Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 03:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 01:17 
Weteran
Weteran

Teraz A-rama, fajna, niekombinowana w bardzo ładnym stanie a do tego dwa mintowe pokrowce na saperki (ból jest taki, że nie mam serca wsadzać w nie łopatek i łopatki mam osobno ;) przybornik do mg z 1945 roku (fajny, z parcianym paskiem zapinającym no i z kompletnymi bebechami oraz torba na garłacz

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 01:19 
Weteran
Weteran

no i zestaw biwakowy - celta wraz ze stelarzem i parę dupereli typu troki, paski, opatrunki

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 01:21 
Weteran
Weteran

i ostatnia seria zdjęć
mapnik, ulotka do pzfausta, list do rodziny z okazji pośmiertnego nadania tarczy za krym, sznury strzeleckie, kwadrat artyleryjski, furażerka, okulary, pagony m44 panzergrenadiera, pasy i peryskop okopowy :)

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 17:02 
Weteran
Weteran

Szelki - wersja DAK w czesnego okresu wojny, oraz dwie mintowe sztuki skórzanych późno-wojennych szelek.
lornetki - "cag" i "ddx" oraz już wcześniej prezentowany peryskop okopowy "dow"
no i niestety manierki i menażki - niestety dlatego, że posiadam tylko te parę marnych sztuk. Za to pełna zgodność numerów i stany zadowalające.
manierki i menażki to pierwszy element do uzupełnienia kolekcji - niestety zawsze je omijałem, bo zawsze były one dostępne - stało się tak, że te czasy chyba już minęły i teraz dorwać manierkę ze zgodną numeracją i w porządnym stanie jest cholernie trudno.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 20:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

fakt . masz racje z tymi menazkami i manierkami. pamietam czasy ( nie tak dawno temu - ledwie 4 moze 5 lat temu ) kiedy manierki mintowe na ebayu kosztowaly max 50 euro albo mniej . podobnie menazki. dzis mamy inne czasy i inne warunki , ludzie rzucaja sie na rzeczy jakby mialy zniknac ( i chyba znikaja ) i ceny osiagaja niewyobrazalny jeszcze pare lat temu poziom. swego czasu pamietam jak kupowalem znajomemu manierke emaliowana na brazowo za 75 euro ( co i tak bylo wyjatkowo wysoka cena ) a dzis taka manierka kosztuje dobre 200 - 250 euro.
no coz albo zaczela sie znow moda na zbieranie militarystyki niemieckiej albo zaczynaja konczyc sie fanty ( szczegolnie zjawisko konczenia sie fantow widac na rynku amerykanskim - na nszym zreszta nie lepiej ) .
kto by pare lat temu pomyslal ze za kompletny zestaw p.gaz dac 500 zl czy nawet wiecej ( za takie ceny mozna bylo kupic zestaw p.gaz w stanie stone mint ).
ale czasy sie zmieniaja , a rynek rzadzi sie swoimi prawami.
dzis rozumiem starych wyjadaczy ( zreszta rowniez z Lodzi ) ktorzy mowili ze kiedys kupowali graty za grosze i dzis ciezko im czasami przestawic sie na nowe ceny tych gratow.
z jednoje srony dobrze bo wiem ze jak przyjdzie kiedy czas to moge calkiem niezle pieniadze wziac za graty ktore mam w kolekcji, z drugiej jednak strony ciezko mi dzisiaj wydawca krocie na te wszystkie graty i coraz powazniej zaczynam zastanawiac sie nad przystopowanie zbierania ( czasami myslalem nawet o rzuceniu tego wszystkiego w wulgaryzm i sprzedaniu tych wszystkich gratow - w koncu wiecznie zyc nie bede, a zabrac tego do grobu nie zdolal - mozna by bylo zaiwestowac tak uzyskana kase co moze oplaciloby sie i w przyszlosci zagwarantowaloby mi jako tako przyzwoite zycie w tym naszym pieknym aczkolwiek popieprzonym kraju ,ale mimo wszystko czuje mocny sentyment do tych gratow z ktorymkolwiek ciezko sie rozstac a co dopiero z cala kolekcja ( czasami niestety trzeba sie czegos pozbyc na biezace potrzeby niezwiazane z hobby ).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 22:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin ma dużo racji rzeczywiście ceny poszybowały w górę i ja również nie mogę sobie pozwolić na wszystko mimo, iż mam poważne braki w kolekcji nie mniej ciesze się z tego co mam a trafiły się prawdziwe okazje np. chlebak wz 44 za 15 Euro w stanie mint pojemnik p-gaz w kamo za 60 E itp... czasy sie zmieniły co gorsze a moze i dobrze od 1,5 roku zajmuję sie m.in akwarystyką i to również cieszy mnie bardzo i odpreża. Nie wiem jak będzie dalej z kolekcją na pewno nie zrezygnuje ale i chcę używać jak każdy życia czasem odmawiając sobie danego fantu. Michał zaprezentował bardzo ciekawe zdjęcia kolekcji takie jakie najlepiej lubię :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 20:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Super kolekcja , co tu dużo mówić - źrenice jak orbity , a co do rosnących cen to tak to już jest fanty będą tylko droższe i będzie ich tylko mniej - pewnie dlatego nas to kręci.Internet popularyzuje kolekcjonerstwo militarne i koło się napędza.A wiec chyba obstaje żeby raczej nie obliczać poległej kasy na fantach,fakt że można jeszcze dumać ile to wszystko będzie warte za jakiś czas tylko weź się wtedy z tym czymś rozstań...co tu dużo mówić - kolekcja pokarm dla duszy,a więc czym są przy tym koszta???
Jeszcze raz napisze super fanty, a komplet zimowy w kamuflażu po prostu bajka.Pokazał byś z bliska tą klamerkę z parcianą wszywką ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 11:30 
Kapral
Kapral

