Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2026, 13:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 17:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Simon napisał(a):
Warto również sprawdzić miejsca "sentymentalne" w najbliższej okolicy zwiazane z osobami włascicieli: (...), cmentarzyk rodzinny itp.

chyba się trochę zapomniałeś. Cmentarz to cmentarz i po takim miejscu nie chodzi się z wykrywaczem, czy też inną łopatą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 18:42 
Weteran
Weteran

Po cmentarzu nie ale jest to bardzo charakterystyczny i "stabilny" punkt orientacyjny . Możemy też zacząc filozoficzną dyskusję czy odnalezienie bańki zawierającej np sztućce a zakopanej w narozniku płotu otaczającego taki cmentarzyk jest naruszeniem spokoju zmarłych czy nie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 14:37 
Generał Broni
Generał Broni

kedziort napisał(a):
pod ziemia piekarnik a w nim - słoiki z mięsem, tak zakonserwowanym że po otwarciu chyba można byłoby to zjeść. Oczywiście nikt nie próbował bo nie wiadomo co to za mięso. Szkoda że nie zrobiłem fotek :n

:1

A to mój przypadek z przed dwóch miesięcy:
viewtopic.php?t=60501

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 14:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

ozzy napisał(a):
kedziort napisał(a):
pod ziemia piekarnik a w nim - słoiki z mięsem, tak zakonserwowanym że po otwarciu chyba można byłoby to zjeść. Oczywiście nikt nie próbował bo nie wiadomo co to za mięso. Szkoda że nie zrobiłem fotek :n

:1

A to mój przypadek z przed dwóch miesięcy:
viewtopic.php?t=60501

Hehehe miałem podobnie tylko że w moim przypadku była to kana pełna smalcu! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 16:19 
Major
Major

darmatt napisał(a):
Simon napisał(a):
Warto również sprawdzić miejsca "sentymentalne" w najbliższej okolicy zwiazane z osobami włascicieli: (...), cmentarzyk rodzinny itp.

chyba się trochę zapomniałeś. Cmentarz to cmentarz i po takim miejscu nie chodzi się z wykrywaczem, czy też inną łopatą.
W miejscowości do ktorej jeżdze co roku na kilka dni w wakacje,w przypalacowym parku jest stary cmentarzyk,kilka grobów ,pochowano tam czlonkow rodziny wlaściciela majątku.Kilka lat temu przyjechało busem kilku młodych Niemcow,rozbili namiot w pobliżu parku.Rano już ich nie było,zostały tylko dwie dziury w ziemi,jedna na terenie cmentarza,a druga nieco dalej w zboczu małej charakterystycznej gorki na terenie parku.Zasady jakiejś to chyba nie ma,ja trafiłem na resztki,a raczej część "depozytu" pod starą gruszą na terenie gospodarstwa,wiem że ludziska już wcześnie coś tam z ziemi powyciągali,a druga trafieja to brzeg innego gospodarstwa tuż przy lesie.Fuksy raczej.Z rozmow z tubylcami w rożnych wiochach na poludnie od Szczecina jasno wynika że wszyscy osadnicy doskonale wiedzieli o tym niemieckim chomikowaniu,kopano szukano zaraz po wojnie i większość większych rzeczy została wydobyta,no ale nie wszystkie...Znajoma opowiadała mi nie tak dawno jak u sąsiadów świnka wpadła do dziury z depozytem-dechy przegniły.W dziurze było sporo porcelany-wiejska knajpa za Niemca tam była.Niestety zestresowana świnia prawie wszystko potłkła.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 16:24 
Kapral
Kapral

Witam,jestem nowym użytkownikiem forum ale w temacie jestem już dłużej.Ja co jakiś czas odwiedzam babcie która mieszka w poniemieckim budynku,w okolicy jest kilka opuszczonych gospodarstw w niektórych już tylko fundamenty zastanawia mnie czy warto tam pochodzić z wykrywaczem.Z tego co wiem nikt tam nic nie znalazł po dawnych lokatorach.Jest też kilka stawków i bajorek poniemieckich,pod czas wojny były prowadzone tam jakieś walki,znalazłem parę fantów.Proszę o jakieś wskazówki,rady,pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ;0
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 20:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

NO PYTANIE... jasne ze warto , jak ty nie pójdziesz to my chetnie sprawdzimy tylko namiary daj :) a jesli ty chcesz szukać , przeczytałeś te posty to juz wiesz gdzie szperać :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 22:26 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Tak a propos budynków - polecam spróbować wieczorem przelecieć wszystkie pomieszczenia poniżej gruntu z lampą ultrafioletową - warunek jaki spełniać musi ściana to widoczne cegły i zaprawa.
Światło ultrafioletu odbijając się od zaprawy nadaje jej różne intensywności bieli - różnica już 10 lat w położonej zaprawie powinna być widzialna gołym okiem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 00:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tak samo beton (czytaj- sztolnie)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 16:21 
Kapral
Kapral

Dzięki za podpowiedzi,wiem że jeden budynek ma fundament z piwnica czyli z ultrafioletem można spróbować,teraz mam większy problem spadł snieg a ja chciałem tam jechać w sobotę;/ będę musiał odłożyć poszukiwania na jakiś czas.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 21:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeśli kobieta chowała, to może nie wchodzą w grę jakieś kilku metrowe zakopy, może jakaś delikatna skryteczka za jakąś belką, albo raczej takie klimaty.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]