Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 15:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Carskie Koszary Kaszewiec koło Różana
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2009, 16:04 
Podporucznik
Podporucznik

W ostatnią niedzielę wybrałem się w okolice carskich koszar w miejscowości Kaszewiec koło Różana celem poszukiwań ciekawych fantów. Wyjazd zakończyłem tylko jedną monetką. Chciałbym zapytać forumowiczów czy szukał ktoś w tej okolicy??? Ślad po koszarach jest nie wątpliwie w postaci porozrzucanych cegieł na bardzo dużym terenie zarówno w lesie jak i na polach. Zostawiliśmy samochód na parkingu leśnym i udaliśmy się na poszukiwanie na pobliskie pólko blisko zabudowań. po ok. 30 minutach ktoś z miejscowych zadzwonił po Straż Leśną :cop i szanowny Pan stwierdził iż nasza obecność jest tu nie wskazana i wyprosił nas z terenu ostrzegając, że jeżeli nas tu jeszcze zobaczy skończy się na grzywnie i nie tylko. Pan leśnik stwierdził iż nie ma tygodnia na przestrzeni 8 lat by nie przyjeżdżali tu poszukiwacze zostawiając śmietnik, niezakopane dołki i rozkopane mogiły (szczególnie pod Kamionką) gdzie Niemcy w czasie IWŚ forsowali Narew i jest mnóstwo mogił i pobojowisk. Tak to jest, że trafi się taki osobnik a odpowiada całe środowisko poszukiwaczy.
Panowie wybierający się w ten rejon proszę uważać na Straż Leśną lub ewentualnie zapytać się w Gajówce Kaszewiec leśniczego czy można szukać - widać, że to facet, który nie lubi jak ktoś po cichu rozkopuje las (co innego za jego zgodą) :)
Jeżeli ktoś ma ciekawe fanty z tej okolicy zwłaszcza carskie byłbym wdzięczny za kilka fotosów na forum.
Dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2009, 22:01 
Kapitan
Kapitan

Niestety trafień nie pokażę z tamtej okolicy ale dołączę się do opisu sytuacji z tamtych rejonów.
Zgoda Pana leśniczego nie rozwiązuje sprawy bo leśniczy, z resztą bardzo sympatyczny Pan, i Straż Leśna to zupełnie inna bajka. On może i pozwoli ale jak Panowie na koniach złapią to w najlepszym wypadku skończy się to tak jak w przypadku opisanym powyżej. Pierwszy raz trafiłem na Kamiankę dopiero 2 lata temu ale to co zobaczyłem uniosło mi czapkę na głowie. Mimo, że ze szczątkami ludzkimi mam do czynienia z racji wykonywanego zawodu to obraz jaki ujrzałem mnie załamał. Doły jak po fachowej ekshumacji: 3m/1m i głębokości 1.5m...tylko pozostałości po robocie nie były już "fachowe". Kości, czaszki, kawałki skór, materiału, butów i wyposażenia-wszystko rozwalone w okolicy 2m obok dołów. Deszcz wypłukał guziki i kawałki orłów z pik. Ich widok powinien być przestrogą dla tych co planują "szybko" wzbogacić swoją kolekcję o takiego orła-po podniesieniu rozsypywały się w palcach.
Niestety...takie widoki zmusiły mnie jakiś czas temu żeby zaniechać procederu z piszczałką na rzecz aparatu i wniosek nasuwa się jeden: to co się ostatnio dzieje na Mazowszu północnym to HORROR. Cmentarze, które nie leżą we wsi między domami są po chamsku rozkopywane. Ostatnio odwiedziłem miejscowość Kierzek i tamtejszą nekropolię po trzydniowej potyczce w 1915r: odwiert centralnie w mogiłę szerokości pół na pół metra (a cmentarz jest jakieś 100m od chałupy). Dookoła nie lepiej. Wkopy jak pod telewizor.. :n Aż strach się tam kręcic bo jak ktoś zobaczy to co się powie? "Panie my tylko zdjęcia robimy!!"? Spiszą numery rejestracyjne a potem się tłumacz, że tylko na spacer przyjechałeś 70km poza miejsce zamieszkania. Na miłość boską przecież Ci ludzie nie mają wyobraźni. Palą na zawsze tereny, w których i oni mogliby poszukać...temat stary jak świat ale nie mogłem się powstrzymać. Może jeden z drugim czyta ten post i coś trafi do pustej kuli na końcu szyi.
Tereny się nie skończą z braku fantów tylko przez debili nie zakopujących dołów i profanujących miejsca spoczynku!

