Teraz jest piątek, 6 lutego 2026, 06:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: smolarze bieszczady
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 00:26 
Porucznik
Porucznik

Jako, że ostatnio było na forum kilka linków o Stanisławie Farionie i tym czym się zajmuje, wpadłem na pomysł. Moja miejscowość to Smolarnia, a to czym się zajmuje w/w człowiek, oraz jego koledzy jest związane ze smolarstwem.

Mam takie pytanie, Czy mieszka ktoś w rejonie gdzie smolarstwo funkcjonuje do dziś, po co mi to?
- coś w rodzaju spisu w jakim miejscowościach się to jeszcze praktykuje
- gdyby ktoś miał po drodze, to czy byłaby możliwość zrobienia i podesłanie mi fotek (coś w rodzaju reportażu), chodzi o fotki pieca, i ogólnie jak to wygląda

Chyba, że ktoś zajmuje się tą dziedziną historii i posiada materiały na ten temat
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 00:59 
Weteran
Weteran

Witam.
Ze smolarstwem to nie ma nic wspólnego. Ci panowie wypalają węgiel drzewny i nie powstaje przy tym smoła. Z tego co mi wiadomo dziś zawód smolarza całkowicie już zanikł. Warsztat pracy smolarza zrekonstruowany jako atrakcja turystyczna można obejżeć w miejscowości Blechnarka (na pd. od gorlic). Przeprowadza się tam również pokazowy wyrób dziegciu w sezonie letnim.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 12:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

El Loco to nie jest do końca prawda - przy produkcji węgla drzewnego powstaje jednak smoła (wiem bo sam węgiel wielokrotnie wypalałem co prawda w mniejszej skali ale jednak zawsze coś tej smoły było) sęk w tym że w procesie wypalania węgla ta smoła jest zupełnie nie potrzebna a wręcz szkodliwa dla produkcji ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 21:22 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

ja spotkałem takich ludków (jakby z innej bajki) pod Hryszczatą w biesach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2010, 14:10 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
El Loco napisał

Warsztat pracy smolarza zrekonstruowany jako atrakcja turystyczna można obejrzeć w miejscowości Blechnarka (na pd. od Gorlic).

Mieszkam w tej okolicy i pierwszy raz o tym słyszę.Chodzi bardziej tu o miejscowość Łosie (na pd. od Gorlic) Artykuł o maziarstwie.
http://www.beskid-niski.pl/index.php?po ... maziarstwo

Wóz

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2010, 22:04 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
helfojer napisał :

Jako, że ostatnio było na forum kilka linków o Stanisławie Farionie i tym czym się zajmuje, wpadłem na pomysł. Moja miejscowość to Smolarnia, a to czym się zajmuje w/w człowiek, oraz jego koledzy jest związane ze smolarstwem.

Źle zadane pytania

Smoła drzewna – smoła wytlewna uzyskiwana z suchej destylacji drewna (lub kory drzew), brunatnoczarna ciecz o gęstości 1,05-1,18 kg/dm³. Traktowana jako produkt główny (smolarstwo) lub uboczny przy produkcji węgla drzewnego (węglarstwo).
Stanisław Farion oraz towarzysze zajmują się bardziej węglarstwem (produkują węgiel do grilla)

Podstawowym sposobem uzyskiwania węgla drzewnego do początków XX w. było jego "wypalanie" w stosach, obsypanych szczelnie ziemią lub obłożonych darnią, zwanych mielerzami. Obecnie w tym celu stosuje się stalowe retorty o pojemności wielu metrów sześciennych. Do wyprodukowania 1 kg węgla drzewnego potrzeba ok. 5 kg drewna.
Smolarstwo - dawna forma przemysłu suchej destylacji drewna, wytwarzającego głównie smołę i dziegieć.

Smolarnia - rodzaj prymitywnego zakładu produkcyjnego lokalizowanego zwykle w lesie, w którym z nieużytków drzewnych w procesie prażenia pozyskiwano smołę i otrzymywano terpentynę, spirytus drzewny itp.

"smolarze bieszczady" Nie tylko w biesach i czadach ludzie żyją, wysuwają filozofię z drzewa :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]