Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 08:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 17:40 
Wielki Przełamywacz Lodów

gosia napisał(a):
A ja chciał bym się zapytać Pana o zamek w Łowiczu:
Czy znane są Panu okoliczności przejścia zamku w ręce prywatne? i jak to się stało?
Czy nie razi Pana fakt iż przy stałej obecności tak archeo jak i WKZ Skierniewice obecny właściciel wybudował budynki w samym centrum stanowiska i jak to jest możliwe?
I jak taka dewastacja której milion detektorystów nie byłoby w stanie zrobić w tym wypadku uchodzi?
Z czystej ciekawości chciał bym poznać Pańskie zdanie w tym temacie,może trochę światła roziaśni mi ten temat którego ni jak zrozumieć nie jestem w stanie.

Sytuacja jest mi znana dosyć dobrze. Prywatny właściciel odkupił zamek od miasta za jakąś symboliczną kwotę. Miasto deklarowało wtedy wyraźny brak zainteresowania ruiną włącznie z tym, że nikomu nie chciało się tego zabezpieczyć przed dewastacją i rozbiórką murów zamkowych na mury okolicznych domów, kurników etc. W obliczu takiego stanowiska przejście tego pod prywatną kuratelę uchroniło zabytek przed dalszym niszczeniem.
O tym co nastąpiło potem i dzieje się nadal raczej pisać nie chcę. Ja w każdym razie od paru lat badań tam nie prowadzę i to jest jedyny mój komentarz do całej tej sprawy. Stała obecność archeologów jak to nazwałeś o niczym nie świadczy bo Ci którzy siedzą tam ostatnimi laty jedynie wynajmują mieszkanie a działalność badawczą prowadzą poza zamkiem na inwestycjach autostradowych. Co robi WKZ to Bóg tylko raczy wiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 02:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

Miasto sprzedaje bez przetargu teren obięty nadzorem WKZ bez przetargu wybranemu nabywcy za symboliczną złotówkę.gdzie działka budowlana 300m na przetargu w tamtym roku została sprzedana za 150 000 tyś.Nowy właściciel na terenie gdzie prowadzone są prace archeo
buduje obiekty mieszkalne i jak Pan twierdzi sami archeo od niego je wynajmują ,to jak się to ma do prawa na straży którego tak niby cały WKZ i archeo stoi - odpowiedz nijak.Fundament pod taki budynek nie jeden zresztą jest kopany na więcej niż metr jak to w tym miejscu jest do zrobienia.Co roku cała ekipa studentów w ramach praktyk kopała z zapałem ale czy na stanowisku czy pod fundamenciki.Skandal jest tak wielki i śmierdzący że wybuchnie bo to przykład jakich mało na kolesiostwo i jak jest a być nie powinno.A w tle tej afery nie ma detektorystów tylko wiadome służby archeo i WKZ miasto.Ja nie znając nikogo z Państwa stwierdzam że jest on jednym z was i w ten sposób to wszystko jest możliwe łącznie ze zmową milczenia.Co do rozbierania zamku na materiały do budowy kurników to w Sochaczewie stoi sobie ruinka zamku i jakoś nikt jej nie tyka a nawet gdyby to jest od tego WKZ i mundurowi by pilnować by tak się nie działo .Dlatego powiem na koniec że bzdury Pan piszesz,a pracował Pan na stanowisku gdzie gość na waszych plecach stawiał budynek - budynki mieszkalne za waszą wiedzą i WKZ.Wygląd tego obiektu na dzień dziś jest taka że włos się jeży,i na pewno lepiej by ludnośc rozebrała te ruiny na cegły niż dać komuś za free tak zniszczyć ten teren.dla mnie ...............

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2009, 01:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Wracajac do rdzenia tematu moge tylko kolegom, ktorzy niedajboze znajda sie w podobnej sytuacji polecic zachowanie spokoju i zimnej krwi. Policja nie ma tylko "prawa" ale tez obowiazki wiec niech sie legitymuja, spiszmy sobie ich dane tak jak oni maja prawo domagac sie wylegitymowania gdy nas zatrzymuja. A nie calkiem bledne bedzie gdy w telefonie bedziecie miec zapisany numer swojego adwokata lub jakis inny numer "zaufany" jako numer adwokata ;) ... no coz, ja tak mam :1 .
Nie tracic glowy i z dlonia na pulsie pozbywac sie fantow w sytuacjach jak opisana. Oni tez robia bledy i po chwili zamyslenia sobie to czasem uswiadamiaja ... wykorzystujmy ten fakt ... juz dwa razy tak mialem.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 11:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

wojcyn napisał(a):
Teoretycznie Policjanci powinni przedstawić zarzuty - pod jakimi zatrzymują człowieka. Czy tak było tym razem? O co cię oskarżyli?
Zdrav

małe sprostowanie, ta sytuacja to nie było żadne zatrzymanie, ponieważ z każdej czynności :cop muszą sporządzić protokół... jeśli został by zatrzymany również musiał by papier otrzymać i go podpisać. to samo tyczy się przeszukania - również musiał by być sporządzony protokół... oczywiście co innego kontrola osobista...
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 14:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ali Bakteri napisał(a):
wojcyn napisał(a):
Teoretycznie Policjanci powinni przedstawić zarzuty - pod jakimi zatrzymują człowieka. Czy tak było tym razem? O co cię oskarżyli?
Zdrav

małe sprostowanie, ta sytuacja to nie było żadne zatrzymanie, ponieważ z każdej czynności :cop muszą sporządzić protokół... jeśli został by zatrzymany również musiał by papier otrzymać i go podpisać. to samo tyczy się przeszukania - również musiał by być sporządzony protokół... oczywiście co innego kontrola osobista...
pozdrawiam

witam
z przeprowadzonej kontroli osobistej, osoba u której została dokonana ma prawo żądać sporządzenia takiego protokołu ( art. 15 ust. 1 pkt 5 ustawy o Policji)- powiem więcej - z każdej czynności prowadzonej przez Policje,zmierzającej do ingerencji w sferę chronioną prawem nietykalności osobistej (art. 41 ust.1 Konstytucji) oraz prawem do prywatności. Kontrola osobista oraz przeglądanie zawartości bagażu i sprawdzenie ładunku są czynnościami zbliżonymi do przeszukania MUSI BYĆ SPORZĄDZONY PROTOKÓŁ- w innym przypadku działanie :cop jest przekroczeniem uprawnień
pozdr
darglo44

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]