Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 11:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2009, 19:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ja tam czasem chodze po plazach nad jeziorami z nudow i jakos nikt sie do mnie nie przyczepil, ze nie wolno czy cos takiego. jak bylem ostatni raz na plazy zagadnela mnie straz rybacka, ale jedynie z czystej ciekawosci jakie sa wyniki moich "poszukiwan". a nazbierac mozna calkiem spore ilosci (niekoniecznie sumy) drobniakow, ale wiekszosc nie nadaje sie do wydania w sklepie, bo ciemne i nie chca tego przyjmowac. jedyna rada jak juz ktos pisal w innym watku to wrzucac do automatow i to jest sprawdzone, ale co zrobic z grosikami ktorych automaty nie przyjmuja :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2009, 19:40 
Generał Broni
Generał Broni

Blender napisał(a):
ale co zrobic z grosikami ktorych automaty nie przyjmuja :que

NBP, oni muszą

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2009, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Można też wspomagać zbierających pod monopolowym na kieliszek chleba (ale tylko tych mniej ambitnych) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2009, 21:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

NBP, może i muszą, ale już sobie potrącają jakiś procent od przyniesionej sumy.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2009, 15:16 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Nic nie potrącają ze 2 miesiące temu zaniosłem do banku 10 złotych z oderwanym rogiem i wymienili bez problemu oddając całe 10 złotych :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2009, 15:59 
Generał Broni
Generał Broni

Z tego co wiem, za wymianę bilonu jest 2 zł, niezależnie od kwoty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 19:48 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam. Ja we wakacje chodziłem po plaży Władysławowa.
Technikę miałem taką że chodziłem wcześnie rano po 2-3 godziny, przez 3 wypady uzbierało sie ok 80 zł + srebrny pierścionek i łancuszek, które w skupie wycenili na 6 zł ! Z turystami i władzami nie było żadnego problemu. Za to była konkurencja zawsze 2-3 poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 15:04 
Plutonowy
Plutonowy

Lukas1234 to może się spotkaliśmy? Ja byłem z kobietą swoją i też mieliśmy z dnia na dzień co raz większą konkurencje ale każdego ranka przez 5 dni mieliśmy po ok 50 - 70 zł na głowe. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: plaża
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 21:37 
Generał Broni
Generał Broni

Witam, chodziłem po plaży Kołobrzegu no i znalazłem bilon i mnóstwo złomu monopolowego, ale to pikuś. Moja żona ignoruje całkowicie moje zainteresowania, ale jak tak nie śmiało wzieła się do roboty z narzędziem, zaczeła znajdywać to i owo (a znalazła więcej niż ja) to nie chciała mi oddać wykrywacza oczywiście.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2009, 20:48 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Agrawa napisał(a):
Lukas1234 to może się spotkaliśmy? Ja byłem z kobietą swoją i też mieliśmy z dnia na dzień co raz większą konkurencje ale każdego ranka przez 5 dni mieliśmy po ok 50 - 70 zł na głowe. Pozdrawiam.

Ja byłem na początku lipca, ale niestety kobiety z wykrywaczem nie widziałem, zapamiętałem kolesia z ACE i takiego starszego co bywał codziennie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 00:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

dukatkg napisał(a):
NBP, oni muszą

niby tak, ale jakos trudno mi sobie wyobrazic mine pani w okienku gdy podam jej worek pelen gorsikow o wadze kilku kilogramow i bedzie musiala to przeliczyc ;) a nawet nie chce wyobrazac sobie miny tych ktorzy beda stac za mna w kolejce ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 10:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wiem, że Polska jest daleko za takimi krajami jak np. Wielka Brytania, ale myślę, że Narodowy Bank Polski dysponuje sprzętem do liczenia bilonu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 12:23 
Generał Broni
Generał Broni

No właśnie nie byłbym tego taki pewien. Swego czasu ale było to dosyć dawno, szalałem na plaży przy jeziorze. Średnio z każdego wypadu wychodziło od 50 do 120 zł za jakieś 2-3 godziny pracy, z tego 15-20 % stanowiły klepaki 1,2,5 groszy (resztę sobie czyściłem). Za pierwszm razem udałem się z tym do PKO, pracownica w okienku chyba nie za bardzo wiedziała co z tym zrobić ale przyjęła bilon tylko oświadczyła że następnym razem do NBP. Tak też zrobiłem, dobre 3 razy jak się większe sumy uzbierały. Irytujące było tłumaczenie za każdym razem skąd, po co i dlaczego mam worek czarnego bilonu, niemniej za każdym razem przyjmowali i liczyli ręcznie (sic!), żadnej maszyny wtedy nie było. Pamiętam zabawną sytuację kiedy za mną w kolejce stał klient z walizką pełną banknotów i najechał na pracownika "że chyba powinien się najpierw zająć poważnymi sprawami a nie liczeniem grosików" i dostał niezłą reprymendę ("ja teraz obsługuję tego pana a potem najwyżej pana obsłużę, u nas suma jest nieważna tylko kolejność w kolejce"). Niestety za czwartym razem chyba mieli już dość liczenia groszy bo gdy przyniosłem i znów parę kilo to stwierdzili że "oni muszą wysyłać te grosze do ekspertyzy do NBP w Warszawie a porto za tę przesyłkę wynosi więcej niż to warte" i żebym sobie sam do warszawskiego NBP jechał. Może kłamali ale co miałem robić. Teraz zresztą zlikwidowali mi NBP w mieście więc ciułam te klepaki do dużej butelki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 12:36 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam!

Pozwolę sobie dodać moje doświadczenie z plażą.

viewtopic.php?p=281146&highlight=#281146

Chyba wszędzie można coś znaleźć :).

pozdrawiam

Ecce_Homo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2009, 20:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja tez nie wiedziałem co robić z klepakami czarnymi, można dać je do kwasku, ale wtedy troche za jasne wychodzą.
Najlepszym sposobem, jest przetarcie mokrym piaskiem palcami na miejscu po wykopaniu, wtedy się same czyszczą i wyglądają jak nówki. Wszystkie drobniaki zawsze wydaje na napoje chłodzące z pianką :piwo ;]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]