewehr

Bardziej to "Media" niz "Prawo i poszukiwania"... http://www.policja.pl/portal/pol/1/2360 ... z_CBS.html

Cytuj:
Katowice
Kolejny arsenał zlikwidowany przez CBŚ
Pistolety, karabiny maszynowe Kałasznikowa, pepesze, pistolety maszynowe Skorpion, karabiny Mosin i Mauser oraz kilkaset sztuk różnej amunicji znaleźli policjanci z Centralnego Biura Śledczego w czasie ostatnich przeszukań na terenie Śląska i Małopolski. Niebezpieczne znaleziska zbadają teraz policyjni balistycy i eksperci, którzy ustalą, czy broń ta była wykorzystana w przeszłości przez przestępców. Od tego zależeć będą zarzuty, jakie usłyszą zatrzymani.
Policjanci z Centralnego Biura Śledczego przeprowadzili w ostatnich dniach przeszukania u mieszkańców Śląska i Małopolski, których podejrzewano o posiadanie broni, amunicji i materiałów wybuchowych. Funkcjonariusze zabezpieczyli 10 pistoletów - głownie czeskie CZ-tki, 7 karabinów maszynowych – w tym Kałasznikow, pistolety maszynowe Skorpion, "pepeszę" , karabiny Mauser i Mosin, oraz 220 sztuk różnej amunicji i kilkanaście elementów broni.

Policjanci zatrzymali mężczyznę, o losie którego zadecyduje teraz prokurator i sąd. Zabezpieczone pistolety i karabiny zostaną dokładnie zbadane przez policyjnych ekspertów i biegłych sądowych, którzy sprawdzą na ile są one sprawne i czy były używane w przeszłości przez przestępców. Od wyników tych badań uzależnione będą zarzuty, jakie usłyszy posiadacz broni i amunicji.

W prowadzonej od ponad roku sprawie, dotyczącej przede wszystkim broni i amunicji kupowanej na aukcjach internetowych oraz od osób handlujących nią w Internecie, policjanci zabezpieczyli już 139 różnych jednostek broni oraz prawie 1500 sztuk amunicji. Przejęte przez policjantów niebezpieczne przedmioty pochodziły w większości z Czech. Zarzuty usłyszało do tej pory 21 podejrzanych. Sprawa jest rozwojowa – śledczy planują kolejne zatrzymania.

Za handel nielegalną bronią i amunicją grozi do 10 lat więzienia, natomiast nielegalne posiadanie broni, bądź amunicji, jest zagrożone karą do 8 lat pozbawienia wolności.

Polecam wytluszczony fragment i proponuje juz zawczasu siac panike na ulicach, ze szerokim strumieniem plynie do nas pospawany na glucho zlom o wygladzie broni palnej. I znowu klania sie Aukro i Allegro jako potencjalne zrodlo wpadek. No i nie koniec sprawy bo "śledczy planują kolejne zatrzymania" - czyli jeszcze uslyszymy o kolejnych czeskich Vz58... :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 07:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

żałosne te sukcesy naszej :cop :cop :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 11:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Mówili w wiadomościach o tym, pokazywali te egzemplarze też.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 12:43 
Generał Broni
Generał Broni

Jak czytalem początek artykułu, to pomyślałem sobie: zwinęli jakiś czubków, co trzymali w domu Kałachy. Ale potem doszedłem do wytłuszczonego fragmentu o Allegro i czeskim pochodzeniu tej broni. I wszystko stało się jasne. Dziennikarzyna jak i policjanci nawet słowem nie wspomnieli, że te giwery to zapewne zadekowane złomy, które nadają się tylko do powieszenia na ścianie :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 13:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

to jeszcze nic ,ja czytałem kiedyś artykuł w faktach o tym że poszukiwacze szukają głównie po to aby znajdywać materiały niebezpieczne i sprzedawać zorganizowanym grupom przestępczym i mało tego w internecie można znależć przepis na proch czarny i robić go samemu w domu !! aż mi się coś w kiszkach przewraca jak słyszę o takich sprawach i widzę takie gnioty(ja tego na szczęście nie kupuję:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 14:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Najlepiej to niech szanowny ustawodawca i :cop wrócą do sprawdzonego w latach okupacji modelu łapanek ulicznych. Po cholerę ścigać ludzi za cokolwiek skoro można łapać ich bez powodu.
Z takiego systemu wynikną same zalety:
1. Zbiory państwowe znacznie się powiekszą - i to za free;
2. O sukcesach policji i prokuratur będzie głośno - tzn. robi coś i jest przydatna.
3. Zgromadzoną siłę roboczą można przeznaczyć do np. budowy autostrad gołymi rękami (tu powrót do sprawdzonego modelu eksploatacji więźniów w sztolniach Gór Sowich);
4. W konsekwencji tych działań nie będzie bezrobotnych i nie będzie komu psioczyc na kiepskie zarobki;
5. Nagromadzonymi zbiorami będzie mozna pohandlować;
6. Można by bez konsekwencji pohandlować też organami ludzkimi (wyłapanych oczywiście);
7. Jak się wyłapanych prędko wykończy to będzie można emerytur nie płacić;
8. ETC, na pewno jest więcej zalet, które akurat nie przyszły mi do głowy.

Jedyna wada, to taka, że jak już wszystkich pozamykają to ZUS splajtuje :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 14:50 
Kapral
Kapral

a ja uważam, patrząc na zdjęcia to to, że poziome paski strasznie poszerzają ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 15:46 
Kapitan
Kapitan

a ja mam zamiar kupic karabinek PCP nie przekraczajacy 17j... ale jak ci idioci sie doczepia znowu...tacy z nich specjalisci....

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]