Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 19:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: do adamkoronowo
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 18:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam
Jezeli chodzi o lokalne muzea to moge pogadac z dyrektorem PMW z Bydgoszczy moze cos poradzi co masz z tym dalej robic... i czy moze nie mozna wydobyc tego cuda z ich pomoca.
Pozdrawiam olin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

sloma napisał(a):
Mam tylko nadzieje że to nie jest czołg niedaleko pierwszego wydobytego StuGaIV z Przepałkowa bo z małego czołgu zrobi Wam się nagle Koenig Tiger ;) Pozdrawiam i powodzenia życzę choć najpierw sprawdziłbym na Waszym miejscu a) czy to coś tam jest , b) co to jest c) czy istnieje jakakolwiek szansa by to wyciągnąć
bo jak na razie to sobie z powietrza liczycie 70tyś a jest różnica między Kettenkradem a Tygrysem Królewskim oraz między Tygrysem zakopanym w ziemi a T34 w bagnie na 15m.
Nie piszę ze złośliwości tylko z realizmu. Jeszcze raz powodzenia
sloma

myslisz,ze tam cos jeszcze zostalo?
o tym przepalkowie tylko slyszalem
wydobyli go w 1996 roku
jest w M.ORLA BIALEGo

tylko nigdzie nic nie pisza gdzie dokladnie on sie znajdowal,jak go wydostali i skad wiedzieli o nim
w tamtym czasie interesowalem sie panienkami na błyskotekach.
moze ktos z was cos wiecej wie o tej akci?

ja mam info w okolicach Skarbiewa, i moze sie okazac ,ze jest to flak 20mm,a nie pojazd pancerny, chyba ze flak na pojezdzie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 00:43 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

i sie potwierdziło
w bagnie zalega Tygrys

1Pzg.R33

byly tam razem dwa dziala STUG oraz PZ IV i Tygrys

Zostal utarcony 9 lutego 1945 roku o godzinie 21

mieszkancy mieli podzielone zdania

jedni mowili ze nic tam nei ma ,a inni ze jeden jeszcze zostal

wiecej w dziale POJAZDY

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2008, 00:53 
Generał Broni
Generał Broni

Czy to ten sam Tygrys, na którym niejaki Wars chce połozyc swoje bielutkie, małe rączki? :) Coś mi podpowiada, że tak. To będzie widowisko :bir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2009, 10:28 
Generał Broni
Generał Broni

adamkoronowo napisał(a):
myslisz,ze tam cos jeszcze zostalo?
o tym przepalkowie tylko slyszalem
wydobyli go w 1996 roku
jest w M.ORLA BIALEGo

tylko nigdzie nic nie pisza gdzie dokladnie on sie znajdowal,jak go wydostali i skad wiedzieli o nim
w tamtym czasie interesowalem sie panienkami na błyskotekach.
moze ktos z was cos wiecej wie o tej akci?

Nie za bardzo mogli go wydobyć w 1996 skoro z kolegą "słoma" skakaliśmy sobie po nim w 1998 i mamy na to sporo zdjęć. Pojazd ten MOB wydobył bodajże w okolicy sierpnia 1999 roku, byłem wtedy w Koronowie i ze 3 dni po akcji wydobywczej widziałem ten teren. Podówczas zostało po nim dość sporo, cała akcja była przeprowadzona w wielkim pośpiechu tak że "z roztargnienia" nie zabrano wielu drobiazgów z wyposażenia które walały się w błocie niewidoczne dla ludzkiego oka ale za to doskonale widoczne dla wykrywacza. Dziury z której wydobyto StuGa chyba nikt nie sprawdził, ja wtedy nie miałem zbytnio jak. Całą akcję wydobycia przez MOB oceniam na 3- głównie za niechlujstwo w przygarnianiu przez nich potrzebnych do odbudowy drobiazgów wyposażenia. Czy mogło coś tam zostać - może tam być nawet drugi pojazd, ale kto nie widział tego bagna, nie zrozumie specyfiki poszukiwania w tym terenie.

Na przyszłość radziłbym nie pisać informacji których się nie jest w 100% pewnym. Pozdrawiam.

PS. O całej akcji MOB pisano, bodajże w Odkrywcy, nakręcono też film z wydobycia ale są to materiały archiwalne i niełatwo do nich dotrzeć. Poniżej zdjęcie StuG IV (zima 1998/1999).
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]