Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 12:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Muzeum II wojny światowej
PostNapisane: sobota, 15 listopada 2008, 22:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Widziałem ostatnio debatę na ten tema w TV co o tym sądzicie ?bo ja nie bardzo mogłem nadążyć co złego jest w obecnej koncepcji :hmmm podczas tej debaty puścili nawet teledysk Sabatonu .Myślę że chodzi też o to że mają zaprosić do współpracy historyków z innych krajów
http://www.rp.pl/temat/212065_Muzeum_II ... towej.html
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=16f8e

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 10:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak na szybko zapoznałem się z tematem i bardzo ważny wydaje mi się pogląd wyrażony w http://www.rp.pl/artykul/212065,211086_ ... towej.html

zamieszczam cały tekst:
Ekspozycja miałaby się skupiać na plagach, jakie dotykały społeczeństwa: wysiedleniach, czystkach etnicznych, bombardowaniach i masakrach.

Taka logika dziejów stawia na pierwszym planie wspólnotę losów społeczeństw. Niestety, konsekwencją jest odsunięcie na dalszy plan historii II wojny postrzeganej jako konflikt narodów. Jako zmagania hitlerowskich Niemiec i ich sojuszników z krajami, które padły ofiarą ich agresji lub rzuciły im wyzwanie. Autorzy projektu podkreślają, że nie interesuje ich budowanie muzeum martyrologii narodu polskiego lub chwały oręża polskiego. Z góry zaznaczają, że takie wydarzenia jak powstanie warszawskie przedstawione będą skrótowo, w imię zachowania uniwersalizmu wystawy.

Można by zrozumieć tę koncepcję, gdyby chodziło o jakieś muzeum losów Europy w Brukseli. Ale to muzeum ma powstać w kraju, który często bywa zaliczany do pomocników Hitlera w Zagładzie Żydów. Taki kraj winien dbać o przypomnienie chwały polskiego oręża i martyrologii Polaków. Dopiero wtedy, gdy zadbamy o to, by turysta z Londynu czy Wiednia poznał nasz wkład w zlikwidowanie hitleryzmu, można będzie poszerzać wystawę o bardziej uniwersalistyczne wątki.

Trudno też przemilczeć fakt, że przedstawianie II wojny jako anonimowego cierpienia wszystkich Europejczyków jest korzystne dla Niemców i narodów, które kolaborowały z III Rzeszą. Podkreślając wagę jednostkowego cierpienia, traci na znaczeniu fakt, że były narody, które podjęły z Niemcami walkę, ale były i takie, które poddały się woli Hitlera. Taki pomysł w kraju, gdzie żyją jeszcze weterani września 1939, bitwy o Anglię czy walk o Berlin, jawi się jako dziwaczna arogancja.

W całej rozciągłości zgadzam się z autorem tekstu..

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]