Teraz jest niedziela, 26 kwietnia 2026, 04:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 19:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

a mnie osobiście boli antypolska postawa "premiera tuska" Przecież był tego dnia w 66 rocznicę u pięknej Julii omawiać Euro 2012. Przejeżdżał obok obelisku ofiar tego mordu. Nawet się nie zatrzymał, nawet nie próbował zlożyć kwiatów, nawet nie probował sie pomodlić albo choćby lampkę zapalić. Hańba mieć takiego premiera. Gdzie jego patriotyzm. A tę swoją polityczną poprawność zarowno on jak i Gazeta Zaborcza to mogą w d........ sobie wzajemnie wciskać. Wstyd panie przemierze. Cytując klasyka. powinien pan rzec : kończ waść wstydu oszczędź.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 20:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fakty, fakty, fakty. Ostatnio skladam słownik biograficzny żołnierzy I i II WŚ. Jest tam troche kwiatkow. Jeden z nich:
Fragment wspomnień wojennych spisanych przez Tomasza Kierzka:
„W czasie patrolu konnego zostaliśmy ostrzelani, ja byłem ranny w nogę i przygniótł mnie zabity koń, miałem połamane żebra. Kiedy ocknąłem się, było już po walce ,pomógł mnie mój kolega Bębenek Franciszek z Wołowic k/ Czernichowa. Ukrywaliśmy się w lesie, żeby nie dostać się w ręce Niemców, bo mówili, że Niemcy zabijają polskich jeńców. Po kilku dniach ukrywania się ujęli nas Niemcy i włączyli do transportu jenieckiego. Wykorzystaliśmy do ucieczki przystanek pociągu w polu. Jeńcy mieli kopać ziemniaki i piec je na posiłek. W lesie po ucieczce zebrało się kilkudziesięciu żołnierzy - może nawet 40-tu. Na noc, w napotkanej wiosce prosiliśmy o nocleg, gospodarz Ukrainiec przygotował nam spanie w stodole na klepisku. Lecz ja z kolegą mówiliśmy, że trzeba się ukryć, że my tu nie jesteśmy bezpieczni. Pozostali nie chcieli nas słuchać. Z kolegą Bębenkiem ukryliśmy się w sąsieku pod słomą. W nocy obudziły nas krzyki, to Ukraińcy mordowali żołnierzy, rąbiąc ich siekierami. Rano w ukryciu wydostaliśmy się ze stodoły. W dalszej wędrówce przez lasy w Karpatach spotykaliśmy żołnierzy przywiązanych do drzew z wyłupionymi oczyma i z wyrżniętym sercem, w miejscu serca była wsadzana kromka chleba. Na noc wspinaliśmy się na drzewa, przywiązywaliśmy się pasami i tak spaliśmy. Wróciliśmy do swoich domów. On do Wołowic a ja z kulą w nodze i połamanymi żebrami do Rybnej, do żony z dziećmi”.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 20:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

kuba_gd napisał(a):
To że każda skrajnosć jest zła a Wy zaczynacie popadać w obłęd ostatnio
co można zauważyć czytając niektóre posty i całe tematy.

Autentyczne fakty Powiadasz... ;)

Myślę, że wątek miał "jedynie" przypomnieć, że taki fakt ludobójstwa miał miejsce i nie może jego ogromu zmieniać spektrum polityczne. W jakich czasach żyjemy, skoro wspomnienie o tym staje się jednoznaczne z otrzymaniem "łatki" "mieczyków" itd.? Wątek dotyczy, jak by nie patrzeć, straszliwej zbrodni. Kolego, po co śmieszne w tym miejscu pouczenia na temat poprawności stylistycznej.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 lipca 2009, 21:23 przez wiking10, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2009, 21:09 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Przypominanie jest wskazane i chwalebne ale sposób jest dla mnie dyskusyjny.

:)

Myślałem że "mieczyk" nosi się z dumą :) może być łatką w momencie
kiedy zaczyna się popadać w skrajność , wtedy potrafi przypominać znak solarny :)

p.s

Tego typu błędy nie są śmieszne tylko straszne a wytknięcie ma na celu
unikanie takich kwiatków w przyszłych dyskusjach , to w trosce o Piszącego. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2009, 07:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Skoro tak troszczysz się o poprawność, zwróć uwagę, że w jednym Twym zdaniu, które przytoczyłem, pozwoliłeś sobie na dwa błędy składniowe i dwa interpunkcyjne.
Skończmy gierki słowne w tym wątku, przynajmniej ja kończę.
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2009, 15:30 

Błędy składniowe i interpunkcyjne przeżyję ale błędy logiczno-językowe to inna bajka.

