gosia napisał(a):
A ja chciał bym się zapytać Pana o zamek w Łowiczu:
Czy znane są Panu okoliczności przejścia zamku w ręce prywatne? i jak to się stało?
Czy nie razi Pana fakt iż przy stałej obecności tak archeo jak i WKZ Skierniewice obecny właściciel wybudował budynki w samym centrum stanowiska i jak to jest możliwe?
I jak taka dewastacja której milion detektorystów nie byłoby w stanie zrobić w tym wypadku uchodzi?
Z czystej ciekawości chciał bym poznać Pańskie zdanie w tym temacie,może trochę światła roziaśni mi ten temat którego ni jak zrozumieć nie jestem w stanie.
Sytuacja jest mi znana dosyć dobrze. Prywatny właściciel odkupił zamek od miasta za jakąś symboliczną kwotę. Miasto deklarowało wtedy wyraźny brak zainteresowania ruiną włącznie z tym, że nikomu nie chciało się tego zabezpieczyć przed dewastacją i rozbiórką murów zamkowych na mury okolicznych domów, kurników etc. W obliczu takiego stanowiska przejście tego pod prywatną kuratelę uchroniło zabytek przed dalszym niszczeniem.
O tym co nastąpiło potem i dzieje się nadal raczej pisać nie chcę. Ja w każdym razie od paru lat badań tam nie prowadzę i to jest jedyny mój komentarz do całej tej sprawy. Stała obecność archeologów jak to nazwałeś o niczym nie świadczy bo Ci którzy siedzą tam ostatnimi laty jedynie wynajmują mieszkanie a działalność badawczą prowadzą poza zamkiem na inwestycjach autostradowych. Co robi WKZ to Bóg tylko raczy wiedzieć.