kaytek napisał(a):
Nie wiem czy we właściwym topicu, ale....
Ostatnio przeglądając forum Narodowej Federacji Strzeleckiej trafiłem na taki komentarz z 11.08.2008r:
"Rejestracja broni deko
Kilka słów na ten temat.
Zgodnie z ostatnim orzecznictwem sądowym, organ policji jest zobowiązany do rejestracji broni pozbawionej cech użytkowych i to pozbawienie wcale nie musi odbywać się zgodnie z normą Ustawy o broni i amunicji. Istotne jest jedynie to, aby była w ten sposób pozbawiona cech konstytutywnych, aby przywrócenie jej walorów strzeleckich nie było możliwe bez podjęcia czynności i zabiegów wymagających wiedzy specjalistycznej. I tyle.
Nie dajmy się zwariować.
Będzie jakiś problem - dokumenty czeskie, niemieckie i inne tą sprawę załatwiają."
Co Wy na to?
link:
http://www.nfsbydgoszcz.fora.pl/bron-hi ... ko,54.html
Brzmi ciekawie ALE
- nie ma sygnatury zadnego orzeczenia/wyroku,
- nasze przepisy w ogole nie przewiduja istnienia czegos takiego jak zagraniczny certyfikat,
- przepisy sobie, a praktyka sobie - zakladano ludziom sprawy o posiadanie BKA z papierami - nie wiem co prawda jak sie konczyly, ale zawsze smrod pozostaje.
Z jednym sie zgadzam (nazwalbym to nawet glosem przewodnim tamtego forum) - jezeli jest sie pewnym swoich racji to trzeba isc na pelna konfrontacje z policja i prokuratorem.
Moja konkluzja - dalej zalecam daleko idaca ostroznosc i wstrzemiezliwosc bo dopoki przepisy w tej materii traktuja wszelkich zainteresowanych tematem jako potencjalnych gangsterow to lepiej dmuchac na zimne.