Teraz jest sobota, 4 października 2025, 14:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: jak przymocować cewkę do konstrukcji nośnej w jablu
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2004, 21:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

1............."nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! pomysłu jak przymontować cewkę do reszty w jablu w tym wypadku reszta to rurka pcv srednicy 20cm jak by można było montować ją za pomocą części żelaznych to nie byłoby problemu zle skąd wziąć jakieś plastikowe częsci które by pomogły
2............. jeśli cewkę zrobimy ze zgiętej w okrąg rurki i połączymy ją trójnikiem drut będziemy wkładać i przeciągać 20 razy to: za pierwszym razem jedną żyłę kabla łączymy z początkiem drutu a na końcu koniec z drugą żyłą tylko jak tą drugą żyłę schować spowrotem do rurki czy można zrodić tak pierwszą żyłę schować bardzo głęboko a drugą połączyc z drutem a następnie pociągnąć za pierwszą żyłę aby druga się schowała tylko czy drut da się obracać następnie zalać to lakierem to na pewno się nie ruszy
3............czy jeśli konstrukcję nośną zrobimy z 2 rurek pcv jedna szersza druga węższa tak aby jedna naczodziła na drugą potem złączć jastuą to z czego zrobić rączkę i uchwyt na baterię i elektronikę i podputkę pod łokieć :
4............jak wygiąć plastikową rurką w okrąg :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2004, 22:01 
Szeregowy
Szeregowy

na 4 moge odpowiedziec :D wygjac ja mozesz na goraco

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2004, 22:12 
Małomówny czytacz

1.............odpowiedz na pierwsze pytanie byla juz na forum poruszana kilka razy - mozna to rozwiązac np plastikowa sruba od ... deski sedesowej :) jest to spoob nie drogi , a skuteczny.. no i w miare mocny.. na pewno mocniejszy niz male srubki modelarskie.

2............. blad !!! nie przekladamy drutu 20 razy przez rurke.. zupelnie niepotrzebna robota: bierzesz jakiś np albo plastikową cienka rurke , rozcinasz ja wzdłuż i do środka wkładasz wczesniej nawinięta cewke !!! tzn nawijasz drut na np garnku, sciągasz go z niego i wkladasz do srodka wycietej rurki.. taka rurke zalewasz zywica [podobbno pianka montazowa nawet moze byc, ale trzeba uszczelnic lakierem nitro], i juz gotowe.. nie zapomnij tylko konca drutu na wierzch wyciagnac :)
3............jesli nie masz oryginalnego jablowskiego pudelka na elektronike, to mozesz takie pudelko w sklepie elekttronicznym zakupic.. jesl i chodzi o trzymanie bateri, to najlepiej zeby wszystko bylo razem, no chyba ze preferujesz trzymanie bateri np na pasku i dodatkowy kabel miedzy pasem a wykrywka.. jesli chodzi o raczke, to ja zrobilem w ten sposób ze wygiąłem rurke na kształt rury w wykrywaczach wysokiej klasy [tzn nie z raczka jak w kuli lekarskiej, a w swego rodzaju zygzak, co podobno lepiej rozklada ciezar..
4............jak wygiąć plastikową rurką w okrąg [nie wyginaj RURY !!! tylk ocienkie plastikowe rurki jesli chodzi o zabezpieczenie cewki], wyginanie rur pcv proponuje na cieplo, ja oprocz tego wzmocnijem boki dodatkowym zgrzanym na cieplo plastikiem.. teraz chyba jescze usztywnie poxipolem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2004, 09:39 
Major
Major

Ad. 2. Jak chcesz sie bawić w przeciaganie to wyginasz rurke w okrąg, nasuwasz na jeden koniec trójnik i zaczynasz nawijanie.
Przeciagasz pierwszy zwój, potem znów wkładasz początek do rury i znów przeciagasz i tak do skutku. Jak już zwojó będzie kilka to możesz początek drutu pprzyklejac do reszty zwojó tasmą i tak przeciagac całość. W miare zwiększania liczby zwojów ściągaj drut żeby nie był zbyt lużny. Jak już nawiniesz odpowiednia liczbę zwojów, to dobrze jedy drut okręcić grubszą nitką żeby sie nie rozchodził, a potem usztywnić lakierem, np. nitro. jak masz żonę/siostre/matkę to mozesz sie ich zapytać o stary lakier do paznokci, jak maja to z powodzeniem mozna go użyc. jak już masz to gotowe, to nasuwasz odcinasz nadmiar drutu i lutujesz do tego kabel, a potem nasuwasz trójnik i uszczelniasz go jakimś klejem. Zabawy z tym jest dużo.
jak by ci sie rurka rozłaziła to zrób po jednym nieiwelkim otworku na jej końcach i złap je klamerka z drutu, po nawinięciu klamerkę usuwasz.

Ad. 4. Opócz rurek pcv mozna kupic rurki jakich używa sie do instalacji elastycznych. Rurka tak jest w miare miekka żeby dało się ją wygiąc w okrag, ale też i w miare sztywna żeby zabezpieczyć cewkę. Ja tak robiłem i nie ma problemu.
Rurki takie są najczęściej mleczno przeźroczyste, kupuje sie je na metry, a robione są chyba z polietylenu PE. Trójnik mozna do nich dać zwykły, jak do pcv, czasem trzeba mu powiekszyć średnice jak nie pasuje.

pozdro

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]