Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 16:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 20:18 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Większość ludzi którzy mają jakieś tam kolekcje i sami szukają fantów, ma do czynienia z jakimiś niebezpiecznymi rzeczami, więc ich kolekcje to taniec na linie, bo niestety nie wszystko da się kupić, jeszcze teraz gdzie za kawałek blaszki czy drewna można mieć kłopoty :(
Podziwiam kolekcjonerów mimo że sam już takowym od jakiegoś czasu nie jestem.
W dalszym ciągu uważam jednak że grzebanie przy uzbrojonym żelastwie jest niebezpieczne i ci którzy to robią, robią to na własna odpowiedzialność i powinni wziąć sobie do serca najważniejsze prawo Murphy'ego!!! Kolekcje wyglądają pięknie, ale czy za cenę nagrobka, warto kombinować? (Kilka lat temu zadałbym sobie to pytanie, to pewnie odpowiedziałbym że TAK, ale teraz waham się między NIE, a MOŻE)
Zabawa z niewypałami, to adrenalinka, ale niebezpieczna jak jazda po pijaku i po dragach :( W jednym i drugim przypadku można zginąć, także w obydwóch można ze sobą zabrać innych do krainy wiecznych łowów, więc przekonujcie znajomych do myślenia, bo kiedyś może być za późno :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 20:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pele76 napisał(a):
Większość ludzi którzy mają jakieś tam kolekcje i sami szukają fantów, ma do czynienia z jakimiś niebezpiecznymi rzeczami, więc ich kolekcje to taniec na linie, bo niestety nie wszystko da się kupić, jeszcze teraz gdzie za kawałek blaszki czy drewna można mieć kłopoty :(
Podziwiam kolekcjonerów mimo że sam już takowym od jakiegoś czasu nie jestem.
W dalszym ciągu uważam jednak że grzebanie przy uzbrojonym żelastwie jest niebezpieczne i ci którzy to robią, robią to na własna odpowiedzialność i powinni wziąć sobie do serca najważniejsze prawo Murphy'ego!!! Kolekcje wyglądają pięknie, ale czy za cenę nagrobka, warto kombinować? (Kilka lat temu zadałbym sobie to pytanie, to pewnie odpowiedziałbym że TAK, ale teraz waham się między NIE, a MOŻE)
Zabawa z niewypałami, to adrenalinka, ale niebezpieczna jak jazda po pijaku i po dragach :( W jednym i drugim przypadku można zginąć, także w obydwóch można ze sobą zabrać innych do krainy wiecznych łowów, więc przekonujcie znajomych do myślenia, bo kiedyś może być za późno :(

A dlaczego uważasz, że ci, którzy sami szukają fantów i coś kolekcjonują, muszą
posiadać przedmioty, których kolekcjonowanie jest tańcem na linie ? Chodzi mi o
zagrożenie życia i zdrowia a nie o chore prawo czy raczej o chore prawa strzeżenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 21:06 

Ok, powiem tak, duża część bawi się sama w usuwanie substancji niebezpiecznych z dużej części fantów w kolekcjach... Dlaczego? hmmm
I nie chodzi mi o fanty w kolekcji, tylko czas kiedy fant przechodzi różne etapy od wykopania z ziemi do postawienia go na półce jako ładny eksponat, odrdzewiony, z połyskującymi pierścieniami prowadzącymi lub innymi częściami zapalników dla tego przykładu.
No sorry, ale damy rady kupić wielu fajnych rzeczy na targowiskach czy złomowiskach... Duża część fantów też nie jest znajdowana jako rozbrojone czy nie posiadające żadnych materiałów kruszących czy tez inicjujących. To właśnie tą część nazywam tańcem na linie, nie same kolekcje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 21:37 
Moderator
Moderator

Pele badz tak mily i oświec mnie prostego poszukiwacza, jakiez to ja musze wydłubywac niebezpieczne substancje z wykopanego hełmu, bagnetu badz manierki ...poza produktami korozji rzecz jasna ??? .... badz taki mily i sobie na przyszłosc zapamiataj, ze słowo kolekcja i niewypał wbrew temy co tu insynuujesz, to nie sa synonimy, a powazne kolekcje militariów nie zawsze, a nawet rzadko skladaja sie z tylko z przedmiotow wykopanych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:22 

Widać mamy innych znajomych i widzieliśmy inne kolekcje. Nie mam wśród znajomych ze świata realnego, takich którzy wydaja po kilka tysięcy złotych za przedmioty do kolekcji, ale za to mam takich którzy mogliby utworzyć własne muzea, w których hełmów i manierek byłoby niewiele, ale za to sprzętu do robienia innym "bubu" od zatrzęsienia...
Większość tych poważnych kolekcji jest wydaje mi się mniejszością w naszym kraju, a przynajmniej te bardziej medialne nie są tymi poważnymi.
Większość z poszukiwaczy coś tam zbiera, ale ilu z nich może nazwać się poważnymi kolekcjonerami z poważnymi kolekcjami?
Jeden ma klaser ze znaczkami, drugi z monetami, następny ma kilkanaście łusek i pocisków, do tego dwie puste skorupy od F1... dla tych ludzi to ich kolekcje.

