Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 07:50 
Moderator
Moderator

A i tak lud wybierze tych którzy mu więcej obiecają...
Cytuj:
"Już wkrótce Polacy zaczną wracać z emigracji bo praca tu będzie się opłacać. Będą nas leczyć dobrze zarabiający lekarze i pielęgniarki.
Dobrze zarabiający nauczyciele będą uczyć nasze dzieci, a dobrze zarabiający policjanci będą dbać o nasze bezpieczeństwo.
Przy bezpiecznych drogach wyrosną nowoczesne stadiony i pływalnie. "

W Czechach zaś, pierwszy raz widziałem pracującego (drogowca) Cygana...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 11:37 
Generał Broni
Generał Broni

dect napisał(a):
Lipek sorry, lubie Cie, ale takie popierdywanie jak w ostatnim zdaniu kojarzy mi sie bardziej ze schizofrenia paranoidalna - jakies blizej nieokreslone grupy ktore manipuluja i kontroluja. Jak trafnie zauwazyl Renald sami ich wybieramy - a jak sie nie podoba to lobbuj na rzecz innej opcji i nawoluj do masowego na nia glosowania.

Tu nie chodzi o manipulacje, ale o zwykłą władzę. Teraz wszystko zależy od widzimisię komendantów :cop , którzy mogą dowolnie dysponować pozwoleniami na broń. Wg. założeń ustawy posła Czumy, o samorządy przyznawałyby koncesję, i to na zupełnie innych zasadach. To musi wywoływac opór w policji, bo odbiera im pewien zakres kompetencji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 20:38 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Tu nie chodzi o manipulacje, ale o zwykłą władzę. Teraz wszystko zależy od widzimisię komendantów :cop , którzy mogą dowolnie dysponować pozwoleniami na broń. Wg. założeń ustawy posła Czumy, o samorządy przyznawałyby koncesję, i to na zupełnie innych zasadach. To musi wywoływac opór w policji, bo odbiera im pewien zakres kompetencji.

Niebiewscy oddali juz paszporty, dowody osobiste, prawa jazdy i jeszcze kilka innych papierow , to i pozwolenia na bron oddadza ... to tylko kwestia czasu.... nawet jesli nie ten projekt ustawy to załatwi..... to bedzie nastepny :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 20:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Popieram Argo.. jest tyle mądrych przysłów, żeby liczyć tylko na siebie i że nadzieja jest matką głupich.. ale ja liczę na zmianę ustawy i mam nadzieję, że tego doczekam z pełnymi i kompletnymi zbiorami.. Drążyć temat nie tylko na forum PS ale też gdzie indziej - zobaczcie jak ładnie rozwija się wątek poszukiwań na forum Stalowej Woli.. http://stalowemiasto.pl/forum/forum.php ... &id=138506

Tam czytają nie tylko bezpośrednio zainteresowani ale też przypadkowi czytacze.. i, mam nadzieję, rośnie nam grono przychylnych zmianie ustawy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 12:13 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wracając do amnesti i problemów związanych z tym w Polskim prawie trzeba napisać że mieliśmy namiastke tego co Czesi ale żaden z was nie raczył o tym wspomnieć tylko zaczeliście sie przepychać na tematy nie związane z meritum dyskusji.

art. 54 ustawy „o broni i amunicji” - z racji upływu terminu nie znajduje już zastosowania - a mówił o tym iż "nie podlega karze, kto bez wymaganego zezwolenia posiada broń i amunicję i w terminie 90 dni o dnia wejścia ustawy w życie dobrowolnie zawiadomi o tym fakcie Policję oraz złoży broń i amunicję do depozytu".

Należy też wymienić ustawę „o wyłączeniu bezprawności posiadania bez wymaganego pozwolenia lub rejestracji broni lub amunicji przez osoby walczące o suwerenność i niepodległość Polski", która tak samo jak wyżej wspomniany art. stracił swoją moc z racji upływu czasu.

Może zakres był nieporównywalnie mniejszy niż w przypadku Czechów (a nawet trzeba napisać znikomy) ale był i to trzeba zasygnalizować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 21:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zasadnicza różnica to taka, że Czesi mają możliwość odzyskania i zalegalizowania broni, jeśli nie była użyta w celach przestępczych.. Nasz ustawodawca - bo nie ma co czepiać się o to policji - nie przewidział takiej możliwości.. Tak więc reakcja społeczeństwa była adekwatna do oferowanych korzyści..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 22:34 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witek jedna rada - tylko informuję - BYŁA TAKA MOŻLIWOŚĆ. Nie czytałes ustawy o której w poprzednim poście wspomniałem a możliwość zalegalizowania takiej broni była - z tym że czas już upłynął.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 06:15 
Generał Broni
Generał Broni

Solek - nie obraź się, ale piszesz głupoty.
Art. 54 ustawy o broni i amunicji brzmi następująco:
Cytuj:
Art. 54 Nie podlega karze, kto bez wymaganego pozwolenia posiada broń lub amunicję i w terminie do 90 dni od dnia wejścia w życie niniejszego przepisu dobrowolnie zawiadomi o tym fakcie Policję oraz złoży broń i amunicję do jej depozytu.

