Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 09:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: kolekcje - poszukiwania
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 02:49 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.
Mam takie pytanie. Co robicie ze swoimi kolekcjami? Czy jezeli znajdujecie jakas pamiatke, zdjecie, dokument - oddajecie wlascicielowi, albo rodzinie? Wystawiacie moze ogloszenie, albo na aukcji? Pytam poniewaz kupilismy z mezem stary, poniemiecki dom. Poprzedni właściciel pozostawił na strychu sporo starych rupieci. Początkowo chcieliśmy się tego pozbyć, jednakże podczas porządków przyszło nam do głowy, że być może niektóre z tych przedmiotów mogą mieć jakąś wartość. Rzeczy te to przede wszystkim stare książki, kilka obrazów, trochę ceramiki. Czy może ktoś z Was ma pomysł kto mi to będzie w stanie wycenić (o ile te przedmioty mają jakąś wartość), lub gdzie można je sprzedać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 09:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Chyba najprościej próbować sprzedać na All.. Niektóre zamieszczane tam przedmioty przechodzą ludzkie pojęcie, ale znajdują nabywców.. Książkami jestem zainteresowany zawsze.. niemieckimi trochę mniej, bo nie znam języka.. ale jeśli byłoby coś z rolnictwa, przyrody, podróży, z rysunkami lub zdjęciami to na pewno zapoznam się z ofertą..

A nie zostały czasem jakieś stare narzędzia???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 10:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

I ja dołączę się do tematu. Pomysł z serwisami aukcyjnymi jest dobry, ale zanim się zacznie sprzedawać:
1. wydobyć wszystkie potencjalnie ciekawe przedmioty na światło dzienne;
2. Oczyścić je i zweryfikować ich stan;
3. Rozejrzeć się po serwisach jaką mniej więcej cenę można za nie uzyskać i czy są chętnie kupowane (przyda się przy ustalaniu ceny wyjściowej);
4. Jeśli już będzie wiadomo co i jak, warto być konkurencyjnym w stosunku do innych sprzedających i nie przesadzać z ceną. Z autopsji wiem, że przedmiot ciekawy mimo niskiej ceny wyjściowej zawsze osiaga przyzwoity poziom. Przedmioty nieciekawe i tak nie będą rozchwytywane.

Ponadto - mimo tego, że to nie ten dział :offf - zapytam: zbieram stare radia (i resztki po nich) - starsze niż sprzed 1950 roku. Jeśli więc coś z tego tematu uchowało sie to możemy zrobić jakiś gescheft :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 16:37 
Podporucznik
Podporucznik

trzaśnij foty tych przedmiotów i podaj linki, uczciwie wyjawiając swoje zamiary co do
sprzedaży jesteś w lepszej pozycji niż ci, którzy przewrotnie przez id chcą uzyskać wycenę
by następnie czym prędzej pobiec z tym na wirtualny bazar.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 12:16 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,
Poszukując niedawno informacji na temat wyceny starych przedmiotów natrafiłam przypadkiem na bardzo interesującą stronę www.e-familio.pl Z tego co zauważyłam, można tam za darmo dodać ogłoszenie – być może warto zamieścić tam kilka fotek przedmiotów, które posiadasz – może znajdzie się jakiś znawca, który w miarę trafnie oszacuje wartość danej rzeczy oraz akurat będzie zainteresowany Twoim przedmiotem. Możesz i Ty znaleźć tam trochę "staroci". Polecam!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 01:58 
Kapitan Petersen

Witam

A może nie sprzedawać? Przecież te graty to jakaś część Waszego domu, kawałek jego historii. Pomyślcie - co znajdą na strychu Wasze dzieci. Jeśli stać Was na to, nie sprzedawajcie. Przeglądnijcie, może dowiecie się czegoś ciekawego o swojej miejscowości, okolicy, domu, poprzednim właścielu... Zróbcie segregację, potem upchnijcie w kartonach w zakamarkach strychu.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]