P.S Argo, oświeć mnie proszę jaki hełm lub manierka zabiła tego 19 latka?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:39 
Moderator
Moderator

Pele76 napisał(a):
Widać mamy innych znajomych i widzieliśmy inne kolekcje. Nie mam wśród znajomych ze świata realnego, takich którzy wydaja po kilka tysięcy złotych za przedmioty do kolekcji, ale za to mam takich którzy mogliby utworzyć własne muzea, w których hełmów i manierek byłoby niewiele, ale za to sprzętu do robienia innym "bubu" od zatrzęsienia...

Mowisz i masz ..... tu masz moja kolekcje miltariów na przyklad
viewtopic.php?t=11657&highlight=austrowegier
..... w tym dziale jest tez wiele innych wspaniałych kolekcji militariów .

Pele76 napisał(a):

.....a tego nie skomentuje bo trzeba miec naprawde albo bardzo wiele złej woli albo jeszcze wiecej cynizmu zeby popisac sie takim tekstem ...ty udajesz czy naprawne nie wiesz o czym pisze ???? to teraz Ci to wyłuszcze .......... KOLEKCJONER MILITARIOW TO NIE JEST SYNONIM ZBIERACZA NIEWYPAŁOW .... przykro mi jedynie ze w takim płytkim srodowisku sie obracales, skoro masz jedynie takie skojarzenia dotyczace tego hobby.

Proponuje troche wiecej szacunku dla ludzkiej tragedii (*)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:47 

Ok, troszkę mnie poniosło, ale nie ma sensu tego edytować skoro to zacytowałeś :(

Widziałem Twoja kolekcję wcześniej, tak samo jak kilku innych userów na forum, są ładne, niektóre nawet bardzo, ale czy to robi z tego chłopaka zbieracza niewypałów, a nie kolekcjonera? Zbierał niewypały żeby powiększyć swoja kolekcję, bo akurat ten kierunek zbieractwa go interesował, a wydaje mi się że trudniej jest zakupić części amunicji niż bagnet dla przykładu (nie mówimy tutaj o wyjątkowych egzemplarzach)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pele76 napisał(a):
Większość tych poważnych kolekcji jest wydaje mi się mniejszością w naszym kraju, a przynajmniej te bardziej medialne nie są tymi poważnymi.
Większość z poszukiwaczy coś tam zbiera, ale ilu z nich może nazwać się poważnymi kolekcjonerami z poważnymi kolekcjami?
Jeden ma klaser ze znaczkami, drugi z monetami, następny ma kilkanaście łusek i pocisków, do tego dwie puste skorupy od F1... dla tych ludzi to ich kolekcje.

Proponuję popatrzec w dziale Kolekcje, co moze oznaczać termin "poważna kolekcja"
i sprzekonać się, że łusek, wydmuszek i pełnych "rozrywek" wiele tam nie ma.

A to co napisałeś, to kpina nie na miejscu i nie wiem do czego się odnosząca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:55 

Ale w którym momencie tego posta jest zawarta kpina?
Dalej mówimy o chłopaku który zginął od niewybuchu przy którym majstrował? Czy już zmieniamy temat na poważne kolekcje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 06:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pele76 napisał(a):

W którym miejscu Argo zasugerował,że chłopak zginął od manierki ? To w/g Ciebie nie jest kpina ?

I przypominam, że to Ty zacząłeś pisać o poważnych kolekcjach, które (w/g Ciebie) MUSZĄ
składać się z rozrywek. Trochę konsekwencji w rozmowie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 18:59 

Nie, nigdzie nie napisałem że MUSZĄ składać się z rozrywek, ale ja nie spotkałem jeszcze tak naprawdę poważnego kolekcjonera, a jedynie poszukiwaczy, którzy coś tam zbierają. Pewnie jeszcze spotkam, ale nie spieszy mi się do tego.

Czyli chłopak który stracił życie, według definicji nie był kolekcjonerem? Bo to chyba się o definicje teraz rozejdzie, kto jest, a kto nie jest kolekcjonerem i co jest kolekcją, a co nią nie jest.
Szkoda że ten typ rozmowy kręci się dookoła tragedii, ale bez niej temat byłby mało ważny :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 00:02 
Książę Lynchets

ku przestrodze - a to tylko zła petarda była...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2009, 00:14 
Moderator
Moderator

o fuck co za zdjęcia...Robią wrażenie!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]