Gdzie Ty tam wyczytałeś możliwość legalizacji broni??? :drap
Bo ja niestety widzę tylko furtkę na uniknięcie kary za nielegalne posiadanie broni, którą musisz złożyć do depozytu.
A następnie musisz płacić za każdy egzemplarz broni 1% opłaty za wydanie pozwolenia na broń za każdy dzień przechowywania - na dzień dzisiejszy to 2,42 zł za dzień, czyli 883,30 zł za rok.
I pozostaje Ci złudna nadzieja, że zanim zbankrutujesz przez opłaty, to prawo się zmieni i uzyskasz "przywilej" posiadania broni.
Oczywiście masz jeszcze możliwość:
Cytuj:
Art. 23
2. Osoba składająca do depozytu broń, amunicję, z wyjątkiem znalazcy tej broni lub amunicji, w zakresie tej broni może:
1) wyrazić zgodę na jej zniszczenie – do protokołu przyjęcia broni oraz amunicji;
2) złożyć pisemny wniosek o zniszczenie broni oraz amunicji;
3) złożyć pisemne oświadczenie woli o przeniesieniu własności broni oraz amunicji na rzecz Skarbu Państwa.

ale chyba nie o to chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 17:57 
Moderator
Moderator

I dlatego amnestia na warunkach jakie opisał Rob w polskich realiach okazala sie byc kompromitujacycm niewypałem ( odsylam do statystyk ile i jakiej broni odzyskano)....:cop mysleli ze ludzie im cos oddadza za free :666 ..... a pikanterii sprawie dodaje fakt ze bron zgromadzona w wyniku amnestii, niebiescy przeswietlali później jeszcze pod katem ewentulanego użycia przestepczego .............no to trzeba byc kompletnym jeleniem zeby oddac złoma za friko i jeszcze sciagnac sobie na głowe potencjalne kłopoty :strz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 20:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Podobno głupoty piszę to przeczytaj:

Ustawa z dnia 3 czerwca 2005 r. o wyłączeniu bezprawności posiadania bez wymaganego pozwolenia lub rejestracji broni lub amunicji przez osoby walczące o suwerenność i niepodległość Polski
(Dz.U. 2005 nr 143 poz. 1198).

To jest tylko kilka stron do przeczytania.

NAJPIERW PRZECZYTAJ TĄ USTAWĘ A DOPIERO PÓŹNIEJ SIĘ WYPOWIADAJ!!!!!!!!!

Widać że dokładnie muszę podać ww ustawę bo jak podałem dwie to już zadużo do zrozumienia!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 20:26 
Generał Broni
Generał Broni

Solek - nie krzycz, weź głęboki oddech albo policz głośno do dziesięciu, a następnie odpowiedz, jaki procent z 6671 użytkowników forum (na moment pisania tego postu) zalicza się w świetle polskiego prawa do "osób walczących o suwerenność i niepodległość Polski"???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 21:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Heh, zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Myślę, że zgodnie z definicją T. Paine'a większość z nas zalicza się do kategorii "osób walczących o suwerenność i niepodległość Polski"
;)
Zdrav

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 21:05 
Generał Broni
Generał Broni

Sęk w tym, że musimy brać pod uwagę definicję stworzoną przez 560-osobową "reprezentację" narodu. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 22:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

No troche mi ulżyło, że zaczołeś czytać - no to jedziemy dalej następne słowo klucz to najbliższa rodzina wg. KK (w domyśle pozostawiam wspomnianą ustawę).

Wracając do sprawy amnestii - przed chwilą wmawiałeś mi że takiej nie ma a okazało się, że była. Teraz piszesz, że objeła małą cześć osób - brawo ale to już napisałem na poprzedniej stronie. Zaczni człowieku czytać tekst ze zrozumieniem a nie każesz mi wrzucać na luz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2009, 07:52 
Generał Broni
Generał Broni

Za to Ty kolego Solek w dalszym ciągu nic nie łapiesz - trochę to dziwne bo na PS-ie jesteś już prawie trzy lata.
Marzeniem (bo chyba inaczej już tego nie można nazwać) większości forumowiczów, byłby taki stan prawny, w którym po wykopaniu z ziemi np. zardzewiałego kawałka lufy albo zamka (dla ułatwienia - istotnych części broni) można byłoby taki "fant" legalnie posiadać, a nawet zrekonstruować sobie cały egzemplarz broni bez obawy, że któregoś wczesnego ranka wpadnie na kawę ekipa :cop , a potem od "proroka" usłyszysz zarzut jak dla pierwszoligowego gangstera z Pruszkowa, czy Wołomina.
I nie zmienią tego półśrodki w postaci zacytowanych przez Ciebie aktów prawnych.
Proponuję na tym zakończyć dyskusję między nami - mnie i tak nie przekonasz do swoich racji.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]