Panie Frozzer! Wrap powala na kolana :1

Moim zdaniem meritum kolekcjonerstwa to zakup czegoś rzadkiego i ciekawego( ciekawego dla kupującego, nie koniecznie dla całego świata;-) ) za niewielką kwotę. Dlaczego? Racjonalizacja gościa, który nie ma 'enough' kwitu żeby finansować swoje hobby. Nie. Zakupy za ile się da to w moim odczuciu zwykłą konsumpcja.Przykład:- Niedawno nabywałem tzw. 'dobra trwałego użytku' w postaci AGD, zapłaciłem kartą. Czym się zatem różni 'Mint mega rare M44 elite tunic' od lodówy? Brakuje czegoś.

Bardzo jak to sie mówi w pozytywnej konotacji, 'prawdziwa' kolekcja Froz! Wrap, wrap, wrap, wrap( precious wrap..!) szczególnie :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 14:20 
Weteran
Weteran

Dzięki za miłe słowa

niestety w kolekcjonowaniu tak bywa, że o ile początki są jako tako łatwe - to z biegiem czasu coraz trudniej dorwać ciekawy eksponat do kolekcji. Owszem, okazje się zdarzają, ale nie często. Mało tego - jak już wcześniej zauważyliśmy ceny fantów rosną w zastraszającym tempie, tak samo jak liczba kolekcjonerów. Coraz trudniej jest coś upolować, a jak do tego dochodzi jeszcze brak czasu, praca itp - to w ogóle kolekcja odchodzi w odstawkę. Tak było ze mną, przez rok czasu niczym nie wzbogaciłem swoich zbiorów - dopiero ten Wrap mi wpadł do kolekcji. Tani nie był, jednak patrząc po cenach zagranicznych to pod miano okazji ciągle się kwalifikował. Zawsze marzyłem o takiej kurtce - to zacisnąłem pasa i się udało. :)

odnośnie pralki - to bez wrapa nie miałbyś co do niej włożyć, jednak mając wrapa to bez pralki go nie upierzesz

i to i to jest potrzebne ;)

lecimy dalej z fantami
pojemniki na lufy oraz trommle

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 14:24 
Weteran
Weteran

no i obiecana m43 HBT

kurtka jak i reszta ekwipunku na niej są w stanach mint.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 14:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie kolekcjonuję wprawdzie 'niemczyzny', ale nie przeszkadza mi to docenić Twojej kolekcji.
Stan fantów, manekiny, wiedza na ich temat, do tego wyjątkowo ładne i estetyczne zdjęcia - po prostu Premium Class.
Trzymaj tak dalej :1
;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 09:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Hej :)
a czy ta stronka WWW jest aktualizowana? zaglądam na nią od roku i ciągle widze to samo :roll:

ps bardzo ładne HBT Signal

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 09:45 
Weteran
Weteran

niestety nie mam czasu na jej aktualizacje, robię całkiem nową stronę, jednak nie mam czasu na jej dokończenie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 11:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

Michał teraz pozostaje Ci dorwać jakieś ładne spodnie do którejś z kurtek może HBT ale to dość ciężka sprawa z fajnymi stanami. Masz jakąś fotkę całości Twojej kolekcji ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 12:02 
Weteran
Weteran

ostatnio mintowe spodnie były na WAF za 800 E czy 800 USD już nie pamiętam
ale akurat nie mogłem sobie na nie pozwolić

prędzej czy później się trafią - na razie o spodniach nie myślę bo nie mam pełnopostaciowego manekina.
Pierwsze co to chcę uzupełnić braki w manierkach i menażkach, no i zdobyć manekina żeby wyeksponować komplet zimowy.
W sumie wszystko już mam, kurtkę, spodnie, buty, rękawiczki, podhełmówkę - tylko brak manekina :)

gdzieś miałem jakieś stare zdjęcie całości - zaraz poszukam

tym czasem hełmy

[ img ]

[ img ]

[ img ]

i mało pasująca do tematyki kolekcji - pickelhauba :)
ale zawsze marzyłem o tym typie nakrycia głowy

[ img ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 listopada 2009, 21:09 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]