Mam zestaw papierów na wszelkie dyscośtam i do teraz mam problemy gdzie postawić przecinek :bir

:)

Masło maślane w miesiącu lipcu jest faktem autentycznym i nie ma co się cofać do tyłu. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2009, 15:47 
Generał Broni
Generał Broni

Ostatnio przeczytalem wspomnienia Ukrainca (!), ktory w momencie rozpoczecia wojny byl 8-9 letnim chlopakiem. Opowiadal, ze w jego wsi bylo 2 komendantow zandarmerii/policji (nie pamietam juz dokladnie): Niemiec i Ukrainiec. Od Nimeca mozna bylo wyjsc zywym, od Ukrainca nigdy. Wspominal takze, jak kiedys podczas zbierania drewna w lesie spotkal jadacego na rowerze ukrainskiego policjanta, swojego przedwojennego sasiada. Ten bez powodu okladal go tak dlugo wyciorem od karabinu, az chlopak upadl i dopiero wtedy Ukrainiec odjechal. Tak sie wlasnie koncza eksperymenty, gdy wpol dzikiej holocie da sie jakakolwiek wladze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2009, 19:50 
Moderator
Moderator

Wystarczy tam pojechać i naocznie się przekonac o ich kulturze,,Wszędzie syf kiła i mogiła o wioskach nawet nie wspomne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2009, 16:05 
Moderator
Moderator

sopel74 napisał(a):
Wystarczy tam pojechać i naocznie się przekonac o ich kulturze,,Wszędzie syf kiła i mogiła o wioskach nawet nie wspomne.

Taaa, w u nas to porządek i mądrość... :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2009, 17:10 
Pułkownik
Pułkownik

mirek napisał(a):
sopel74 napisał(a):

Taaa, w u nas to porządek i mądrość... :n

Wystarczy wejść do sklepu spożywczego,postać na przystanku zaplutym łupinami słonecznika,napić się piwa w piwiarni gdzie kufle "myte" są w jednym wiadrze wody cały dzien a piwosze zagryzają "piwo" rybą i plują ością na prawo i lewo, daje to obraz tego narodu.Podobno najlepszy interes będzie można zrobić na toaletach dla kibiców jadących na mistrzostwa na Ukrainę(jeśli do nich dojdzie). Każdy będzie chciał skorzystać po naszej stronie bo tam to nie wiadomo kiedy będzie taka możliwość. Jest to obecnie stały punkt programu wszystkich wycieczek jadących na wschód.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2009, 17:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie pałam szacunkiem czy też sympatią do narodu ukraińskiego ale ocena ich kultury na podstawie
braku toalet to nadużycie.W latach młodzieńczych przejechałem polskie(i nie tylko) drogi przy których toaleta
była zjawiskiem nieznanym. Szczytem wykwintu była natomiast makrela spożywana wprost z papieru
pakowego na schodach miejscowego GS-u.
Jeżeli chcemy "dokopać" Ukraińcom to musimy chyba poszukać mocniejszych argumentów.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2009, 19:11 
Porucznik
Porucznik

Mam trochę do czynienia z niemieckimi turystami. Często na pytanie, co ich dziwi w naszym kraju, odpowiadają, że kawa podawana w szklankach... Tak, w wielu jeszcze restauracjach i w jeszcze większej ilości domów podaje się u nas kawę w szklankach... Dla każdego cywilizowanego narodu oczywiste jest, że szklana służy do wody lub soku, natomiast do kawy używa się filiżanki..... Nikt nigdy nie poda ci kawy we Francji w szklance... U nas owszem, dlaczego nie... Przykładów można mnożyć i bardzo łatwo jest na ich podstawie dowieść, że z kolei my jesteśmy prymitywni w porównaniu z innymi...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2009, 22:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tą kawą to jest różnie i wszystko zależy od domu ,ja jestem we Włoszech i u niektórych włochów oprócz szklanek nie ma innych naczyń do picia ,piją w szklankach wode ,wino i kawę ,a filiżanki wyciągają tylko na specjalne okazje .Natomiast w barze to co innego tam już kawa musi być obowiązkowo w "naparstku"
A co do obyczajów Ukraińców ,to pewna ukrainka opowiadała mi jak jej syn będąc w technikum leśniczym ,palili z kolegami ognisko pili wódkę a na przegryzkę złapali psa i upiekli :zygi nie chcę mi się opowiadać więcej bo by miejsca w wątku brakło ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2009, 22:30 
Porucznik
Porucznik

Czyli jednak Ukraińcy to podludzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2009, 00:58 
Moderator
Moderator

fullriede napisał(a):
Czyli jednak Ukraińcy to podludzie.

Rozumiem, że to ironia.

Proponuję powstrzymać emocje. Wołyń minął. Zresztą, nie przyszedł znikąd. Proponuję tego tu i teraz nie roztrząsać. Odsyłam do publikacji Bohdana Osadczuka, Timothy Snydera, Grzegorza Motyki, czy też do zbiorowej pracy polskich i ukraińskich historyków pt. "Polska-Ukraina: trudne pytania" (wydane przez: Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej, Związek Ukraińców w Polsce; Karta, 2000).

Wypowiedzi szerzące nienawiść będę usuwał.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]