Hubert

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 00:03 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Temat tej miejscówki był już omawiany na forum, nie odkopie tego wątku ale wniosek był taki:
Parę osób narobiło bydła (miedzy innym policjant - poszukiwacz) to miejsce jest całkowicie spalone, pokazanie się tam z wykrywaczem grozi kalectwem bądź utrata zdrowia :) Co do tego czy tam coś jeszcze jest to ja sie nie wypowiadam, ale chyba żeby coś tam znaleźć trzeba by mieć większego farta niż ci co trafiają 6 w totolotka :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 10:54 
Podporucznik
Podporucznik

Wiesz po twoim poście jestem w szoku, że można prowadzić taką eksplorację. To nie słychane, że są takie osoby, które w ten sposób zbierają fanty. Patrząc na niektóre kolekcje czasami mam wrażenie, że nie możliwe jest wykopać kilkanaście klamer carskich jednocześnie chyba że trafi się hiena, która rozkopie mogiłę i zabierze co cenne a resztę zostawi. Ciekawe jakby taki delikwent i bydlak się czuł jakby rozkopali grób jego rodziny. W te okolice na pewno już nie pojadę i odradzam innym teren jest spalony chyba na zawsze. Wolę już pola, gdzie wcześniej zapytam się właściciela działki o zgodę na koapnie.
Wspominałeś w odpowiedzi Kamionkę - właśnie o tym miejscu wspominał leśnik i wcale się mu nie dziwię, że wyprasza poszukiwaczy z tego terenu. Widząc taki śmietnik, rozkopane groby i doły sam bym wyszedł z siebie :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:36 
Podporucznik
Podporucznik

Witam

Powiem tak widziałem ten teren jakieś 7-8 lat temu i wiem jak to wyglądało kiedyś. Tzn w czasie kiedy to miejsce znało tylko kilku poszukiwaczy :). Były to czasy kiedy nawet nie do końca byliśmy pewni czy jest to cmentarz czy nie ale system obwałowania, roślinność oraz podejrzane pagórki wskazywało na to że to cmentarz i tam się nie szukało. Z resztą wystarczało to co było poza jego terenem :). Z tego co mi wiadomo dzisiaj ten teren wygląda tak jak opisano powyżej czyli jedno wielkie barbarzyństwo i profanacja. Ostatni raz byłem tam jakieś 4 lata temu i już wtedy było licho z fantami także raczej nie ma co się tam wybierać. Tak samo jest pod Kaszewcem tylko tam powstał konflikt pomiędzy strażą leśną i pewnymi powiedzmy poszukiwaczami którzy znaleźli śmietniki koszarowe w lesie i zniszczyli dużo świeżo nasadzonych drzewek ( idioci mogli się dogadać że pokryją koszty za straty które spowodują). Tam z tego co mi wiadomo wyszło dużo fantów Muromskiego pułku piechoty ( z resztą większość wylądowała potem na słynnym portalu aukcyjnym - liczne znaki, pułkówki itd).
Reasumując: lepiej nawet tam się z wykrywką nie pokazywać. Jak w jednym tak i w drugim miejscu ze względu na własne zdrowie bo tam ponoć straż leśna już nie ostrzega tylko od razu strzela :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2009, 13:10 
Podporucznik
Podporucznik

Temat można zamknąć. Wniosek jest taki:
Kto chce szukać w tej okolicy to powinien się dobrze zastanowić. Teren został zdewastowany przez pseudo poszukiwaczy i hieny cmentarne. Każdy poszukiwacz, który przestrzega zasad nawet jak ma dobre intencje jest tam traktowany jak intruz. Druga sprawa - teren już został przeszukany kilka lat wcześniej i nawet jak ktoś chce ryzykować za 1 guzik to może tam jechać - kolejna miejscówka na straty a mogło być tak pięknie.
:( Trzeba napier...saperką w pustą głowę dewastatorów i niszczycieli miejsc pamięci.. :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2009, 22:23 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Spoko, przejedźcie się na miescówki pierwszowojenne w Rabędach pod Ostrołęką. Na pięć godzin w terenie, czasami jedną spędzałem na zasypywaniu co większych dołów. Na jesieni wpadłem w moje rodzinne strony, jak zawsze poszedłem zobaczyć pomnik w miescu pochówku żołnierzy z Iwś, no i k...a co? Doły! 1,5x0,5 metra, na szczęście nic nie walało się dookoła. Zasypałem i :wq pojechałem do domu. Jak dorwę tych gnojów, co robią to co wymieniłem, to gwarantuję, że pogadam z nimi " po swojemu". Pozdrawiam.
P.S. Gadałem w tamtym roku z przewodnikiem w twierdzy Osowiec. Mówił, że jak znajdą jakieś groby, to mordy w kubeł i teren sprawdzają bez mała w nocy(mieli kilka nieprzyjemnych doświadczeń). Powód chyba jest oczywisty. I później dziwić się,że nas nie lubią.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]